[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τρίτη, 21 Mαΐου,  2002

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΗΔΡΕΥΣΕ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΚΕΒΕ

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τουρισμό, το εμπόριο, τη βιομηχανία,
την υψηλή τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Α. Ρολάνδης προήδρευσε σύσκεψης στα γραφεία του ΚΕΒΕ στην οποία πήραν μέρος όλοι οι ηγετικοί παράγοντες του Επιμελητηρίου καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο κ. Ρολάνδης παρέθεσε τα υπάρχοντα δεδομένα, σημειώνοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός εκτοξεύτηκε σε πολύ ψηλά επίπεδα με την αύξηση στις αφίξεις να φθάνει στο 29,2% και την αύξηση σε εισοδήματα να ξεπερνά το 51.5%.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και στο θέμα της οικονομικής ύφεσης ανά το παγκόσμιο, ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι η Κύπρος όπως και οι άλλες χώρες επηρεάστηκαν από τα εν λόγω γεγονότα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002 υπήρξε μείωση κατά 7% στις αφίξεις, τα εισοδήματα ωστόσο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5,5%.

Οι προκρατήσεις για την περίοδο του καλοκαιριού εμφανίζονται μειωμένες αν και αυτό το γεγονός, όπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, αντισταθμίζεται σε κάποιο βαθμό λόγω των κρατήσεων που γίνονται την τελευταία στιγμή. Αν και είναι πρόωρο να προβούμε σε συμπεράσματα για τη χρονιά που διανύουμε, η κατάσταση που επικρατεί προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης.

Είναι γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε συνολικά το ποσό των 14 εκατομμυρίων λιρών για την ενίσχυση του τουρισμού, ποσό το οποίο άρχισε ήδη να διατίθεται, γεγονός που καθιστά την Κύπρο ως μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που έχουν λάβει μέτρα για ενίσχυση του τουρισμού.

Ένα σημείο ιδιαίτερης ανησυχίας, είναι το ψηλό κόστος του τουρισμού στην Κύπρο όταν αυτό συγκριθεί με άλλους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, θέμα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, συμπλήρωσε ο κ. Ρολάνδης.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της βιομηχανίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι και οι βιομηχανικές ζώνες.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές η βιομηχανική παραγωγή ως προστιθέμενη αξία, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Υπάρχουν ωστόσο κάποια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται μέσω της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής και των άμεσων παρεμβάσεων των λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στην προσπάθεια αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των βιομηχανιών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη διάθεση κονδυλίων ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα κίνητρα τα οποία περιλαμβάνονται στη Νέα Βιομηχανική Πολιτική, η οποία βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.

Σχετικά με το θέμα των υπηρεσιών το επίπεδο όπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο και η εξαγωγή υπηρεσιών δεικνύει ανοδική πορεία χρόνο με το χρόνο. Ως αποτέλεσμα της πώλησης αυτών των υπηρεσιών ένα μεγάλο ποσό συναλλάγματος εισρέει στην Κύπρο κάθε χρόνο.

Ο κ. Ρολάνδης έκανε επίσης ειδική αναφορά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και το γεγονός ότι έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με την πρώτη εταιρεία εκκολαπτηρίων. Σημείωσε παράλληλα ότι το Υπουργείο έχει λάβει δήλωση ενδιαφέροντος από άλλες 10 εταιρείες, οργανισμούς ή ιδρύματα για την προώθηση άλλων 4 εκκολαπτηρίων.

Στόχος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι να υπάρχουν στην Κύπρο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 5 συνολικά εκκολαπτήρια τεχνολογίας και καινοτομίας τα οποία θα εμπλουτιστούν στη συνέχεια με την παρουσία επιστημόνων, επινοητών και εφευρετών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι αυτό θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τόνισε ο κ. Υπουργός, θα προωθηθούν τα φωτοβολταϊκά. οι ανεμογεννήτριες, η βιομάζα καθώς επίσης η ανανέωση και ο εξωραϊσμός των υφιστάμενων ηλιακών θερμοσιφώνων. Προωθείται παράλληλα η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από τα σκύβαλα, το οποίο θα απαλλάξει την Κύπρο από τους διάφορους σκυβαλλότοπους ενώ θα παράγει ταυτόχρονα ενέργεια.

Καταλήγοντας ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι οι εγχώριες εξαγωγές της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανοδική πορεία, παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας.

 

 [Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]