[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ΑνακοΙΝωση απO TO ΓραφεIο TOY ΥπουργOY ΑνAπτυξης
της ΕλλAδας
κ. Ακη  Τσοχατζόπουλου
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2002

Επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, στην Κύπρο

Με συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Ρολάνδη ξεκίνησε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα της προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και του τουρισμού. Αύριο το πρωί αναμένεται η υπογραφή και η μονογραφή σχετικών συμφωνιών συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, οι δύο Υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:  Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κύπρο με αυτή τη νέα μου ιδιότητα ως Υπουργός Ανάπτυξης, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ρολάνδη. Και όπως και πριν, στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας, ενδιαφέρομαι να προχωρήσουμε την συνεργασία των δύο χωρών μας με σκοπό την υψηλών ρυθμών σταθερή αναπτυξιακή πορεία και οικονομικά και κοινωνικά και για τις δύο χώρες. Η απάντηση που δίνουν οι λαοί της Ευρώπης αυτή την περίοδο, αυτή τη δεκαετία στην ανάγκη να αναβαθμίσουν την οικονομική τους δύναμη, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους και να εξασφαλίσουν ένα κοινό, υψηλό επίπεδο ζωής για τους πολίτες , περνάει μέσα από την ικανότητα αξιοποίησης της παραγωγικής δυνατότητας , της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής κινητοποίησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εμείς είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας. Οι συνεργάτες μας σε διάφορους τομείς επεξεργάστηκαν συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας και συμφωνιών που θα υπογράψουμε ή θα μονογράψουμε αύριο, ανάλογα με τον βαθμό εξέλιξης των συγκεκριμένων θεμάτων . Και παράλληλα θα ήθελα να τονίσω ότι εντοπίσαμε κέντρα βάρους και προτεραιότητες που έχουν για μας μεγάλη σημασία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, έχουν ένα βασικό ρόλο να παίξουν, χρειάζονται τεχνολογική ανασυγκρότηση και τεχνολογική συνεργασία. Είτε με τα Κέντρα Καινοτομίας, είτε με τα τεχνολογικά πάρκα που έχουμε εμείς, επιδιώκουμε το πάντρεμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την τεχνολογική σύγχρονη εφαρμογή σε μία σειρά προϊόντων.

Δεύτερον προκύπτει αναβαθμισμένη παραγωγική και ανταγωνιστική ικανότητα για τις επιχειρήσεις και αυτό όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί θέσεις εργασίας. Διότι για μας η ανάπτυξη συμβαδίζει με την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας , αύξησης της απασχόλησης και καλύτερης ποιότητας ζωής. Επιπλέον, η ενέργεια και ο τουρισμός ήταν οι τομείς στους οποίους εξειδικεύσαμε νέες δυνατότητες συνεργασίας. Θα έχουμε αύριο τη δυνατότητα αναλυτικά να αναφερθούμε σε αυτό. Είναι όμως σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι στην νέα μεγάλη κοινή Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που διαμορφώνεται, η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να υπάρξει και στην Κύπρο και στην Ελλάδα ένας αυξημένος αριθμός υποδομών παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε και οι δύο χώρες τη συνεργασία μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, είτε τις χώρες της Κασπίας, είτε τις χώρες της Β. Αφρικής.

Με αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας, που προκύπτει ως αναγκαία πορεία, κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ανάγκη να στηρίξει την παραγωγική της δύναμη, ακριβώς σε νέες ενεργειακές προοπτικές, τόσο από το φυσικό αέριο, όσο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μην ξεχνάτε, ότι η Ε.Ε. έχει αποφασίσει μέχρι το 2010 το ποσοστό του 10%-12% που έχει σήμερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να το ανεβάσει στο 20%. Αυτή ακριβώς είναι μία κατεύθυνση που δείχνει προς τα πού θα κινηθούμε. Εάν λάβουμε υπόψη μας επίσης και ότι και για τον τουρισμό επίκειται μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας το άνοιγμα γραφείου του ΕΟΤ στην Λευκωσία και η κατεύθυνσή μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των διακινουμένων τουριστών από Κύπρο προς Ελλάδα και από Ελλάδα προς Κύπρο, παράλληλα όμως από κοινού θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στο ευρύτερο παγκόσμιο σύστημα αγοράς τουριστικής ζήτησης, νομίζω ότι έτσι μπαίνουν οι βάσεις μιάς ουσιαστικής συνεργασίας πάνω σε όλους αυτούς τους τομείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Είχατε κάποια συζήτηση επί του θέματος της αποχώρησης των 70 πρατηρίων της εταιρίας ΒP από την Κύπρο και την ενδεχόμενη κάλυψή τους από την Ελλάδα;

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:  Εμείς συζητήσαμε για το ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για προώθηση συνεργασίας και στον τομέα των πρατηρίων και στον τομέα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και στην εμπορία και στην διύλιση. Υπάρχουν προτάσεις για συνεργασία. Μας έδωσε ο συνάδελφος μια σειρά από προτάσεις για συνεργασία, συγκεκριμένες δυνατότητες σε διακρατικό επίπεδο από τη μία πλευρά, αλλά θα πρέπει να ξέρετε επίσης και σε επίπεδο εταιριών, καθώς η εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ" ήδη βρίσκεται εδώ, έχει επαφές και συζητήσεις για συνεργασία στα θέματα αυτά.

