black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Up ]    
Η Διαπραγματευτική Διαδικασία : Ουσιαστικές Διαπραγματεύσεις

Kεφάλαια υπό Διαπραγμάτευση

Τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια είναι 29. Άλλα 2 που τιτλοφορούνται «Θεσμοί» και «Άλλα» καταγράφονται αλλά δεν τυγχάνουν διαπραγμάτευσης. Τα κεφάλαια παρουσιάζονται κατά σειρά.

Ο στόχος είναι να παρέχεται μια ένδειξη του σταδίου στο οποίο έφθασε το κάθε κεφάλαιο καθώς και για το περιεχόμενο της αναλυτικής εξέτασης και των διαπραγματεύσεων. Πιο λεπτομερείς πληροφορίες δίνονται για τα κεφάλαια στα οποία η Κύπρος υπέβαλε έγγραφα με τις θέσεις της.

Οι τίτλοι των κεφαλαίων είναι:

 

(1) Ελεύθερη διακίνηση αγαθών

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 22-30/7/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεκέμβριος 1998

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Άρχισαν στις 21.6.99

Καθεστώς: Το κεφάλαιο είναι ακόμα ανοικτό

Κεκτημένο και θέσεις: Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του στόχου της εγκαθίδρυσης μιας ενιαίας αγοράς εντός της ΕΕ. Αγαθά που παράγονται σε χώρες-μέλη και αγαθά που εισάγονται (εφόσον βρίσκονται εντός της Ενωσης) θα πρέπει να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο χωρίς εμπόδια. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο με την κατάργηση των δασμών και των ποσοστώσεων, αλλά και με την κατάργηση ή εναρμόνιση όλων των μέτρων που μπορεί να εμποδίζουν το εσωτερικό εμπόριο.

Τέτοια μέτρα είναι οι διάφορες τεχνικές απαιτήσεις ή πρότυπα που υπάρχουν στα κράτη-μέλη. Η προσπάθεια εναρμόνισης τέτοιων απαιτήσεων και προτύπων οδηγεί σε μια γενική βελτίωση στην ποιότητα των αγαθών που πρέπει να παράγουν οι κατασκευαστές, προς τελικό όφελος του καταναλωτή. Για παράδειγμα, σχετικά με τα σχήματα, η απαίτηση από μέρους της Κύπρου όπως όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα συμμορφώνονται με τις τεχνικές προδιαγραφές της ΕΕ, θα είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε στη χώρα μας αυτοκίνητα αρκετά πιο ασφαλή και λιγότερο ρυπογόνα.

Εμπόδια στο εσωτερικό εμπόριο της ΕΕ μπορεί να τεθούν από τα κράτη-μέλη μόνο στις περιπτώσεις που δικαιολογούνται για λόγους δημοσίων ηθών, δημόσιας πολιτικής, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας, προστασίας εθνικών θησαυρών και βιομηχανικής περιουσίας καθώς και για προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Όμως, ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ αγαθών που παράγονται στη χώρα και άλλων, τα μέτρα πρέπει να είναι κατάλληλα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζονται και τα εμπόδια στο εμπόριο ή τη διακίνηση αγαθών πρέπει να είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλα τα αγαθά καλύπτονται από το κεκτημένο σ’ αυτό το κεφάλαιο. Για ορισμένα αγαθά ισχύουν συγκεκριμένες εναρμονισμένες πρόνοιες, ενώ για άλλα η ελεύθερη διακίνηση διασφαλίζεται κατευθείαν από τις γενικές αρχές που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η αναλυτική εξέταση του κεφαλαίου αυτού έγινε με βάση τους ακόλουθους υπότιτλους: οχήματα, χημικά, φαρμακευτικά, καλλυντικά, νομική μετρολογία και πακετάρισμα, ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, μηχανικές συσκευές, εξοπλισμός προσωπικής προστασίας, ιατρικές συσκευές, συσκευές υγραερίου, δοχεία πίεσης, οικοδομικά προϊόντα, σκάφη αναψυχής, υαλικά, υφαντουργικά, υποδήματα, ξυλεία, οριζόντια και διαδικαστικά μέτρα (δηλαδή τυποποίηση και διαδικασίες αξιολόγησης), δημόσιες προμήθειες και μη εναρμονισμένοι τομείς.

Σ’ όλους αυτούς τους τομείς η Κύπρος αποδέχεται το κεκτημένο και δεν σκοπεύει να ζητήσει οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο.

