[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ΑνακοΙΝωση απO TO ΓραφεIο TOY ΥπουργOY ΑνAπτυξης
της ΕλλAδας
κ. Ακη Τσοχατζόπουλου
Δευτέρα, 13 Mαΐου,  2002

Συνομιλίες Α. Τσοχατζόπουλου - Ν. Ρολάνδη

Δίωρη συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα αντιπροσωπείες του υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου.  Στην ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Α. Τσοχατζόπουλο, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Γ. Αγραφιώτης, η γενική γραμματέας Εμπορίου Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γ. Πατέλης.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Ν. Ρολάνδη, μετείχαν, μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Σ. Σωτηρίου, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Χρ. Πρέντζας και ο Πρέσβης της Κύπρου Λ. Παντελίδης.

Μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε τη χαρά σήμερα τα δύο υπουργεία να προωθήσουμε μια νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, κατά τη διάρκεια συνεργασίας με τον συνάδελφο υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Ν. Ρολάνδη, έτσι ώστε, πράγματι, να μπούμε στην καινούρια εποχή, αυτή του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας, πέραν από την κοινή προσπάθεια στο παρελθόν για έναν ενιαίο χώρο ασφάλειας και προστασίας για τον πολίτη, να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων, των επιχειρήσεων, αλλά και του κράτους, θα προωθήσουμε το καινούριο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης.  Στη συνεργασία μας, αφού υπήρξε αλληλοενημέρωση για τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες στην αναπτυξιακή πορεία των δύο χωρών, επιμείναμε να υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας, με σκοπό την κοινή οικονομική και κοινωνική προσπάθεια σε συγκεκριμένους τομείς.

Στον χώρο του τουρισμού, προβλέψαμε τη δυνατότητα προώθησης της συνεργασίας. Μέσα από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών Τουρισμού Ελλάδας και Κύπρου, θα εξειδικευτεί αυτή η προσπάθεια.

Στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου επενδύουμε και οι δύο χώρες με πολύ μεγάλη προτεραιότητα τις προσπάθειές μας, ενταγμένα και στην πολιτική της ΕΕ για τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή την περίοδο, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως για την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Έχουμε προς υπογραφή ένα πρωτόκολλο αξιοποίησης της τεχνολογίας, με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το τρίτο θέμα αφορά τη μεταφορά της νέας τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, είτε στον χώρο των επιχειρήσεων, είτε των υπηρεσιών, είτε της εκπαίδευσης και κατάρτισης, που έχει την ίδια προτεραιότητα και για τις δύο χώρες. Σε αυτόν τον τομέα επίσης συμφωνήσαμε ότι θα προωθήσουμε έναν συγκεκριμένο νέο τρόπο από κοινού συμμετοχής των παραγωγικών δυνάμεων των δύο χωρών στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Το επόμενο θέμα που μας απασχόλησε αφορά τον χώρο της ενέργειας, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είτε η ηλιακή, είτε η αιολική, είτε οι άλλες μορφές, τόσο για την Κύπρο όσο για την Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύεται μια νέα προοπτική, όπου οι δυνατότητες συνεργασίας είναι μεγάλες. Μπήκαμε σήμερα σε μια νέα εποχή, στον 21ο αιώνα, που είναι ανάγκη αυτές τις συνεργασίες να τις επεξεργαστούμε σε μια καινούρια βάση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο για τη συνεργασία. Πράγματι βάζουμε τις βάσεις για κάτι καινούριο. Εύχομαι να έχει επιτυχία η προσπάθεια.

Ν. ΡΟΛΑΝΔΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη φιλοξενία. Είναι γεγονός ότι αυτές οι ανταλλαγές, αυτή την περίοδο, που η Κύπρος πορεύεται προς τον ευρωπαϊκό χώρο, είναι μεγάλης σημασίας για εμάς. Όπως ξέρετε, είμαστε μία από τις δέκα χώρες, που πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ, όταν υπάρξει η επόμενη διεύρυνση, που τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του 2004. Φυσικά η ελληνική συμβολή σε αυτή την πορεία υπήρξε πολύ μεγάλη.

