ΜΠΕΛΛΑ-ΠΑΪΣ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1974

[Κύρια Ιστοσελίδα][Αββαείο Μπέλλα-πάϊς][Αγνοούμενοι][Κυρηνειώτικες Ιστοσελίδες]

Το χωριό Μπέλλα-πάϊς καταλήφθηκε από Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά την διάρκεια επίθεσης εναντίων της Κύπρου στις 20 Ιουλίου 1974. Όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εκδιώχθηκαν διά της βίας από το Μπέλλα-πάις από τον Τουρκικό στρατό, και είναι τώρα πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΑ-ΠΑΪΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΛΑ-ΠΑΪΣ.


Πατήστε επάνω στον χάρτη της Κύπρου για να δείτε μεγένθυνση καθώς επίσης και ακριβή τοποθεσία του Μπέλλα-πάϊς.


Μαθητές του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ επισκέπτονται το Αββαείο του Μπέλλα-πάϊς στο κατεχόμενο σήμερα Μπέλλα-πάϊς, επαρχία Κυρηνείας, ΚΥΠΡΟΣ. Η φωτογραφία λήφθηκε ΠΡΟ της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974. Πατήστε για μεγένθυνση.

"Κανένας δεν μπορεί να ησυχάσει, κανενός η συνείδηση δεν μπορεί να είναι καθαρή, μέχρι την ώρα όπου όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Αρχαία Ελληνική Γη, τη Γη του Πράξανδρου και του Κηφέα, των Αχαιών Ακτή, τη γη της Κυρήνειας. Η Κυρήνεια είναι η γη στην οποία ανήκουμε, είναι η γη της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας μας, είναι εκεί που βρίσκεται η ταυτότητά μας".

Οι επόμενες 6 φωτογραφίες είναι του Καλλιτέχνη/ Φωτογράφου Ζακ Ιακωβίδη.

Φωτογραφία

Σύντομη Επεξήγησις

Πανοραμική θέα του γραφικού Μπέλλα-πάϊς, κατεχόμενου χωριού της Κύπρου που βρίσκεται στην επαρχία Κυρηνείας. Στο κέντρο της φωτογραφίας μπορείτε να δείτε το θρυλικό Αββαείο του Μπέλλα-πάϊς. Το σημερινό του όνομα προέρχεται από το Γαλλικό "Abbaye de la paix", που σημαίνει "Το Ειρηνικό Μοναστήρι". Οι πρώτοι ένοικοι του μοναστηριού ήταν Ιππότες του Τάγματος των Αυγουστίνων οι οποίοι ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα της Παλαιστίνης. Το πρώτο τμήμα του μοναστηριύ κτίστηκε μεταξύ του 1198-1205μ.Χ. Επί βασιλείας του Γάλλου Βασιλιά Χιούη του ΙΙΙ (Τρίτου) κτίστηκαν μεταξύ του 1267-1284 οι περισσότερες πτέρυγες του μοναστηριού έτσι όπως το βλέπουμε σήμερα. Οι εξώστες γύρω από τους κήπους και οι Αψίδες κτίστηκαν επί βασιλείας του Γάλλου Βασιλιά Χιούη ΙV (τέταρτου) (1324-1359). Στον μακρινό ορίζοντα μπορείτε να δείτε την όμορφη θάλασσα της Κυρήνειας, ενώ το Αββαείο και το χωριό Μπέλλα-Πάϊς πνίγονται κυριολεκτικά στο πράσινο.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Μια κοντινή άποψη του αρχαίου και Ιστορικού Αββαείου του Μπέλλα-πάϊς.Οι όμορφοι κήποι του Αββαείου του Μπέλλα-πάϊς, το όμορφο δάσος του Πενταδακτύλου, και ο άριστος συνδυασμός με την Κυρηνειώτικη θάλασσα μερικά λεπτά μακριά, έκαναν το Μπέλλα-πάϊς ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου.