Γενικά πολλές από τις πρόνοιες στην Κυπριακή νομοθεσία είναι ευθυγραμμισμένες με το κεκτημένο και για μερικούς από τους υποτίτλους ετοιμάζεται νομοθεσία που στοχεύει σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με το κεκτημένο. Προγραμματίζονται νέα νομοθεσία ή άλλα μέτρα για διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης, ιδιαίτερα στους τομείς των δοκιμών, των θεσμικών διευθετήσεων για επίβλεψη και της διαφήμισης. Προς το παρόν δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία για τα καλλυντικά, τα σκάφη αναψυχής, το ακατέργαστο γυαλί και ξύλο, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξουν προβλήματα κατά την μεταφορά του κεκτημένου στην εθνική νομοθεσία.

Η κύρια πρόκληση που θέτει αυτό το κεφάλαιο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του κεκτημένου, πράγμα το οποίο απαιτεί την ύπαρξη εργαστηρίων και κέντρων δοκιμών για κάθε είδος αγαθών. Η απόκτηση της υποδομής αυτής θα είναι δαπανηρή, και συγκριτικά περισσότερο για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος. Αυτό οδήγησε την Κύπρο στο να σκεφτεί σοβαρά τη μίσθωση υπηρεσιών από εργαστήρια και κέντρα δοκιμών σε άλλα κράτη-μέλη.

 

(2) Ελεύθερη Διακίνηση Προσώπων

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 22-23/4/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεν έχει κατατεθεί ακόμα.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(3) Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 9-10/2/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Ιούλιος 1999

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(4) Ελεύθερη Διακίνηση Κεφαλαίων

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 10/12/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Μάιος 1999

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(5) Περί Εταιρειών Noμοθεσία

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 17-18/6/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεκέμβριος 1998

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις:  Άρχισαν στις 19.5.99

Καθεστώς: Το κεφάλαιο παραμένει ανοικτό

Κεκτημένο και θέσεις: Ο σκοπός του κεκτημένου στην περί Εταιρειών Νομοθεσία είναι να καθιερώσει τους βασικούς ελάχιστους κανόνες που θα ακολουθούνται σ’ ολόκληρη την ΕΕ. Το κεκτημένο στο κεφάλαιο για την περί Εταιρειών Νομοθεσία διαιρείται σε έξι τομείς:

(1) Νομοθεσία Περί Εταιρειών,
(2) Νομοθεσία για τα Λογιστικά,
(3) Νομοθεσία για τα Συμβόλαια,
(4) Επιβολή των Δικαστικών Αποφάσεων,
(5) Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και
(6) Δικαιώματα Βιομηχανικής Περιουσίας.

Σε σχέση με την Περί Εταιρειών Νομοθεσία το κεντρικό χαρακτηριστικό του κεκτημένου αφορά τη διαφάνεια, δηλαδή τη δημοσιοποίηση πληροφοριών και τη δημοσίευση λογαριασμών, την εσωτερική διεύθυνση και τη λειτουργία των εταιρειών. Στον τομέα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και βιομηχανικής περιουσίας τα κύρια χαρακτηριστικά σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, των πατέντων και των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.

Η κυπριακή νομοθεσία δεν είναι ακόμα πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση προσαρμογής. Η Κύπρος έχει αναλάβει τη δέσμευση να συμμορφωθεί προς το κεκτημένο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003 τόσο όσο αφορά την περί Εταιρειών Νομοθεσία όσο και τις Λογιστικές Οδηγίες. Σε σχέση με τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα η κυπριακή νομοθεσία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένη με το κεκτημένο. Πλήρης εναρμόνιση θα επιτευχθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003.

 

(6) Πολιτική στο Θέμα του Ανταγωνισμού

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 15/10/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων:   Δεκέμβριος 1998

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις:  Άρχισαν στις 19.5.99.

Καθεστώς: Το κεφάλαιο παραμένει ανοικτό

Κεκτημένο και θέσεις: Ο σκοπός της πολιτικής ανταγωνισμού είναι να διασφαλίσει ότι διατηρούνται οι ανταγωνιστικές αγορές ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και να παρέχεται προστασία στους καταναλωτές από καρτέλ και μονοπωλιακές ενέργειες. Το κεκτημένο στο θέμα του ανταγωνισμού έχει δύο πτυχές: κανονισμούς εναντίον των μονοπωλίων και κανονισμούς για την κρατική βοήθεια. Οι κανονισμοί για τα μονοπώλια σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και αποσκοπούν περαιτέρω στην αποφυγή της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης επιχειρήσεων. Οσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν την κρατική βοήθεια, επιβάλλουν αυστηρό έλεγχο στη βοήθεια που παραχωρείται σε επιχειρήσεις από το κράτος ή μέσω πόρων του κράτους.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από την ένταξη η Επιτροπή εξετάζει, μεταξύ άλλων, κατά πόσο οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι συνηθισμένες να λειτουργούν σε περιβάλλον που είναι παρόμοιο με αυτό της Κοινότητας, δηλαδή ανταγωνιστικό.

Σε σχέση με τη νομοθεσία εναντίον των μονοπωλίων η εναρμόνιση στην Κύπρο θεωρείται ότι έχει προχωρήσει σημαντικά και θα ολοκληρωθεί πριν την ένταξη με την εισαγωγή νομοθεσίας για τον έλεγχο των συγχωνεύσεων και την τροποποίηση του Νόμου Περί Προστασίας του Ανταγωνισμού (207/89) ώστε να καλύψει τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από το κράτος.

Οσον αφορά την κρατική βοήθεια η Κύπρος επαναβεβαίωσε την ικανότητα της να εναρμονίσει την πολιτική της σε σχέση με τις απαιτήσεις της ΕΕ πριν από την ένταξη.

Ενώ με την ένταξη είναι βασικά η Επιτροπή που αναλαμβάνει την ευθύνη της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, οι εθνικές αρχές θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο, γιατί έχουν συγκεκριμένες ευθύνες να διασφαλίσουν την πλήρη και ομαλή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό. Το κάθε κράτος-μέλος πρέπει ως εκ τούτου να έχει μια εθνική επιτροπή για τον ανταγωνισμό η οποία, στον τομέα της πολιτικής εναντίον των μονοπωλίων, συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή και μια αρχή για τις κρατικές βοήθειες, η οποία συντονίζει την εκπλήρωση των απαιτήσεων του κεκτημένου όσον αφορά γνωστοποιήσεις, εκθέσεις και πληροφόρηση.

Η ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού της Κύπρου υφίσταται από το 1990 και βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης των αρμοδιοτήτων της και αύξησης των εξουσιών της. Οσον αφορά τη μονάδα για την κρατική βοήθεια, η δημιουργία της αποφασίστηκε και θα ιδρυθεί, ει δυνατό, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

(7) Γεωργία

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 5-6/10/98, 20-21/10/98, 19-21/10/98, 25-26/2/99, 6-7/5/99, 1-4/6/99.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(8) Αλιεία

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 8/7/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεκέμβριος 1998

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Άρχισαν στις 19.4.99

Καθεστώς: Το κεφάλαιο παραμένει ανοικτό.

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεκτημένο σε σχέση με την αλιεία διαιρείται σε τέσσερις υποτομείς ως ακολούθως:

  • (α) διαχείριση πόρων και έλεγχος
  • (β) διεθνείς συμφωνίες σχετικές με την αλιεία
  • (γ) κοινή οργάνωση του μάρκετιγκ
  • (δ) κρατική βοήθεια και δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση/αναδιάρθρωση.

Η νομοθεσία και οι πολιτικές της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του κεκτημένου και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα με την εφαρμογή του. Θα είναι αναγκαίο, όμως, όπως ενισχυθούν οι διοικητικές δομές. Η κύρια δυσκολία θα είναι η αναγκαία καθιέρωση μηχανισμού παρακολούθησης και η απόκτηση της ικανότητας για έλεγχο μεγάλων σκαφών που ψαρεύουν σε διεθνή ύδατα υπό κυπριακή σημαία. Για τον έλεγχο τέτοιων σκαφών – που συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες – και που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά σκάφη ξένης ιδιοκτησίας, η Κύπρος εξετάζει την δυνατότητα σύναψης συμφωνίας με κράτος μέλος το οποίο διαθέτει ήδη την απαραίτητη επιχειρησιακή ικανότητα. Είναι φανερό ότι σκάφη που θα θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να συμβάλουν σημαντικά στα έξοδα της υπηρεσίας.

 

(9) Μεταφορές

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 16-17/11/1998, 17-18/3/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων:   Ιούλιος 1999

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεφάλαιο καλύπτει τις μεταφορές από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Ένα σημαντικό μέρος του κεκτημένου αποτελείται από κανονισμούς, αποφάσεις και πρόνοιες της Συνθήκης της ΕΕ που θα εφαρμοστούν απευθείας την ημέρα της ένταξης και δεν απαιτούν ενεργό μεταφορά στην εθνική νομοθεσία. Όμως, η υποδομή που είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εφαρμογή τους θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την ημέρα της ένταξης. Ένα άλλο μέρος του κεκτημένου αποτελείται από οδηγίες, οι οποίες πρέπει να μεταφερθούν στο νομικό σύστημα της ενδιαφερόμενης χώρας. Στους τομείς των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών, αριθμός συμβάσεων, συστάσεων και προτύπων που υιοθετήθηκαν από διεθνείς οργανισμούς έχουν ενσωματωθεί στην Κοινοτική νομοθεσία, και έτσι καθίστανται δεσμευτικές νομικά για τα κράτη-μέλη.

Κατά το χρόνο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα χρειαστεί αριθμός τεχνικών αναπροσαρμογών προς το κεκτημένο της ΕΕ (αερομεταφορές: πρόσβαση στην αγορά και τεχνική εναρμόνιση/ασφάλεια). Πραγματοποιείται πρόοδος ούτως ώστε κατά την ένταξη η Κύπρος να διαθέτει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πλήρως το κεκτημένο.

 

(10) Φορολογία

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 30-31/3/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Ιούλιος 1999

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

 

(11) Οικονομική και Νομισματική Ένωση

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 21/12/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων:   Μάιος 1999.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

 

(12) Στατιστική

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 16/7/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων:   Δεκέμβριος 1998

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις:  Άρχισαν στις 19.4.99

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν

Κεκτημένο και θέσεις: Ο σκοπός του κεκτημένου είναι να διασφαλίσει ότι οι στατιστικές ετοιμάζονται πάνω στην ίδια βάση και, ως εκ τούτου, επιτρέπουν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό είναι ουσιώδες για τον καθορισμό πολιτικών.

Γενικά η Κύπρος πληροί τις στατιστικές απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει αλλά, παρά τη συνεχώς στενότερη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με την Eurostat, έχει ακόμα να διανύσει αρκετό δρόμο για να φθάσει το σύστημα της ΕΕ. Υπάρχει αριθμός τομέων στους οποίους η Κύπρος προς το παρόν δεν παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις το στατιστικό κεκτημένο από μόνο του επιτρέπει ορισμένες αποκλίσεις, για παράδειγμα όσον αφορά την παραγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος που να μη ξεπερνά ένα ορισμένο όριο. Γενικά όμως η στατιστική υποδομή υπάρχει και οι αρχές της Κύπρου είναι πεπεισμένες ότι μέχρι την ημερομηνία της ένταξης το στατιστικό τους σύστημα θα είναι γενικά ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Για να διασφαλιστεί ότι οι στατιστικές απαιτήσεις της ΕΕ ικανοποιούνται, το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών συνεργάζεται στενά με την Eurostat.

 

(13) Κοινωνική Πολιτική/Απασχόληση

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 9-12/11/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Μάιος 1999.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(14) Ενέργεια

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 8-9/12/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Μάιος 1999.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(15) Βιομηχανική πολιτική

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 19/5/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998.

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεκτημένο στο κεφάλαιο αυτό είναι πολύ περιορισμένο και δεν είναι δεσμευτικό για τα κράτη-μέλη. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται η μεταφορά του στο εθνικό νομικό σύστημα ή ειδικά μέτρα για εφαρμογή και επιβολή του. Αποτελείται γενικά από κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανική πολιτική που καθιερώθηκαν τόσο συνολικά όσο και σε οριζόντιο επίπεδο και επίπεδο συγκεκριμένων τομέων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας του κάθε κράτους-μέλους.

Οι συζητήσεις κατέληξαν στο ότι η βιομηχανική πολιτική της Κύπρου ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση μ’ αυτήν της ΕΕ. Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια έχει ληφθεί αριθμός μέτρων προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της βιομηχανικής πολιτικής με το κεκτημένο σε σχέση με την ελευθεροποίηση του εμπορίου. Συνεπώς η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα σε σχέση με τις γενικές οδηγίες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική πολιτική. Όμως, θα χρειαστούν ειδικές προσπάθειες για επιτάχυνση των προσπαθειών για έρευνα και καινοτομίες στη βιομηχανία και βελτίωση της υποδομής όσον αφορά την τυποποίηση και την τεχνική εναρμόνιση.

Ως αποτέλεσμα της ένταξης η κυπριακή βιομηχανία θα τεθεί κάτω από μεγαλύτερη ανταγωνιστική πίεση ένεκα της περαιτέρω ελευθεροποίησης του εμπορίου που θα γίνει και της ανάγκης να προσαρμοστεί στο ρυθμιστικό καθεστώς της ενιαίας αγοράς.

 

(16) Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 25/5/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998.

Καθεστώς: Δεν χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Σε αναγνώριση της σημασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία, ο κύριος στόχος είναι η διευκόλυνση της ανάπτυξης τέτοιων επιχειρήσεων. Η πρώτη πολιτική στον τομέα των επιχειρήσεων της ΕΕ διαμορφώθηκε το 1986 και από τότε έχει διευρυνθεί και ενισχυθεί. Οι κύριοι στόχοι της πολιτικής αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθοι:

  • (α) Να διευκολύνει τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • (β) Να βελτιώσει τον ανταγωνισμό.
  • (γ) Να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις.
  • (δ) Να εξευρωπαΐσει και να διεθνοποιήσει τις δραστηριότητές τους.

Οι περισσότερες ενέργειες υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά η ΕΕ έχει αριθμό οδηγιών που στοχεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της ΕΕ είναι το Τρίτο Πολυετές Πρόγραμμα (1997-2000) το οποίο υποστηρίζει δίκτυα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βοήθεια σε τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς συνδέσμους και ενθαρρύνει συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα της ΕΕ. Η Κύπρος έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Δεν απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για εναρμόνιση της Κύπρου με το κεκτημένο αυτού του κεφαλαίου.

 

(17) Επιστήμη και ΄Ερευνα (RTD)

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 4/5/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998.

Καθεστώς: Δεν απαιτείται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Ο σκοπός του κεκτημένου είναι να ενθαρρύνει την επιστήμη και την έρευνα και να συντονίσει κανονισμούς για τέτοια προγράμματα. Το βασικό κεκτημένο της ΕΕ για την επιστήμη και την έρευνα αποτελείται κυρίως από διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις του Συμβουλίου που υιοθετούν τα Προγράμματα-Πλαίσιο για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Παρουσίαση, καθώς και ειδικά προγράμματα. Η Κύπρος έχει συμμετάσχει στο Τέταρτο Πρόγραμμα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (RTD) και έχει υποβάλει αίτηση για πλήρη ένταξη στο Πέμπτο Πρόγραμμα RTD.

Όσον αφορά τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ ως οντότητα, η Κύπρος θα τις υιοθετήσει αυτόματα με την ένταξη. Κοινοπραξίες στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη με τις χώρες της ΕFTA θα είναι δυνατές όμως και πριν από την ένταξη. Όταν η Κύπρος ενταχθεί στο Πέμπτο Πρόγραμμα Πλαίσιο RTD, πράγμα που προβλέπεται να γίνει πριν από την ένταξη, θα υιοθετήσει τους δεσμευτικούς κανονισμούς της ΕΕ για τη διάδοση πληροφοριών και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.

Η Κύπρος θεωρήθηκε ότι έχει τις εσωτερικές οργανωτικές και συντονιστικές δομές που θεωρούνται ικανές να προωθήσουν τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης παρόλο που θα χρειαστεί να επεκταθούν. Η Κύπρος έχει αποδεχθεί το κεκτημένο και δεν έχει ζητήσει μεταβατική περίοδο ή απόκλιση γι’ αυτό το κεφάλαιο.

 

(18) Παιδεία, Επαγγελματική Κατάρτιση και Νεολαία

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 16/7/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998.

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Η παιδεία, η κατάρτιση και η νεολαία αποτελούν βασικά αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Το κεκτημένο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση καλύτερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της, και μεταξύ των κρατών-μελών, και στη βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων όπως η έλλειψη ισότητας ευκαιριών, ο αναλφαβητισμός, η ασφάλεια στα σχολεία και οι διευκολύνσεις για τις μειονότητες.

Δεν αναμένονται δυσκολίες για την Κύπρο. Υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία η οποία δεν συγκρούεται με το κεκτημένο. Οσον αφορά παιδιά μεταναστών εργατών που είναι πολίτες της ΕΕ, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε, όταν η Κύπρος γίνει μέλος της Ενωσης, να τους παρέχεται εκπαίδευση με όλες τις διευκολύνσεις που προνοούνται στο κεκτημένο. Επίσης, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα καταργηθούν ορισμένες ανακολουθίες που υπάρχουν όσον αφορά τα δίδακτρα, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση μεταξύ Κυπρίων υπηκόων και υπηκόων άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι βασικές δομές υπάρχουν ήδη για να επιτρέψουν συμμετοχή στα προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη νεολαία. Η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σωκράτης» από το 1977 και στο πρόγραμμα κατάρτισης «Λεονάρντο ντα Βίντσι». Η Κύπρος εξέφρασε την πρόθεση να ανανεώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Νεολαία για την Ευρώπη» μετά τη συμπλήρωση της τρίτης φάσης το 1999.

