ΜΠΕΛΛΑ-ΠΑΪΣ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΚYΡHΝΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1974

[Κύρια Ιστοσελίδα][Αββαείο Μπέλλα-πάϊς][Αγνοούμενοι][Κυρηνειώτικες Ιστοσελίδες]

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΒΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΑ-ΠΑΪΣ


Μαθητές του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ επισκέπτονται το Αββαείο του Μπέλλα-πάϊς στο κατεχόμενο σήμερα Μπέλλα-πάϊς, επαρχία Κυρηνείας, ΚΥΠΡΟΣ. Η φωτογραφία λήφθηκε ΠΡΟ της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974. Πατήστε για μεγένθυνση.

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974.

Μια κοντινή άποψη του αρχαίου και Ιστορικού Αββαείου του Μπέλλα-πάϊς.Οι όμορφοι κήποι του Αββαείου του Μπέλλα-πάϊς, το όμορφο δάσος του Πενταδακτύλου, και ο άριστος συνδυασμός με την Κυρηνειώτικη θάλασσα μερικά λεπτά μακριά, έκαναν το Μπέλλα-πάϊς ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου.

Η Τουρκική στρατιωτική επίθεση και συνεπακόλουθη κατοχή, μετέτρεψαν αυτόν τον επίγειο Παράδεισο, σε μια κόλαση για τους Έλληνες κατοίκους, και ακόμα και για τους Τουρκοκυπρίους που και αυτοί υποφέρουν από τα τραγικά αποτελέσματα της παράνομης στρατιωτικής κατοχής του Μπέλλα-πάϊς και του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άποψις του εσσωτερικού του αρχαίου Αββαείου (μοναστηριού) του Μπέλλα-πάις. Μπορείτε να δείτε την Κορινθιακού τύπου στήλη στο μέσο της φωτογραφίας. Επίσης μπορείτε να δείτε τις Γοτθικού τύπου αψίδες του 13ου αιώνα μ.Χ.

Η κατάσταση του Αββαείου παραμένει πολύ καλή διά μέσου των αιώνων παρά τα καυτά καλοκαίρια και τους δυνατούς χειμερινούς αέριδες. Οι Τούρκοι κατακτητές το συντηρούν για να προσελκύουν τουρίστες στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μας και να επωφελούνται οικονομικά.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Άποψις του εσσωτερικού του αρχαίου Αββαείου (μοναστηριού) του Μπέλλα-πάις. Μπορείτε να δείτε το αρχαίο μαρμαρένιο κενοτάφειο κάτω από την όμορφη Γοτθική αψίδα του Αββαείου, ενώ σκαλισμένα πάνο στο κενοτάφειο είναι τα εμβλήματα του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Αυγουστίνου, που Γάλλοι μοναχοί όντες, ήρθαν στην Κύπρο και έκτισαν το μοναστήρι τους επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Το υπόγειο του Αββαείου του Μπέλλα-πάις στην κατεχόμενη Κύπρο. Το Αββαείο του Μπέλλα-πάις χρησιμοποιήθηκε προσωρινά σαν νοσοκομείο για τους τραυματίες της βάρβαρης Τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου στις 20 Ιουλίου 1974. Μετά από τον βάρβαρο βομβαρδισμό και λίγο πριν από την κατάληψη του νοσοκομείου της Κυρήνειας από τις Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής, το προσωπικό του νοσοκομείου Κυρηνείας αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Αββαείο του Μπέλλα-πάις προσωρινά με σκοπό την από εκεί περίθαλψη των τραυματιών. Σύντομα όμως, και μετά από νέα προέλαση των Τούρκων, το προσωρινό νοσοκομείο στο Αββαείο του Μπέλλα-πάις εκκενώθηκε και έτσι το Αββαείο καθώς και ολόκληρη η επαρχία Κυρηνείας βρίσκονται μέχρι και σήμερα υπό Τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Τα παλαιά Γαλλικά Εμβλήματα του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Αυγουστίνου είναι σκαλισμένα στους τοίχους του μοναστηριού (αββαείου) του Μπέλλα-πάις.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Γοτθική και Γαλλική αρχιτεκτονική του 14ου αιώνα μ.Χ. στο Αββαείο του Μπέλλα-πάις. Προσέξτε τους κίονες, τις αψίδες, τις καμάρες και τις αναλογίες ύψους και πλάτους. Δυστυχώς η πρόσβαση στο Αββαείο και σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη του νησιού ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε ΕΜΑΣ, τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ στην ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ. Οι Τούρκοι στρατοκράτες αρνούνται να μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ πίσω στο Μπέλλα-πάις. ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Μεταξύ του 1267 με 1284, και επί βασιλείας του Γάλλου Βασιλέα Χιούη του Τρίτου (ΙΙΙ) κτίστηκαν τα περισσότερα τμήματα του Αββαείου, έτσι όπως το βλέπουμε εμείς σήμερα. Οι εξώστες γύρω από την εσσωτερική αυλή, και η τραπεζαρία κτίστηκαν κατά την βασιλεία του Βασιλέα Χιού του τέταρτου (IV) από το 1324 με 1359.

Οι πρώτοι ένοικοι του μοναστηριού ήταν οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο από την Ιερουσαλήμ και έκτισαν το μοναστήρι. Το πρώτο τμήμα του Αββαείου (Μοναστηριού) κτίστηκε μεταξύ του 1198 και του 1205.

Στη φωτογραφεία μπορείτε να δείτε μέρος του Αββαείου του Μπέλλα-πάις καθώς επίσης και την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας της Ασπροφορούσας.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.


Το Αββαείο του Μπέλλα Πάις στο κατεχόμενο χωριό Μπέλλα Πάις στην επαρχία Κυρηνείας στην Κύπρο. ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ στο ΜΠΕΛΛΑ-ΠΑΪΣ και ξαναενώσουμε την Κύπρο. Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

[Κύρια Ιστοσελίδα][Αββαείο Μπέλλα-πάϊς][Αγνοούμενοι][Κυρηνειώτικες Ιστοσελίδες]

Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Nεοφύτου
Τελευταία ενημέρωση:  28-08-2005 17:26:41 +0300 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού