[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Πέμπτη  26 Φεβρουαρίου, 2004

Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και
Τουρισμού
Γιώργου Λιλλήκα σχετικά με την Πρόταση της Σχολής Δημόσιας
Υγείας του
Πανεπιστημίου Harvard (HSPH) για δημιουργία στην Κύπρο
Ερευνητικού και Τεχνολογικού Ινστιτούτου Harvard (HSPH) / Κύπρου για το
Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία και τη λειτουργία αντίστοιχου
Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστόνη
(Συνεδριακό Κέντρο, 26 Φεβρουαρίου 2004 στις 1200)


H Κυβέρνηση, στα πλαίσια του σχεδιασμού μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής που στοχεύει στην ανάπτυξη βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας ή βιομηχανίας που θα παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, έχει αποφασίσει τη δημιουργία στην Κύπρο των προϋποθέσεων για να καταστεί η χώρα μας Περιφερειακό Κέντρο Έρευνας: ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρόλος που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις γύρω χώρες, το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, η γεωγραφική μας θέση, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της Κύπρου στον τομέα της έρευνας.

Αυτοί μας οι στόχοι και σχεδιασμοί συνέπεσαν με τους στόχους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών συνεργασιών με ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις, και κυβερνήσεις σε νευραλγικές περιοχές του πλανήτη για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προσεγγίσεων στην έρευνα και την επιμόρφωση, με έμφαση στις τεχνολογίες του περιβάλλοντος και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και προσπάθειες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε καταλήξει σε μια κατ΄ αρχή συμφωνία προθέσεων και αρχών συνεργασίας.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (ΗSΡΗ) σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και με άλλα κορυφαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου, στοχεύουν στην ίδρυση ενός διεθνούς ερευνητικού και τεχνολογικού ινστιτούτου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρύτανη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Δρα Barry Bloom και τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Harvard Δρα Laurence Summers, οι οποίοι ενέκριναν την επιλογή της Κύπρου και άναψαν το πράσινο φως για να προχωρήσει η συνεργασία, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Σχολής που ήλθαν ξανά στην Κύπρο και εργάστηκαν γι΄ αυτή τη συνεργασία και ιδιαίτερα το Δρα John Lichten, Πρύτανη Διοίκησης και Οικονομικών της Σχολής, ο οποίος πίστεψε στο όραμα, μας εμπιστεύθηκε και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε μέχρις εδώ.  Ευχαριστίες εκφράζω και στους αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα για την προώθηση αυτού του σημαντικού έργου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των διαβουλεύσεων μας όπου συζητούμε πλέον συγκεκριμένα έγγραφα συμφωνιών και τις λεπτομέρειες της συνεργασίας.  Οικονομικές, τεχνικές, νομικές και άλλες πτυχές θα εξεταστούν με λεπτομέρεια για να καταλήξουμε σ΄ ένα προσχέδιο τελικής συμφωνίας που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, έτσι ώστε να υπάρχει σύμπνοια και συμπόρευση στο μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης της έρευνας στον τόπο μας.

Αρχικά είχε γίνει εισήγηση από τον Πρόεδρο του Harvard για υπογραφή της συμφωνίας τον Απρίλιο στη Βοστόνη με τη διοργάνωση μιας Ημερίδας για την Κύπρο και τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Αυτό το χρονοδιάγραμμα όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να τηρηθεί, λόγω των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Δραστηριότητες

Το Ινστιτούτο, με τις εγκαταστάσεις του στην Κύπρο, που θα περιλαμβάνουν εργαστηριακούς χώρους, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, συστήματα υπολογιστών και γραφεία, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες έρευνας και τεχνολογίας, κατάρτισης και ενημέρωσης σε θέματα περιβαλλοντικής τεχνολογίας και δημόσιας υγείας.

Το Διεθνές Ερευνητικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές του σε τρεις τομείς:

Ερευνητικές δραστηριότητες

Το Ινστιτούτο θα αναλάβει συντονισμένες ερευνητικές δραστηριότητες τόσο στη βασική όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, που θα καλύψουν την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και που θα υποστηριχθούν τεχνικοεπιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Harvard και άλλους τοπικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το οποίο ευελπιστούμε να υπάρξει ειδική συνεργασία. Επιπλέον, το Ινστιτούτο θα συντελέσει στη μεταφορά σε Κυπριακές επιχειρήσεις της τεχνολογίας αιχμής και τεχνογνωσίας σε θέματα περιβάλλοντος.

Εκπαιδευτικά/επιμορφωτικά προγράμματα

Ένας άλλος βασικός στόχος είναι η παροχή υψηλής ποιοτικής επιστημονικής κατάρτισης στον τομέα της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και δημόσιας υγείας τόσο σε Πανεπιστημιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμόρφωσης επαγγελματιών και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων από την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση σεμινάρια μικρής διάρκειας για επαγγελματίες που θα διδάσκονται από το προσωπικό του Πανεπιστημίου του Harvard (ΗSΡΗ) και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από Κύπρο και Ευρώπη.

Επίσης, θα παρέχεται οικονομική υποστήριξη με υποτροφίες σε αριθμό πτυχιούχων για να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, καθώς και μεταδιδακτορική ερευνητική κατάρτιση στο Harvard.

Συμβουλευτικός ρόλος

Μια βασική δραστηριότητα του Ερευνητικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου θα είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος και δημοσίας υγείας.   Το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο στην Κυβέρνηση της Κύπρου, όσο και σε γειτονικές κυβερνήσεις και να συμβάλει στην διαμόρφωση νέας στρατηγικής και πολιτικής για το περιβάλλον.  Με το κύρος του Harvard και των επιστημόνων που θα στελεχώνουν το Ινστιτούτο, θα διοργανώνονται στην Κύπρο διεθνούς επιπέδου επιστημονικές διασκέψεις και συνέδρια για τα θέματα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Την επιστημονική επίβλεψη του Ινστιτούτου θα έχει μια Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, που θα αποτελείται από μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Χρηματοδότηση

Το Ινστιτούτο θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από την Κυπριακή Κυβέρνηση, από τις ερευνητικές του δραστηριότητες στην Κύπρο και στην περιοχή,  από δωρεές που θα προέλθουν από επιχειρηματικές συνεργασίες, ιδιωτικές φιλανθρωπικές δωρεές και έσοδα από τα δίδακτρα και τη μεταφορά της τεχνολογίας. Τα ερευνητικά του προγράμματα φιλοδοξούμε ότι θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε και να αντλήσουμε από τα ταμεία προώθησης της έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο ένα αποθεματικό μόνιμο ταμείο επιχορηγήσεων, το εισόδημα του οποίου θα  καλύπτει τα έξοδα του προσωπικού, τις υποτροφίες των φοιτητών, τα έξοδα λειτουργίας των εργαστηρίων και των ερευνητικών εργασιών και θα δώσει τη δυνατότητα στο Ινστιτούτο να γίνει ανεξάρτητο οικονομικά, το αργότερο, μετά τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Όφελος για την Κύπρο

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μας με το Harvard και το Διεθνές Ερευνητικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο που προγραμματίζουμε, θα καταστεί πραγματικότητα και θα ενταχθεί στο πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο της Κύπρου.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]