 

(19) Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογία της Πληροφορικής

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 5/5/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998 και 21/6/1999.

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Ο κύριος σκοπός του κεκτημένου είναι να διασφαλίσει τεχνική συμβατότητα μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στον τομέα.

Τα δεσμευτικά συστατικά μέρη του κεκτημένου αφορούν κυρίως την ελευθεροποίηση της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της τηλεφωνίας, των δορυφορικών υπηρεσιών, της κινητής τηλεφωνίας και θέματα που σχετίζονται με την οικονομική επίβλεψη των τηλεπικοινωνιών και το διαχωρισμό των ρυθμιστικών από τις λειτουργικές δραστηριότητες. ΄Οσον αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες το δεσμευτικό κεκτημένο καθιερώνει κοινούς κανόνες που αφορούν την παροχή καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, τα κριτήρια για εφεδρικές και μη εφεδρικές υπηρεσίες, τις αρχές διατιμήσεων και τη διαφάνεια των λογαριασμών, τα πρότυπα ποιότητας, την εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών και τη δημιουργία εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Οι έξι υπότιτλοι του κεκτημένου καλύπτουν τεχνικά θέματα, την ελευθεροποίηση (δηλαδή την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού), τη χορήγηση αδειών, την πρόσβαση σε μισθωμένες γραμμές, την προστασία δεδομένων και ιδιωτικής ζωής και τη διασύνδεση μεταξύ συστημάτων.

Η Κύπρος εξέφρασε τη δέσμευσή της να συμμορφωθεί με το κεκτημένο που αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες πριν την 1η Ιανουαρίου 2003. ΄Οσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, όμως η Κύπρος αρχικώς επεδίωξε την παραχώρηση μεταβατικής περιόδου 12 μηνών (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2003) για την πλήρη ελευθεροποίηση της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι η τεχνική υποδομή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η κατάρτιση των στελεχών της και η ικανότητα του διευθυντικού προσωπικού της, δεν δικαιολογεί το αίτημα για παραχώρηση μεταβατικής περιόδου ενός έτους. Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι ο τομέας αυτός έχει πλήρως ελευθεροποιηθεί εντός της ΕΕ και το καθεστώς που διαμορφώθηκε απέδωσε καλύτερες και πιο φθηνές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η Κύπρος απέσυρε το αίτημά της για παραχώρηση μεταβατικής περιόδου ενός έτους στη Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – ΕΕ στις 19.4.99, εκφράζοντας την ετοιμότητα για πλήρη εναρμόνιση μέχρι την 1.1.2003.

 

(20) Πολιτιστική και Οπτικοακουστική Πολιτική

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 13/5/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998.

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Η Κυπριακή Νομοθεσία στον τομέα των τηλεοπτικών μεταδόσεων είναι γενικά σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.

΄Ενας νέος νόμος, 7(1)1998, σχετικά με την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εισήχθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1998. Ο νόμος αυτός ενσωματώνει τις βασικές πρόνοιες της Κοινοτικής Νομοθεσίας. Οι πρόνοιες του νόμου αυτού που αφορούν το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν επίσης ευθυγραμμισθεί προς την κοινοτική νομοθεσία. Οι αρχές της Κύπρου σκοπεύουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το κεκτημένο πριν το έτος 2001.

H Κύπρος είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση.

Η ΕΕ δεν έχει δεσμευτικές πρόνοιες για τον πολιτιστικό τομέα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ραφαήλ» για το οποίο η Κύπρος εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει.

 

(21) Περιφερειακή Πολιτική/Δομικά Οργανα

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 4-5/5/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν έχουν αρχίσει ακόμα.

 

(22) Περιβάλλον

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 11-12/1/1999, 12-15/2/1999, 23/2/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων:   Ιούλιος 1999

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(23) Καταναλωτές και Προστασία Υγείας

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 29/6/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 18/12/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις:  Άρχισαν στις 19.4.99

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση προς το παρόν.

