[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τετάρτη, 23/10/2002

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκου
Α. Ρολάνδη σε συνάντηση αμερικανών επιχειρηματιών

Στα πολλαπλά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο νησί, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Α. Ρολάνδης σε χαιρετισμό του σε συνάντηση αμερικανών επιχειρηματιών στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Η Κύπρος έχει φθάσει σε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της, στο οποίο θα αποφασιστεί η ένταξη και η λύση του Κυπριακού, αλλά και στο οικονομικό της μέλλον, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Α. Ρολάνδης στη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης τύπου προς τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο αναμένονται ενδεχόμενες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα ιδίως μετά τις τουρκικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και μεγάλη προσπάθεια.

Η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ, είπε ο κ. Ρολάνδης, θα αποτελεί το ανατολικό και νότιο σύνορο της ΕΕ σε ένα πολύ νευραλγικό χώρο, σ’ ένα χώρο που συνδέει ουσιαστικά τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία, και την Αφρική και εστιάζει την προσοχή όλων. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σταδιακά επιχειρηματίες από τις χώρες της Ευρώπης θα θέλουν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος που θα βρίσκεται κοντά στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ΕΕ και στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται τόσο η Κύπρος όσο και 9 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να γίνουν αποδεκτές ως μέλη της διευρυμένης πια Ευρώπης. Τον επόμενο χρόνο, είπε, θα εγκριθεί αυτό το θέμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά θα εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια των 15 εντεταγμένων στην Ευρώπη χωρών. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλους, άλλωστε θα κριθούμε όλοι σαν πακέτο, αυτή είναι η συμφωνία και θα ακολουθήσει και η Κύπρος την πορεία των άλλων χωρών στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο σκοπό της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι, όπως δείχνει και η σύνθεση της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, αντικείμενο της επίσκεψης είναι η υψηλή τεχνολογία και πρόσθεσε ότι η προώθηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την πιο προηγμένη χώρα στο κόσμο στο τομέα της τεχνολογίας, έχει τεράστια σημασία.

Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η τεχνολογική συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Άλμπανυ θα έχει στην εξελικτική πορεία των πραγμάτων μεγάλη σημασία για την τεχνολογική ανάπτυξη της Κύπρου, αφού το Πανεπιστήμιο θα παράσχει τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη στις προσπάθειες της Κύπρου σε αυτό τον τομέα. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυπριακή αποστολή με Επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Σωτηρίου, από σήμερα θα επισκεφθεί τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και θα έχει εκεί επαφές με άλλα πανεπιστήμια και ιδίως με το πανεπιστήμιο της Southern California που είναι ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια στον τομέα της τεχνολογίας.

Ερωτηθείς για το θέμα των εκκολαπτηρίων και για το θέμα της εισαγωγής υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν είναι απλό και ότι έχει πολλές παραμέτρους. Σημείωσε ότι η Κύπρος πέρασε μέσα απ΄ όλες τις δυσκολίες, ετοίμασε τα προγράμματα, τα οποία έχει εναρμονίσει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και τόνισε ότι το πρόγραμμα τώρα ήδη προσφέρεται. Αφού τόνισε ότι μια πετυχημένη τεχνολογική εταιρεία μπορεί να αλλάξει την εικόνα της βιομηχανίας μιας χώρας, υπογράμμισε ότι το όφελος στην οικονομία του τόπου από αυτούς που θα πετύχουν θα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του τουρισμού στην Κύπρο και πώς έχει επηρεασθεί από την 11η Σεπτεμβρίου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι όντως ο τουρισμός έχει επηρεασθεί και ότι έχει υπολογισθεί μια μείωση σε αφίξεις τουριστών γύρω στο 12% και ίσως 8-9% σε έσοδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και πρόσθεσε ότι αναμένεται τον επόμενο χρόνο μία ανάκαμψη νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση στο Ιράκ.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση όσο αφορά τον Τουρισμό, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η Κυβέρνηση πήρε μέτρα από πέρυσι το χειμώνα, το ύψος των οποίων αν τα κοστολογήσει κανείς φθάνει περίπου στα 25 εκ. δολάρια, δηλαδή κάπου 14 εκ λίρες Κύπρου συνολικά. Τα μέτρα αυτά, είπε, είχαν τη μορφή πρόσθετης προβολής και διαφήμισης λόγω της ύφεσης που ακολούθησε την 11η του Σεπτέμβρη όπως και διαφόρων κινήτρων σχετικά με τις αφίξεις τουριστών και που συνδέονται με τέλη που χρεώνονται στα αεροδρόμια. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι τα μέτρα αυτά βοήθησαν και αν δεν τα είχαμε θα ήταν χειρότερη η κατάσταση. Τα μέτρα αυτά, εξήγησε, θα συνεχισθούν και φέτος.

Αναφορικά με την απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι πράγματι το θέμα αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα και πρόσθεσε ότι αν μπορέσουμε να έχουμε αυτή την σύνδεση θα έχουμε και καλή αύξηση του τουρισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος και ο Λίβανος ως οι δύο μόνες χώρες οι οποίες δεν έχουν τέτοια σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την εθνική παρουσία τους στις ΗΠΑ, άρχισαν μια προσπάθεια καθιέρωσης κοινής γραμμής με τις Λιβανικές Αερογραμμικές πάνω στη βάση της συμπροέδρευσης (co-chairmanship). Εάν μπορέσει να προχωρήσει η κοινή σύνδεση των δύο χωρών, είπε, τότε αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το εθνικό στοιχείο της Κύπρου και του Λιβάνου να ταξιδεύει πολύ πιο εύκολα προς την Κύπρο και το Λίβανο και αφετέρου θα δημιουργήσει τουριστικό ενδιαφέρον και τουριστικό ρεύμα και προς τις δύο χώρες.

Αναφορικά με το θέμα της ενέργειας στην περιοχή, ο κ. Υπουργός είπε ότι η απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο πια γιατί η Κύπρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας γύρω στο έτος 2006-2007. Πιστεύω, είπε, ότι σύντομα θα πάρουμε και τις αναγκαίες αποφάσεις σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Το ζήτημα δε το ευρύτερο, της ενέργειας στην περιοχή μας, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με ορισμένες από τις γείτονες χώρες. Όπως ξέρετε, είπε, με την Αίγυπτο έχουμε συμφωνήσει που θα είναι η γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι η μέση γραμμή είναι μια αρκετά καλή διευθέτηση για την Κύπρο. Προωθούμε μια παρόμοια διευθέτηση τώρα με το Λίβανο και έχουμε επαφή και με άλλες γειτονικές χώρες για να καταλήξουμε και στον τομέα αυτό.

Ερωτηθείς για το θεματικό πάρκο «Αφροδίτη», ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι οι επενδυτές προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και ότι ήδη έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από εταιρεία στην Κύπρο, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία να επενδύσει σε αυτό το έργο. Αν εγκριθεί τελικά, είπε, και από το Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα, τότε το πάρκο αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα και από εκεί και πέρα η εταιρία θα ενδιαφερθεί από πού θα αντλήσει τα κεφάλαια.

Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ρολάνδης τις χαρακτήρισε άριστες και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κύπρου. Αν λάβει κανείς υπόψη, σημείωσε, το μικρό μέγεθος της χώρας μας πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Οι εξαγωγές μας δεν είναι πολύ μεγάλες αλλά προωθούμε ορισμένα προϊόντα, όπως είναι το χαλούμι, τα κρασιά μας, ορισμένα προϊόντα ιχθυοτροφικά και φαρμακευτικά και προοδεύουμε σταδιακά μεν αλλά ικανοποιητικά. Ο κ. Ρολάνδης επισήμανε ότι η Κύπρος είναι μικρή και δεν μπορεί να έχει πολλά προϊόντα που να ικανοποιήσουν την τεράστια αμερικανική αγορά και έτσι προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά που υπάρχει στον τομέα του εμπορίου με την τεχνολογία και τον τουρισμό. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι τα οφέλη, τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν σε αυτούς του τομείς, θα καλύψουν τη διαφορά. Στον τομέα των επενδύσεων, τέλος, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την ελπίδα, όταν τελικά η Κύπρος γίνει μέλος της ΕΕ, να αρχίσουν σταδιακά αμερικανικές επενδύσεις και στην Κύπρο, η οποία, τόνισε, βρίσκεται σε ένα πολύ νευραλγικό σημείο που έχει να κάνει με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

(Ομιλία στα αγγλικά)

 [Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]