Η Κύπρος είναι μια χώρα που αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία 25-30 χρόνια. Με την εισβολή καταστράφηκε η οικονομία της, χάσαμε τότε το 70% των παραγωγικών πόρων της χώρας. Από εκεί ξεκινήσαμε και τώρα είμαστε στην κορυφή των χωρών που είναι υπό ένταξη. Ουσιαστικά, από τις Βρυξέλλες θεωρείται ότι η Κύπρος είναι η πρώτη σε κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και πρώτη από όλες τις χώρες που πρόκειται να ενταχθούν όσον αφορά την πορεία εναρμόνισης. Χωρίς, όμως, τη συμπαράσταση της Ελλάδας, λόγω του πολιτικού προβλήματος, και όλων των άλλων προβλημάτων της περιοχής, αυτή η πορεία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Γι'' αυτό οι ανταλλαγές στον τομέα της ανάπτυξης, που είναι και ο βασικός τομέας και στυλοβάτης μιας χώρας, έχουν τεράστια σημασία. Τα υπουργεία Ανάπτυξης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα ουσιαστικά δημιουργούμε την ανάπτυξη των δύο χωρών, το 80% της ανάπτυξης είναι σε αυτά τα Υπουργεία και ένα πολύ μεγάλο μέρος της απασχόλησης, καθώς είναι τεράστια η συμβολή των τομέων αυτών στην οικονομία των δύο χωρών.

Ο συνάδελφός μου ανέφερε εξειδικευμένα τους τομείς, τους οποίους συζητήσαμε και τις αποφάσεις που πήραμε. Καλύπτουν το εμπόριο, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την τεχνολογία, την ενέργεια, τις αερομεταφορές, όπως επίσης και το ειδικό πρόγραμμα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, το οποίο οι δύο κυβερνήσεις είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν.

Σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε έχουμε καταλήξει σε συμφωνίες, οι οποίες θα μπουν σε εφαρμογή και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν υπογράφουμε -ούτε και εμείς το συνηθίζουμε, αλλά ούτε και ο κ. Τσοχατζόπουλος- πρωτόκολλα για να μπαίνουν στους φακέλους. Αυτά τα οποία προωθούμε θα μπουν άμεσα σε εφαρμογή, μέσα σε συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, τόσο στον τομέα του τουρισμού, για καλύτερες ανταλλαγές -και εμείς είμαστε χώρα τουριστική βασικά, με τη συμβολή του τουρισμού να φθάνει το 20-22% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και η Ελλάδα- όσο και στον τομέα της τεχνολογίας, την οποία προωθούμε στην Κύπρο τώρα, αλλά και στον τομέα της ενέργειας. Είναι τρεις από τους έξι-επτά τομείς που έχω αναφέρει, οι οποίοι είναι πολύ ζωτικοί και σημαντικοί για την οικονομία της Κύπρου και της Ελλάδας. Παρόλο, λοιπόν, που δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί οι γέφυρες μεταξύ Ελληνισμού είναι γέφυρες μεταξύ των ίδιων ανθρώπων, νομίζω ότι θα χτίσουμε νέες γέφυρες επικοινωνίες, που είναι απαραίτητο να χτιστούν στον πρακτικό τομέα, για να κοιτάξουμε μαζί τα τεχνολογικά, τουριστικά, ενεργειακά θέματα. Και αυτό θα το πράξουμε.

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, λοιπόν, σε εξέλιξη μια σειρά αποτελεσματικών μέτρων και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αυτές οι προσπάθειες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, αλλά και της σταθεροποίησης της θέσης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λειτουργίας, έχουν ανάγκη να βρουν συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας. Η συνέργια δεν είναι μόνο στο χώρο της οικονομίας, της παραγωγής και της διοίκησης είναι και μεταξύ των χωρών. Ιδιαίτερα η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε την ευθύνη να βάλουμε τις βάσεις αυτής της συνεργασίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε και οι δύο, με μεγαλύτερη επιτυχία, να αξιοποιήσουμε αυτό το περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δύο θέματα επικαιρότητας σε σχέση με την Κύπρο. Το πρώτο είναι η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν και οι προσδοκίες που υπάρχουν από αυτήν. Το δεύτερο είναι οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται εκεί. Θα θέλαμε ένα σχόλιο γι'' αυτό, καθώς σήμερα συνεδριάζουν για το θέμα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, που έχει προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει κάποιους από αυτούς.