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεκτημένο στο κεφάλαιο που αφορά τους καταναλωτές και την προστασία της υγείας αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνα προϊόντα, παραπλανητικές διαφημίσεις και απαράδεκτες πρακτικές πωλήσεων. Το κεκτημένο αποτελείται από 14 οδηγίες που καλύπτουν την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια προϊόντων, ετεροβαρείς όρους, ενδείξεις τιμών, κλπ. Αποτελείται επίσης από ένα κοινοτικό σύστημα πληροφοριών για δυστυχήματα στο σπίτι και στις διακοπές (EHLASS) και τρεις αποφάσεις της Επιτροπής αναφορικά με Επιτροπή Καταναλωτών και Επιστημονικές Επιτροπές. Επί τόπου έλεγχοι στον κτηνιατρικό τομέα που διεξάγονται από ειδικούς της Επιτροπής στα κράτη-μέλη και σε τρίτες χώρες ολοκληρώνουν το κεκτημένο για το κεφάλαιο αυτό.

Η Επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα τον υψηλό βαθμό εναρμόνισης που επιτεύχθηκε από την Κύπρο. Η Κύπρος δέχεται το κεκτημένο σε σχέση με το κεφάλαιο αυτό και θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προβλήματα εφαρμογής. Πλήρης εναρμόνιση προβλέπεται σε δύο-τρία χρόνια.

 

(24) Συνεργασία στους Τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 10-12/3/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

Καθεστώς: Δεν έχει ακόμα εξεταστεί ή συζητηθεί.

 

(25) Τελωνειακή Ενωση

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 8-9/10/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Υποβλήθηκε στις 18/12/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις:  Άρχισαν στις 19.5.99

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση στο παρόν στάδιο

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεκτημένο αφορά την αποτελεσματική προστασία και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Περιλαμβάνει δασμούς, εμπορικές προτιμήσεις, ποσοστώσεις, αναστολές δασμών και άλλη νομοθεσία που σχετίζεται με τους δασμούς, μεγάλο μέρος της οποίας πηγάζει από διεθνείς συμβάσεις ή συμφωνίες. Στόχος είναι η υιοθέτηση του κοινού εξωτερικού δασμολογίου και των τελωνειακών προνοιών της ΕΕ. Η αποτελεσματική εφαρμογή του κεκτημένου απαιτεί επίσης μηχανογράφηση και ηλεκτρονικό συντονισμό των υπηρεσιών των Τελωνείων.

Σύμφωνα με την Συμφωνία Σύνδεσης που υπογράφηκε το 1972 και το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης που υπογράφηκε το 1987 μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Κοινότητας (βλέπετε το κεφάλαιο Σχέσεις Κύπρου – ΕΕ: Σύντομο ιστορικό), όλοι οι τελωνειακοί δασμοί μεταξύ Κύπρου και Κοινότητας σε προϊόντα που αναφέρονται στο Πρωτόκολλο καταργήθηκαν μέχρι το τέλος του 1997. Επιπρόσθετα, από την 1/1/1998 το Κοινό Τελωνειακό Δασμολόγιο εφαρμόσθηκε στην Κύπρο για βιομηχανικά προϊόντα που καλύπτονται από το Πρωτόκολλο και ένα αριθμό γεωργικών προϊόντων που παράγονται σε τρίτες χώρες. Η Συνδυασμένη Ονοματολογία σχετικά με την κωδικοποιημένη δομή του δασμολογίου έχει υιοθετηθεί από το Μάρτιο 1988.

Η Κύπρος θα καταργήσει τους υπόλοιπους τελωνειακούς δασμούς έναντι της ΕΕ για όλα τα προϊόντα που δεν αναφέρονται στο Πρωτόκολλο του 1987 και θα υιοθετήσει πλήρως το Κοινό Τελωνειακό Δασμολόγιο με την ένταξη της.

Η κυπριακή Τελωνειακή νομοθεσία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό συμβατή με την νομοθεσία της ΕΕ. Πλήρης προσέγγιση θα επιτευχθεί εντός του πλαισίου της σταδιακής προσαρμογής του Τελωνειακού Κώδικα.

Η Κύπρος θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα εφαρμογής. Η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητα να εφαρμόσει πλήρως το κεκτημένο και δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεταβατική περίοδο ή απόκλιση.

 

(26) Εξωτερικές Σχέσεις

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 21-22/9/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 18/12/ 1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις:  Άρχισαν στις 19.5.99

Καθεστώς: Δεν χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση στο παρόν στάδιο.

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεκτημένο στο κεφάλαιο αυτό καλύπτει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Κοινότητας με τρίτες χώρες καθώς και τη συνεργασία και βοήθεια. Το κεκτημένο αποτελείται κυρίως από την Κοινοτική νομοθεσία, η οποία είναι άμεσα δεσμευτική για τα κράτη-μέλη και έτσι δεν χρειάζεται μεταφορά στην εθνική νομοθεσία. Η αρμοδιότητα στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων μοιράζεται μεταξύ της Κοινότητας και των κρατών-μελών.