Ν. ΡΟΛΑΝΔΗΣ: Δώσαμε προς την Ελληνική πλευρά έναν κατάλογο με έργα στον τομέα της ανάπτυξης, στη βιομηχανία, την τεχνολογία, καθώς ακόμα και τουριστικά έργα, έτσι ώστε να γνωρίζει και το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης ποια έργα είναι υπό κατασκευήν για τα επόμενα χρόνια από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μπορέσει αφενός μεν να τον αξιολογήσει και στη συνέχεια να επανέλθει με δικές του προτάσεις προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτά τα θέματα είναι γνωστά όπως το θέμα της μονάδας ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, οι μαρίνες τις οποίες θέλουμε να κατασκευάσουμε .

ΕΡΩΤΗΣΗ :  Ενδιαφέρονται οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν σε σχέση με αυτά τα έργα στην Κύπρο;

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:  Για όλους τους τομείς, όπως είπα και προηγουμένως, ενδιαφερόμαστε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη. Μετά την συνάντηση, ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:  Στη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη, παρουσία του συναδέλφου μου κ. Ρολάνδη, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο για τα θέματα που συζητήσαμε προηγουμένως. Η Ευρωπαική προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για μια πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ΄στην οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και οι παραγωγικές δυνάμεις, αλλά και οι δυνάμεις της εργασίας ήταν αντικείμενο της ενημέρωσης την οποία του κάναμε. Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά πίστη που έχουμε στην Ελλάδα για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Και στην βάση αυτής της εκτίμησης συνεργαζόμαστε οι δύο χώρες, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πορεία ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που αποτελεί και την προυπόθεση για την σύγκλιση και την ένταξη σε ισότιμη βάση στο χώρο της Ε.Ε. και για τον Κυπριακό λαό. Είναι μια εμπειρία, που το τελευταίο διάστημα τη ζούμε στην Ελλάδα, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, σε ένα νέο τρόπο παρέμβασης στο χώρο της παραγωγής και των υπηρεσιών. Και προπαντός βέβαια είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την γνώση, ως ένα επιπρόσθετο εφόδιο διεύρυνσης της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας στη λειτουργία μας τόσο στην οικονομία, στο κράτος και στις Δημόσιες Υπηρεσίες, όσο και γενικότερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Τα δύο Υπουργεία έχουν σαφείς στόχους. Στο χώρο της βιομηχανίας, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις γενικότερα να βρούν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και ανταγωνιστικότητας στην ευρύτερη Ευρωπαική αγορά στην οποία κινούμαστε. Οι διμερείς συνεργασίες των δύο χωρών μας, μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εφαρμογές της τεχνολογίας, έτσι ώστε τα τεχνολογικά πάρκα και τα κέντρα καινοτομίας που συγκροτούνται να αποτελέσουν γέφυρες συνεργασίας και να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες, να γίνουν παραγωγικές και ανταγωνιστικές ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και έτσι να έχουμε υψηλό αριθμό θέσεων απασχόλησης και θέσεων εργασίας και παράλληλά οικονομική ενίσχυση. Χρειάζεται να παραχθεί πλούτος στις χώρες, ώστε να μπορέσει να καλύψει κανείς τις ανάγκες των πολιτών και να υπάρξουν και θέσεις απασχόλησης.

Μιλήσαμε και για τις ενεργειακές προοπτικές που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν και η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ένταξή μας στις νέες αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Ε.Ε. , η από κοινού συνεργασία για να εξασφαλίσουμε τους όρους της νέας απελευθερωμένης ενεργειακής αγοράς , είναι σαφείς και συγκεκριμένοι στόχοι. Μας δόθηκε η δυνατότητα επίσης να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο και για την εξέλιξη του τουρισμού. Προπαντός πιστεύουμε ότι με όλη αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης και επικοινωνίας της Ελλάδας και της Κύπρου με τους Ευρωπαϊκούς λαούς διαμορφώνονται οι καλύτερες προϋποθέσεις να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

  [Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων] [Πάνω ]