ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
10/10/2005

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της Υπουργικής Περιφερειακής Διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα και η οποία διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται ενδεχομένως να δώσει για πολλά χρόνια τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη προγραμμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας, πρόσθεσε δε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντλήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση γι΄ αυτό το εγχείρημα.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι «η πρώτη φορά που το Χάρβαρντ δίνει το όνομά του» σε μια προσπάθεια εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ. «Μας δίνει πολλή ικανοποίηση που άρχισε αυτό το πρόγραμμα και ελπίζουμε να επεκταθεί και να καλύψει όλη την περιοχή», είπε.

Περαιτέρω ανέφερε πως φέτος ξεκινούν τρία ερευνητικά προγράμματα και έφερε ως παράδειγμα τις έρευνες που σχετίζονται με το διαβήτη και τη διατροφή. Σημείωσε πως σε κατοπινό στάδιο το πρόγραμμα θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, με ένα δεκαετές πρόγραμμα έρευνας για τους τρόπους διατροφής και διαβίωσης, τις κλιματολογικές συνθήκες, τις συνήθειες των λαών όλης της περιοχής και τη συλλογή στοιχείων ώστε να αντιμετωπιστεί το αίτιο μαζί με το αποτέλεσμα σε θέματα δημόσιας υγείας.

Σε ερώτηση αν η ΕΕ θα συμβάλει στην προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αν και η ΕΕ έχει δικά της προγράμματα έρευνας, η παρουσία αυτού του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου θα δώσει πειστικότητα, προκειμένου η ΕΕ να συμβάλει στην όλη προσπάθεια με οικονομική ενίσχυση.

«Εμάς πιο πολύ μας ενδιαφέρουν τα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού στην έρευνα και στην πρόληψη, που είναι από τα προγράμματα που ενθαρρύνει πολύ η ΕΕ. Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε πόρους από την ΕΕ», κατέληξε.