black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Back ] Up ]    
Η Διαπραγματευτική Διαδικασία

Ουσιαστικές Διαπραγματεύσεις

Η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέτασαν μέχρι τώρα στο πλαίσιο των Ουσιαστικών Διαπραγματεύσεων 15 Κεφάλαια. Δέκα Κεφάλαια έχουν κλείσει προσωρινά και δεν απαιτούν περαιτέρω διαπραγμάτευση. Τα υπόλοιπα 5 κεφάλαια παραμένουν ανοικτά και θα εξεταστούν στη συνέχεια. Η Κύπρος υπέβαλε τα έγγραφα θέσεών της για άλλα 8 κεφάλαια, που επίσης θα εξεταστούν στο τρέχον έτος. Με την εξέταση και των κεφαλαίων αυτών η Ουσιαστικές Διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα καλύψουν εντός του 1999, τα δύο τρίτα του συνόλου των κεφαλαίων που ανέρχονται σε 29. Επίσης μέχρι το τέλος του 1999, η Κύπρος θα υποβάλει τα έγγραφα των θέσεών της για τα 6 κεφάλαια που απομένουν, τα οποία αναμένεται να εξεταστούν κατά το α’ εξάμηνο του 2000.

Η διαδικασία για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα κεφάλαια που ήδη εξετάστηκαν άρχισε πέντε περίπου μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου τον Απρίλιο 1998. Ζητήθηκε από τις έξι κύριες υποψήφιες χώρες να υποβάλουν μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου «έγγραφα θέσεων» πάνω στα επόμενα επτά κεφάλαια τα οποία είχαν ήδη μελετηθεί στη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης:

Σ’ αυτά τα επτά «έγγραφα θέσεων» η Κύπρος δεν ζήτησε οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις ή μεταβατικές περιόδους, με μοναδική εξαίρεση τις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορικής. Αναφορικά μ΄ αυτό το κεφάλαιο η Κύπρος ζήτησε, σε εκείνη τη φάση των διαπραγματεύσεων, όπως της δοθεί μια μεταβατική περίοδος ενός χρόνου (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2003) ούτως ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την πλήρη ελευθεροποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στις 5 Οκτωβρίου 1998 το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφάσισε ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες του α’ ενταξιακού κύματος, πάνω στα επτά κεφάλαια που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Οι θέσεις της Κύπρου συζητήθηκαν στη Διάσκεψη για την Ενταξη της Κύπρου, που έγινε σε επίπεδο Διαπραγματευτών στις 29 Οκτωβρίου 1998 και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στις 10 Νοεμβρίου 1998.

Η Κύπρος διατήρησε τη θέση της στα κεφάλαια για τις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογία της Πληροφορικής και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), και επομένως τα κεφάλαια αυτά είναι ακόμα ανοικτά για μελέτη. Το κεφάλαιο για την ΚΕΠΠΑ έχει παραμείνει ανοικτό για όλες τις αιτήτριες χώρες κυρίως γιατί η Συνθήκη του Αμστερνταμ, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο κεφάλαιο, δεν είχε ακόμα επικυρωθεί. Επιπρόσθετα, το κεφάλαιο ΚΕΠΠΑ εξακολουθεί να απασχολεί και την ίδια την ΕΕ και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Για τα άλλα πέντε κεφάλαια η Κύπρος και η ΕΕ συμφώνησαν ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση. Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ διατύπωσαν μια κοινή θέση, στην οποία τονιζόταν εμφαντικά ότι οι επιμέρους συμφωνίες που επιτυγχάνονται σε κάθε κεφάλαιο δεν θα θεωρούνται τελικές παρά μόνο όταν συμπληρωθεί η συνολική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια. Αυτή η διαπραγματευτική αρχή τέθηκε από τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια και για όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Η Ε.Ε. σημείωσε επίσης για την Κύπρο ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους Τουρκοκύπριους σχετικά με την πρόταση για συμμετοχή αντιπροσώπων τους στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η  Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – ΕΕ στην οποία διεξάγεται η διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κύπρου μπορεί, για αυτούς τους λόγους, να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή στα κεφάλαια που έχουν ήδη μελετηθεί.

Κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 1998, η Κύπρος υπέβαλε επίσης έγγραφα θέσεων για τα ακόλουθα οκτώ κεφάλαια:

 

Τα οκτώ αυτά κεφάλαια εξετάστηκαν, επί Γερμανικής Προεδρίας, το α’ εξάμηνο του 1999, στο πλαίσιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης σε δύο Διακυβερνητικές Διασκέψεις Κύπρου – ΕΕ, στις 19 Απριλίου και στις 19 Μαίου, σε επίπεδο Διαπραγματευτή και στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στις 21 Ιουνίου. Στις Διασκέψεις αυτές περιελήφθη επίσης το κεφάλαιο Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογία της Πληροφορικής, που έμεινε ανοικτό στην προηγούμενη φάση διαπραγμάτευσης. Στο κεφάλαιο αυτό, η Κύπρος κοινοποίησε στα κράτη – μέλη της ΕΕ την απόφασή της να αποσύρει την αρχική θέση της για παραχώρηση μεταβατικής περιόδου ενός έτους.

Κύπρος και ΕΕ επιβεβαίωσαν την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ένταξης και συμφώνησαν ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω διαπραγμάτευση σε εκείνη τη φάση στα κεφάλαια:

  • Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογία της Πληροφορικής,
  • Υγεία και Προστασία Καταναλωτή,
  • Τελωνειακή Ένωση,
  • Εξωτερικές (Εμπορικές) Σχέσεις και
  • Στατιστική

Στο σύνολο των κεφαλαίων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης, μέχρι και το τέλος της Γερμανικής Προεδρίας το β’ εξάμηνο του 1999, η Κύπρος «έκλεισε» δέκα κεφάλαια. Ανοικτά παρέμειναν για περαιτέρω διαπραγμάτευση τα κεφάλαια:

Νομοθεσία Περί Εταιρειών Ελεύθερη Κυκλοφορία Αγαθών Πολιτική για τον Ανταγωνισμό Αλιεία και Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)

Το Κεφάλαιο ΚΕΠΠΑ παραμένει ανοικτό για τους ίδιους λόγους που ίσχυαν και στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη Μάαστριχτ είχε στο μεταξύ επικυρωθεί και τέθηκε σε ισχύ από τον Μάιο του 1999.

Το Κεφάλαιο για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Αγαθών παρέμεινε ανοικτό επειδή αφορά ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και θα παραμείνει υπό εξέταση για αρκετό χρόνο.

Το Κεφάλαιο για τη Νομοθεσία Περί Εταιρειών, παρέμεινε ανοικτό για περαιτέρω συζήτηση του θέματος που αφορά την υποβολή ετησίων λογαριασμών από τις ναυτιλιακές εταιρίες και την πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές από τους πολίτες.

Το Κεφάλαιο για την Πολιτική Ανταγωνισμού παρέμεινε ανοικτό μεταξύ άλλων, λόγω θεμάτων που αφορούν το καθεστώς των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Το Κεφάλαιο για την Αλιεία παρέμεινε ανοικτό για περαιτέρω συζήτηση του ελέγχου των δραστηριοτήτων αλιευτικών σκαφών υπό κυπριακή σημαία στις ανοικτές θάλασσες.

Η Κύπρος υπέβαλε τα έγγραφα των θέσεών της για άλλα οκτώ κεφάλαια που εξετάζονται επί Φιλλανδικής Προεδρίας, στο β’ εξάμηνο του 1999. Πρόκειται για τα ακόλουθα κεφάλαια:

Λεπτομέρειες για την αναλυτική εξέταση και τη διαπραγματευτική διαδικασία για κάθε κεφάλαιο που μελετήθηκε δίνονται πιο κάτω.

 

Back ] Up ]