black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Back ] Up ] Next ]    
Η Διαπραγματευτική Διαδικασία

Αναλυτική Εξέταση του Κοινοτικού Κεκτημένου
(Acquis Screening)

Η πρώτη φάση της διαδικασίας ένταξης αφορά την λεπτομερή εξέταση του βαθμού στον οποίο η νομοθεσία, οι κανονισμοί και οι θεσμοί της υποψήφιας χώρας συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου» (acquis screening).

H Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης, στη διάρκεια 37 συναντήσεων. Οι συναντήσεις αυτές κάλυψαν όλο το φάσμα των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων. Η διαδικασία αναλυτικής εξέτασης άρχισε τον Απρίλιο του 1998 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1999.

Τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο σε συναντήσεις και με τις έξι κυριότερες υποψήφιες χώρες μαζί (πολυμερείς συναντήσεις) όσο και σε συναντήσεις με την κάθε χώρα (διμερείς).

Κατά τις πολυμερείς συναντήσεις η Επιτροπή παρουσίασε και εξήγησε στους αντιπροσώπους των έξι υποψηφίων χωρών το κοινοτικό κεκτημένο. Στις διμερείς συναντήσεις μεταξύ της Επιτροπής και της κάθε χώρας η διαδικασία προχώρησε περαιτέρω με κάθε χώρα να παρουσιάζει εκτενώς το βαθμό εναρμόνισης της εθνικής της νομοθεσίας, των θεσμών και πολιτικών της με το κοινοτικό κεκτημένο.

Επιπρόσθετα, κάθε χώρα   υπέβαλε το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για πλήρη εναρμόνιση με το κεκτημένο. Σ’ αυτές τις διμερείς συναντήσεις κάθε υποψήφια χώρα διατύπωσε τις προθέσεις της σχετικά με τη διαπραγμάτευση ειδικών διευθετήσεων στα κεφάλαια στα οποία αναμένεται ότι είτε η εναρμόνιση δεν είναι δυνατή μέχρι την αναμενόμενη ημέρα ένταξης, είτε θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα για τη χώρα.

Οι περισσότερες υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, έχουν επιλέξει για σκοπούς προγραμματισμού την 1η Ιανουαρίου 2003 ως την υποθετική ημέρα ένταξης στην Ένωση. Η ημερομηνία αυτή είναι, όμως, ενδεικτική μόνο για σκοπούς σχεδιασμού και προγραμματισμού της εναρμόνισης. Η πραγματική ημερομηνία της ένταξης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί από κάθε υποψήφιο κράτος και την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση.

Η διαδικασία αναλυτικής εξέτασης, ως εκ τούτου, περιέλαβε την λεπτομερή εξέταση της προσαρμογής των νόμων, θεσμών και πολιτικών κάθε χώρας. Για να μπορέσει το κοινοτικό κεκτημένο να συζητηθεί με συστηματικό και διεξοδικό τρόπο κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έχει διαιρεθεί για τους σκοπούς των διαπραγματεύσεων σε 31 κεφάλαια, 29 από τα οποία εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αναλυτικής εξέτασης. Αυτά τα 29 κεφάλαια φαίνονται στους πίνακες 1 και 2 που ακολουθούν στο κεφάλαιο Πρόγραμμα Αναλυτικής Εξέτασης.

 

Δύο κεφάλαια δεν καλύπτονται από τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου.

Είναι τα ακόλουθα:

α) Οι «θεσμοί», δηλαδή η μελλοντική συμμετοχή του κράτους- μέλους στους θεσμούς της Ενωσης (Συμβούλιο, Επιτροπή, Κοινοβούλιο, Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και άλλοι λιγότερο σημαντικοί θεσμοί).

β) Ένα κεφάλαιο που τιτλοφορείται «΄Αλλα» και το οποίο θα ασχολείται με θέματα που δεν είχαν προβλεφθεί προηγουμένως ή που είναι ιδιαίτερα για την υποψήφια χώρα.

 

Back ] Up ] Next ]