Οι εξωτερικές εμπορικές σχέσεις της Κύπρου διέπονται κυρίως από τη Συμφωνία Σύνδεσης που υπογράφηκε το 1972 και το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση που υπογράφηκε το 1987 μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Συνεπώς, η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία ευθυγράμμισης με το κεκτημένο στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα εφαρμογής. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αρμοδιότητα της Κοινότητας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων όσο και την ανάγκη να έχουν τα κράτη-μέλη μια κοινή εξωτερική εμπορική πολιτική, η Κύπρος μπορεί να αναγκαστεί να διαπραγματευθεί τροποποιήσεις σε κάποιες από τις υφιστάμενες συμφωνίες της με τρίτες χώρες ούτως ώστε να τις ευθυγραμμίσει με την πολιτική της Κοινότητας. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγει, από τώρα και στο εξής, τη συμπερίληψη σε νέες συμφωνίες οποιωνδήποτε προνοιών που δεν θα ήταν σύμφωνες με την πιο πάνω πολιτική.

Η διοικητική δομή για τις υποχρεώσεις που θα ακολουθήσουν την ένταξη ετοιμάζεται. Η Κύπρος αναμένει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει ολόκληρο το κεκτημένο με την ένταξη, οπότε θα κάνει επίσης αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή.

 

(27) Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 9/6/1998.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: 4/9/1998.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: 10/11/1998.

Καθεστώς: Το κεφάλαιο έχει εξεταστεί και παραμένει ανοικτό για περαιτέρω συζήτηση.

Κεκτημένο και θέσεις: Το κεκτημένο στο κεφάλαιο αυτό αφορά κυρίως τη διακυβερνητική συνεργασία.

Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας αποσκοπεί στη διασφάλιση των κοινών αξιών, των συμφερόντων, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ενωσης, της ασφάλειας της, της διατήρησης της ειρήνης και της ανάπτυξης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Το κεκτημένο εφαρμόζεται με τη συνεργασία των κρατών-μελών και τη λήψη θετικών ή αρνητικών μέτρων (π.χ. κυρώσεων). Συχνά τέτοια αρνητικά μέτρα εφαρμόζονται για περιορισμένο χρόνο και μπορεί να μην ισχύουν κατά το χρόνο της ένταξης. Ενεκα της φύσης του κεφαλαίου αυτού δεν χρειάζεται μεταφορά στο εθνικό νομικό σύστημα ή τεχνικές αναπροσαρμογές σ’ ό,τι αφορά την παροχή πληροφοριών από τις αιτήτριες χώρες.

Η Κύπρος έχει αποδεχθεί το κεκτημένο για το κεφάλαιο αυτό και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην προβλεπόμενη δυναμική διεύρυνση του ρόλου της ΕΕ παγκόσμια. Οι στόχοι της ΕΕ σε σχέση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) είναι αποδεκτοί και από την Κύπρο η οποία έχει το νομικό και διοικητικό πλαίσιο για εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ και για ενεργό συμμετοχή στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής. Εν τω μεταξύ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ευθυγράμμιση της Κύπρου με την ΚΕΠΠΑ και για στενότερη συνεργασία με την ΕΕ στα πλαίσια Διεθνών Οργανισμών και διασκέψεων.

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ) θεωρείται σύμφωνα με την ΚΕΠΠΑ σαν αναπόσπαστο τμήμα της ανάπτυξης της Ενωσης όσον αφορά την ασφάλεια. Η ΔΕΕ παρέχει στην Ενωση επιχειρησιακές δυνατότητες. Οι δυνατότητες αυτές αφορούν κυρίως θέματα ανθρωπιστικά και διάσωσης, ειρήνευσης και μάχιμες δυνάμεις για αντιμετώπιση κρίσεων.

Η Κύπρος είναι και πρόθυμη και έτοιμη να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) και θα ζητήσει το ανάλογο καθεστώς εντός της ΔΕΕ με την ένταξη.

 

(28) Οικονομικός Έλεγχος

Ημερομηνίες: Διμερής αναλυτική εξέταση: 17/5/1999.

Κατάθεση εγγράφου θέσεων: Δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις: Δεν άρχισαν ακόμα.

 

(29) Οικονομικές Πρόνοιες και Πρόνοιες για τον Προϋπολογισμό

Δεν έχει ακόμα εξεταστεί ή συζητηθεί.

 

(30) Θεσμοί

Το κεφάλαιο αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο παρόν στάδιο

 

(31) Αλλα

Το κεφάλαιο αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο παρόν στάδιο

 

Up ]