ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
κ. Νίκου Α. Ρολάνδη στο Πανεπιστήμιο Άλμπανυ της Νέας Υόρκης
με θέμα «Κύπρος: Πρόσφατες Εξελίξεις στην Επιστήμη
και την Τεχνολογία και Προοπτικές για το Μέλλον»

Οι προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη Βιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας αποτέλεσαν το κύριο θέμα της σημερινής ομιλίας του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκου Α. Ρολάνδη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άλμπανυ με θέμα «Κύπρος: Πρόσφατες Εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία και Προοπτικές για το Μέλλον». Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς διαλέξεων για τη Σύγχρονη Κύπρο.

Ο κ. Ρολάνδης, αφού αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μετά την Ανεξαρτησία και αντανακλώνται στην ταχεία ανάπτυξη, τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την εξωτερική και εσωτερική σταθερότητα, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία η κυπριακή οικονομία ενίσχυσε τους δεσμούς της τόσο με την Ευρώπη (η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος) όσο και με τις ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κύπρου.

Ωστόσο, παρά τα οικονομικά της επιτεύγματα, είπε ο κ. Ρολάνδης, η Κύπρος εμφανίζει κάποια προβλήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό στην τοπική αγορά καθώς και στην εξαγωγική της προσπάθεια που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το μερίδιο του κατασκευαστικού τομέα στο ΑΕΠ, παρά την ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει προτείνει μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική, την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 1999. Τα πρώτα δύο της κεφάλαια αναφέρονται στην προώθηση βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και ενός κέντρου διεξαγωγής εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε πεδία υψηλής τεχνολογίας. Αυτοί οι δύο νέοι θεσμοί, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κέντρα ερευνών, όπως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και κάποια κέντρα ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αποτελέσουν τον πυρήνα της απαραίτητης υποδομής για την προώθηση της Βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο.

Τόσο τα Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων όσο και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών προϊόντων στο βιομηχανικό τομέα και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θεωρητικής έρευνας και βιομηχανίας παρέχοντας πρακτικές διευκολύνσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρηματίες και εφευρέτες.

Ο Τομέας Υψηλής Τεχνολογίας ανοίγει ένα κεφάλαιο στη βιομηχανική ιστορία της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Ρολάνδης. Χωρίς να αγνοεί την υπάρχουσα βιομηχανική υποδομή της χώρας, η Κύπρος έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την υψηλή τεχνολογία που αναμένεται να ενδυναμώσει και να εμπλουτίσει την οικονομία μας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη Βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης και Τεχνολογίας με την Ελλάδα, την Ινδία και σήμερα με το Πανεπιστήμιο του Άλμπανυ.

Επίσης, έχει υπογράψει πρόσφατα ένα τετραετές συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει ιδρύσει και θέσει σε λειτουργία το πρώτο εκκολαπτήριο επιχειρήσεων στην Κύπρο. Μέχρι το τέλος του 2002 τέσσερα άλλα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων αναμένονται να ιδρυθούν από τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι η Κύπρος προσφέρει το σωστό επιχειρηματικό περιβάλλον και έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, ενώ οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα αυξηθούν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.