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, χαιρετίζουμε την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ασυνήθιστο ομολογώ, καθώς έχει να συμβεί από το 1979. Άρα, λοιπόν, η σημασία της επίσκεψης προκύπτει και από το γεγονός ότι έχει να πραγματοποιηθεί από το 1979. Βέβαια, αισιοδοξούμε, ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι θετική, θα έχει ουσιαστική συμβολή στον περαιτέρω διάλογο -που σε τελική ανάλυση, προωθείται, με βάση την ευθύνη του ΓΓ του ΟΗΕ- ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια. Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους, όπως ξέρετε, και η Κύπρος και η Ελλάδα προσφέρθηκαν να συμβάλλουν στη λύση του θέματος. Λύση, όμως, δεν σημαίνει παραμονή στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα μόνο. Αυτό τουλάχιστον αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτές τις ημέρες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για αυτό, προκειμένου να απαντήσουν και να βρουν λύσεις.

Ν. ΡΟΛΑΝΔΗΣ: Η θέση μου είναι περίπου η ίδια. Πρέπει να πω ότι η ίδια η επίσκεψη υπογραμμίζει τη σημασία που αυτή έχει. Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα από τα έξι όργανα του ΟΗΕ. Δεν είναι πρόσωπο, δεν είναι λειτουργός, είναι όργανο, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη. Η επίσκεψή του έχει μια σημασία, δεδομένου ότι η τελευταία ήταν στις 19 Μαίου του 1979, όταν συνομολογήθηκε η δεύτερη συμφωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ Κυπριανού-Ντενκτάς. Δεν γνωρίζω τι θα "φέρει μαζί του", αν θα φέρει ο,τιδήποτε. Ο ίδιος δεν έχει κάνει δηλώσεις ουσίας επί του θέματος, έχει πει απλά ότι θα παραβρεθεί στην Κύπρο. Η παρουσία του και μόνο έχει μεγάλη σημασία.

Είναι ένας διάλογος, ο οποίος διεξάγεται δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Η τουρκική στάση δεν έχει μεταβληθεί, αντίθετα είναι πιο ακραία και πιο αρνητική από ότι ήταν στο παρελθόν. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και από άλλες φίλες χώρες, αλλά και από την ΕΕ, για να υπάρξει λύση, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που είναι ασφαλώς επιθυμητή, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Αυτό έγινε σαφές πολλές φορές και από Ευρωπαϊκά Συμβούλια και από χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, ότι δηλαδή το ένα δεν συνδέεται με το άλλο, αλλά ασφαλώς είναι επιθυμητό να έχουμε και τα δύο.

Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστινίους, η προσφορά της Κύπρου ήταν για να μεταφερθούν εκεί προσωρινά. Δεν είναι για να μείνουν εκεί. Δώσαμε μια διέξοδο σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Κύπρος ανήκει στον χώρο, αλλά ασφαλώς δεν είναι μέρος της περιοχής -και το έχουμε διαχωρίσει και από πλευράς τουρισμού, για να κάνουμε σαφή τη θέση μας ότι, ενώ βρισκόμαστε στη ζώνη, δεν είμαστε μέρος της ζώνης, διότι είμαστε νησί, κοντά μεν στη Μέση Ανατολή, αλλά κάπως χωριστά. Συνδεόμαστε πολύ με το χώρο και θέλουμε να δούμε την ειρήνη να επικρατεί στη Μέση Ανατολή με κάθε τρόπο. Πιστεύω ότι αυτή η χειρονομία της Κύπρου, τη στιγμή που άλλοι ήταν πολύ διστακτικοί να κάνουν το ίδιο, έστω για μια προσωρινή διευθέτηση, έχει βοηθήσει πολύ τη διεθνή ειρήνη και μάλιστα έχει σε μεγάλο βαθμό επικροτηθεί από όλες τις πλευρές. Οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν εκεί για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, έως ότου γίνει η διευθέτηση, για να τοποθετηθούν κάπου αλλού στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποια εξέλιξη με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ήταν σήμερα να υπογραφεί η τελική σύμβαση πώλησης

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μετατεθεί και θα είμαι σε θέση να σας πω για την ημερομηνία, μόλις ολοκληρωθούν οι προσπάθειες των αρμοδίων νομικών συμβούλων για το άνοιγμα των λογαριασμών και όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υπογραφή της σύμβασης. Την Τετάρτη θα έχουμε την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μεταβίβαση;

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά δεν πρόλαβαν, λόγω της αργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γερμανία, κατά την οποία δεν λειτουργούσαν οι τράπεζες. Επομένως, το άνοιγμα του σχετικού λογαριασμού για τη σύμβαση δεν κατέστη εφικτό. Οι νομικοί σύμβουλοι έχουν ακόμη να ολοκληρώσουν κάποιες ρυθμίσεις. Θα έχουμε την Τετάρτη τη συμφωνημένη ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

 [Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων] [Πάνω ]