ANΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σεμινάριο στις ΗΠΑ για προώθηση της δημιουργίας βιομηχανίας Ψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο την Τρίτη 29 Φεβρουαρίου,  2000

Με τη συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίων και μελών του Δικτύου Κυπρίων Επιστημόνων πραγματοποιήθηκε χθες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης στη Βοστώνη το πρώτο στο είδος του σεμινάριο για την προώθηση της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Α. Ρολάνδης ο οποίος τόνισε ότι η υψηλή τεχνολογία στην Κύπρο γίνεται πραγματικότητα έστω και κάπως καθυστερημένα.

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με το Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών αποσκοπούσε στην παροχή πληροφοριών και ανταλλαγή απόψεων με ενδιαφερόμενες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το περιεχόμενο μέσω της ίδρυσης εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και κέντρου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Επεξηγώντας τα προγράμματα που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Κύπρος στον τομές αυτό, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι επινοητές ή επιστήμονες των οποίων το έργο θα κριθεί κατάλληλο θα μπορούν να μπουν στα κυπριακά εκκολαπτήρια και θα επιχορηγηθούν ανάλογα από το κράτος. Η καταλληλότητα, είπε, ενός έργου θα εξαρτηθεί από το βαθμό που μια θεωρητική θέση ενός επιστήμονα μπορεί να μετατραπεί σε εφαρμοσμένη επιστήμη.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου διεξήχθηκε συζήτηση τρόπω πιθανής συνεργασίας και εμπλοκής του Δικτύου Κυπρίων Επιστημόνων καθώς και των αποδήμων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις προσπάθειες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για προώθηση βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο.

Ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες για τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική της Κύπρου ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αυτή περιλαμβάνει δώδεκα κεφάλαια από τα οποία τα δύο πρώτα αναφέρονται στην προώθηση της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και Κέντρου για τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παρέχει μερική χρηματοδότηση για περίοδο δύο χρόνων για σχέδια που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τα οποία θα εγκριθούν να μπουν στο εκκολαπτήριο. Πρόσθεσε δε ότι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και από μη Κύπριους εφευρέτες ή επιστήμονες.

Περαιτέρω ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του νησιού και είπε ότι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κέντρο υπηρεσιών. Η Κύπρος, είπε, έχει σημειώσει σημαντική επίδοση στην οικονομία της που αντανακλάται στην ταχεία ανάπτυξη, τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την εξωτερική και εσωτερική σταθερότητα. Σ’ ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, αυτό υπολογίζεται σε 15,000 δολάρια κατατάσσοντας την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η επιτυχία της Κύπρου στον οικονομικό τομέα, είπε ο κ. Υπουργός, αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση του οικονομικού συστήματος ανοικτής αγοράς, την εφαρμογή υγιούς μακροοικονομικής πολιτικής από την Κυβέρνηση καθώς επίσης και στην ύπαρξη δυναμικών και ευέλικτων επιχειρηματιών και καλά μορφωμένου εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, ανέφερε, η οικονομία επωφελήθηκε από τη στενή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών εταίρων.

Σ΄ ότι αφορά τις σχέσεις μας με την Ευρώπη ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η κυπριακή οικονομία ενίσχυσε τους δεσμούς της με την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή ’Ενωση είναι ο μεγαλύτερο εμπορικός εταίρος της Κύπρου και ότι οι εμπορικοί φραγμοί μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης έχουν καταργηθεί πλήρως εκτός για ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή μας πορεία ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στην ομάδα των έξι πρώτων χωρών που άρχισαν ενταξιακές συνομιλίες και ότι σημαντικός παράγοντας για τη λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της Κύπρου. Εκτός από τη μεγάλη πολιτική σημασία, τόνισε ο κ. Υπουργός, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ’Ενωση θα έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Στο παρόν στάδιο η Κύπρος προβαίνει σε ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας της μέσα στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την αντίστοιχη νομοθεσία και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ο κ. Ρολάνδης.

Αναφερόμενος στον τομέα της μεταποίησης ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ο τομέας αυτός, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, συνεισφέρει το 11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και απασχολεί το 14% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η έγκριση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο έλαβε υπόψη τις επικείμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, την ελευθεροποίηση του εμπορίου, τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές καθώς και την προβλεπόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ’Ενωση.

Επιπρόσθετα ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στα πλαίσια της νέας βιομηχανικής πολιτικής έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού το one stop shop για να παρέχει πληροφορίες και βοήθεια σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο καθώς και συμβουλές για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επωφεληθούν των διαφόρων κινήτρων που προσφέρονται.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Κυπρίων Επιστημόνων κ. Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο Γενικός Γραμματέας του Δικτύου κ. Ευάγγελος Ελευθερίου. Μίλησαν επίσης άλλοι καθηγητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και άλλων Πανεπιστημίων της περιοχής της Βοστώνης.

Το Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων έχει μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα 160 μέλη τα μισά από τα οποία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα μισά σε διάφορες ηπείρους κυρίως στην Ευρώπη. Το Δίκτυο έχει πρόθεση να συνεργασθεί στενά με το Υπουργείο Εμπορίου στην προώθηση της υψηλής τεχνολογίας. Από το σεμινάριο κατέστη πρόδηλο ότι αρκετοί ερευνητές και καθηγητές που απασχολούνται σε εργαστήρια Πανεπιστημίων είτε σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες επιθυμούν να επανέλθουν στην Κύπρο για να προωθήσουν την υλοποίηση δικών τους προγραμμάτων μέσα από τα κυπριακά εκκολαπτήρια.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στο σεμινάριο συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Μιχαλάκης Ερωτόκριτος, η Διευθύντρια Βιομηχανίας η οποία είναι επικεφαλής του Προγράμματος Υψηλής Τεχνολογίας κα. Ολυμπία Στυλιανού, ο Ανώτερος Λειτουργός Προγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μιχαλάκης Λεπτός και λειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Στη Βοστώνη ο κ. Ρολάνδης είχε επίσης επαφές με οργανισμούς που ειδικεύονται στη χρηματοδότηση, και με εταιρείες που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία. Οι επαφές του στον τομέα αυτό θα συνεχισθούν στη Νέα Υόρκη και τις επόμενες μέρες. Τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επισκεφθούν τη Silicon Valley για επαφές στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ στο θέμα της υψηλής τεχνολογίας.