[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ΑνακοΙΝωση απO TO ΓραφεIο TOY ΥπουργOY ΑνAπτυξης
της ΕλλAδας
κ. Ακη  Τσοχατζόπουλου
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2002

Υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με την Κύπρο

Τρεις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και της βιομηχανίας, καθώς και μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΤ και του ΚΟΤ υπεγράφησαν σήμερα (Τρίτη) στη Λευκωσία από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Ν. Ρολάνδη.

Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο χώρες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, τη σύσφιγξη των ενεργειακών και τεχνικο-επιστημονικών σχέσεων για την προώθηση και εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων τους, και καθόρισαν ως προτεραιότητα της συνεργασίας τους τον τομέα του πετρελαίου, με στόχο τη φύλαξη αποθεμάτων ασφαλείας της Κύπρου στην Ελλάδα ή και της Ελλάδας στην Κύπρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των κοινοτικών οδηγιών.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσής της σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας τη διαμόρφωση προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα αυτά, καθώς και τη διαμόρφωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στελεχών και μηχανικών τεχνικών, αλλά και την εγκατάσταση και τη λειτουργία πιλοτικών και επιδεικτικών έργων.

Στον τομέα της βιομηχανίας η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Εξάλλου, σχετικά με το θέμα της εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας, οδηγιών, αλλά και σε επίπεδο δημιουργίας νέων σχετικών φορέων και ανεξάρτητων αρχών. Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία στα θέματα των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς επίσης τη συνεργασία στους τομείς δημιουργίας νέων θεσμών, όπως Ινστιτούτα Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εθνικά Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, τη συνεργασία μεταξύ των εποπτευομένων φορέων, την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων ομάδων εργασίας, εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματιών και τη δημιουργία και αξιοποίηση από κοινού βιομηχανικών αναπτυξιακών δομών τεχνολογίας αιχμής και καινοτομίας.

Στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας η συμφωνία που υπογράφηκε περιλαμβάνει:

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση τουριστικών προγραμμάτων για ειδικές κατηγορίες τουριστών, όπως ο τουρισμός νέων, ο θρησκευτικός και ο θεραπευτικός τουρισμός, όπως επίσης την ανάπτυξη του συνεδριακού και αθλητικού τουρισμού, καθώς και τη διευκόλυνση πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δύο Οργανισμοί δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τη δυνατότητα, βάσει της συμφωνίας, δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων και κοινών εκδηλώσεων διαφήμισης και προβολής του τουριστικού τους προϊόντος, που θα απευθύνονται, εκτός των παραδοσιακών υπερπόντιων πηγών τουριστικής κίνησης, όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, και σε άλλες υπερπόντιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ινδία, ιδιαίτερα κατά την εκτός τουριστικής αιχμής περίοδο.

Επίσης, οι δύο Οργανισμοί συμφώνησαν να διαθέσουν και να προβάλλουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις για την ολυμπιακή προετοιμασία και να θέσουν στη διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004 όλα τα γραφεία τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την προβολή της διοργάνωσης και της εθελοντικής συμμετοχής.

Τέλος, οι δύο Οργανισμοί συμφώνησαν στην πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στην εκτίμηση ότι ο θεσμός "Κύπρος-Κρήτη-Αιγαίο-Θράκη" θα πρέπει να συνεχιστεί και στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, επανέλαβε την πρόθεση του ΕΟΤ να ανοίξει άμεσα γραφείο του Οργανισμού στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις τους, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν από κοινού "ιστορική" τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο Ν. Ρολάνδης τόνισε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν καλύπτουν απόλυτα τα άμεσα και μακροπρόθεσμα ενδιαφέροντα των δύο λαών, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεχή ανάπτυξη της Κύπρου στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, ανέφερε ότι η εμπειρία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου πρέπει να αλληλοσυμπληρωθεί. Ο κ. Ρολάνδης τόνισε στη συνέχεια την εθνική διάσταση της ανάγκης αύξησης της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "χτίζεται" πλέον ένα οικοδόμημα στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε αρχικά ότι οι δύο χώρες, ενόψει και της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια νέα δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία, με σκοπό να διεκδικήσουν την ισότιμη ένταξη στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς και τη συμμετοχή σε μια αναπτυξιακή πορεία, που θα τις οδηγήσει στην πραγματική σύγκλιση του επιπέδου ανάπτυξής τους με εκείνο των άλλων χωρών της ΕΕ.

"Πιστεύω ότι θέσαμε τις βάσεις, με τις συζητήσεις και τις συνεργασίες τόσο με τον κ. Ρολάνδη όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους, που συγκροτούν τη βάση της οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής διεργασίας και ανάπτυξης, για να οδηγήσουμε σε διάλογο των δύο χωρών, των δύο υπουργείων, αλλά και των κοινωνικών εταίρων των δύο χωρών μεταξύ τους, που θα διαμορφώνει εξειδικεύσεις για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Στόχος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι, στο χώρο της ενδυνάμωσης της οικονομίας και της παραγωγής των δύο χωρών μας, να χρησιμοποιήσουμε τον ρόλο των επιχειρήσεων ως καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της μεγέθυνσης του πλούτου και της διασφάλισης της ευρύτερης απασχόλησης, συνδέοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων με τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους. Θέλουμε πιο ανταγωνιστικές, αποτελεσματικές και παραγωγικές τις επιχειρήσεις μας και το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες και το δημόσιο τομέα, αξιοποιώντας από κοινού τις υποδομές και τις δυνατότητές μας" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε εξάλλου ότι στον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν έναν κοινό κομβικό χώρο τόσο στην ΕΕ και την Ευρασία όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, καθώς την περίοδο που διανύουμε συγκροτούνται οι νέες ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και ιδιαίτερα φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε εξάλλου και στις νέες θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας. "Η συνεργασία των δύο υπουργείων στην κοινή αναπτυξιακή πορεία Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί μια σημαντική επιπρόσθετη συμβολή στην πορεία κατοχύρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ασφάλειά της, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη. Η ασφάλεια, ευρωπαϊκή προοπτική και η ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν για εμάς σταθερούς στόχους μιας εθνικής στρατηγικής, την οποία στηρίζουμε και υλοποιούμε και με τις συμφωνίες, που υπογράψαμε σήμερα" πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Για τη λειτουργία της αγοράς

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που υποβλήθηκε και στους δύο υπουργούς, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η κάθε κυβέρνηση το θέμα της ανόδου των τιμών διαφόρων αγαθών, που παρατηρήθηκε και στις δύο χώρες την καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε:

"Στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έλεγχος τιμών. Οι τιμές διαμορφώνονται βάσει της προσφοράς και της ζήτησης ελεύθερα. Αυτό ισχύει τόσο για τις εθνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορεί παρά να έχει και στην εσωτερική της αγορά τις ίδιες ακριβώς συνθήκες λειτουργίας, που ισχύουν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει η ανάγκη όμως αυτές οι αγορές να είναι πραγματικά ολοκληρωμένες και πλήρως ανταγωνιστικές αγορές. Επομένως, ευθύνη της Πολιτείας είναι η εξασφάλιση συνθηκών ύπαρξης και λειτουργίας πραγματικής αγοράς, η αποφυγή του περιορισμού του ανταγωνισμού, κάτι που φροντίζει και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο αντίστοιχη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η λειτουργία όμως της ελεύθερης αγοράς δεν σημαίνει ασυδοσία. Η ελεύθερη αγορά έχει ανάγκη από ρυθμίσεις και κανόνες συμμετοχής. Εμείς μάλιστα υποστηρίζουμε ότι η αγορά δεν αρκεί να είναι ελεύθερη, πρέπει να είναι και δίκαιη, διότι τότε μόνο διασφαλίζει ίσες δυνατότητες συμμετοχής σε όλους.
Ο πολίτης και ο καταναλωτής είναι εκείνοι για τους οποίους μας ενδιαφέρει να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, μέσω αυτών των κανόνων, αλλά και συγχρόνως απαιτεί από τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και τις αγορές ποιότητα, φθηνές τιμές και επάρκεια. Σε αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία έχει την ευθύνη να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο παρέμβασης και υπεράσπισης αυτών των δεδομένων. Ένας τέτοιος θεσμός είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε και τον ΕΦΕΤ, με ευθύνη ελέγχου της ασφάλειας ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων. Τρίτος παράγοντας είναι το καταναλωτικό κίνημα, που έχει ευθύνη να διεκδικήσει κριτική στα θέματα τιμολόγησης των προϊόντων. Διότι πράγματι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία κινείται με τους κανόνες της αγοράς, υπάρχουν πάντα και εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ελευθερία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, και, ξεπερνώντας ή εκμεταλλευόμενοι ειδικές καταστάσεις εποχιακού χαρακτήρα ή στενότητας, επιχειρούν είτε με παραεμπόριο είτε υπερκοστολογήσεις να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να κερδοσκοπήσουν. Αυτό απαιτεί αντιμετώπιση και από την πλευρά του κοινωνικού κινήματος, που οφείλει να αποκαλύπτει και να ονοματίζει αυτές τις πρακτικές.

Εμείς στην Ελλάδα ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε κυρίως τις "λευκές λίστες" αντί για τις "μαύρες". Αυτό σημαίνει ότι προωθούμε αυτούς που είναι οι αριστείς της συμμετοχής στην αγορά, διότι αυτοί πράγματι αξίζει να υποστηριχθούν και από τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και από όλους τους καταναλωτές, γιατί σε τελική ανάλυση αυτοί εγγυώνται τον πραγματικό ανταγωνιστικό στόχο λειτουργίας της αγοράς.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων] [Πάνω ]