Η Τουρκική στρατιωτική επίθεση και συνεπακόλουθη κατοχή, μετέτρεψαν αυτόν τον επίγειο Παράδεισο, σε μια κόλαση για τους Έλληνες κατοίκους, και ακόμα και για τους Τουρκοκυπρίους που και αυτοί υποφέρουν από τα τραγικά αποτελέσματα της παράνομης στρατιωτικής κατοχής του Μπέλλα-πάϊς και του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αρχαία Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Ασπροφορούσα στο Αββαείο του Μπέλλα-Πάϊς. Σύμφωνα με το θρύλο, το όνομα Ασπροφορούσα προέρχεται από τις λευκές στολές των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου που κατοικούσαν στο Αββαείο του Μπέλαπαϊς.

Αυτά τα αρχαία Ελληνικά, αλλά και Χριστιανικά μνημεία δυστυχώς βρίσκονται κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή. Χρησιμοποιούνται δε από τους Τούρκους στρατοκράτες για να προσελκύουν παράνομα τουρίστες στο κατεχόμενο Μπέλλα-πάϊς και με αυτό τον τρόπο να συντηρούν οικονομικά την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου μας. Την ίδια στιγμή, το δικαίωμα διακίνησης και ιδιοκτησίας των περιουσιών μας στο κατεχόμενο Μπέλλα-πάις, για μας τουσ νόμιμους κάτοικους, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από το 1974.

Σας παροτρείνουμε να ΜΗΝ επισκέπτεστε τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Εάν το πράξετε, τότε και εσείς θα δώσετε οικονομική και πολιτική υποστήριξη στους Τούρκους κατακτητές και έτσι θα βοηθήσετε και εσείς την συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής της πατρίδας μας.

Πανοραμική άποψη του Μπέλλαπάις όπως φαίνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Μπορείτε να δείτε το φυσικό συνδυασμό μεταξύ του πράσινου κάτω από το βλέμμα του βουνού Πενταδάκτυλος. Πιο κάτω από το Μπέλλαπαϊς είναι η όμορφη Κυρηνειώτικη θάλασσα που συμπληρώνει το μαγικό τοπίο.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Πανοραμική άποψη του Μπέλλαπαϊς από τα δυτικά. Μπορείτε να δείτε το φυσικό συνδυασμό μεταξύ του πράσινου κάτω από το βλέμμα του βουνού Πενταδάκτυλος. Πιο κάτω από το Μπέλλαπαϊς είναι η όμορφη Κυρηνειώτικη θάλασσα που συμπληρώνει το μαγικό τοπίο.

Οι Έλληνες Κύπριοι, νόμιμοι κάτοικοι, είναι τώρα πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα από το 1974. Αγωνιζόμαστε, και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επιστροφή μας στο Μπέλλαπαϊς.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Αγροτική σκηνή στο Μπέλλαπαϊς. Μπορείτε να δείτε έναν ποιμήν (βοσκό), να προσέχει τα πρόβατά του. Μπορείτε επίσης να δείτε ελιές, κοινό είδος δέντρου στην περιοχή.

Η φωτογραφία λήφθηκε ΠΡΟ της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Φωτογραφία από τα Νοτιο-Ανατολικά μέσα από το Αββαείο του Μπέλλαπαϊς με άποψη προς τα βορειο-δυτικά. Στον μακρινό ορίζοντα βλέπετε την Κυρηνειώτικη θάλασσα. Επίσης μπορείτε να δείτε την καμένη πεδιάδα προς την θάλασσα.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Μια πρόσφατη φωτογραφία του Μπέλλαπαϊς από τα δυτικά με το καμένο βουνό Πενταδάκτυλος μετά από μεγάλη πυρκαγιά.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Το έθιμο με τις κολοκύθες που κρέμμονται κάτω απο την "στραταρκά".

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Το βουνό Πενταδάκτυλος στην Κυρήνεια. Αγωνιζόμαστε ΠΑΝΤΑ για επιστροφή.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.

Άποψις της Κυρήνειας από το Βυζαντινό κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα στο βουνό Πενταδάκτυλος. Μπορείτε να δείτε την καμένη πεδιάδα μετά από πρόσφατη τεράστια πυρκαγιά.

Πατήστε την φωτογραφία για μεγένθυνση.


Το Αββαείο του Μπέλλα-Πάϊς στο κατεχόμενο Μπέλλα-πάϊς της Επαρχίας Κυρηνείας στην Κύπρο. Οι Έλληνες νόμιμοι κάτοικοι αγωνίζονταν για ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο Μπέλλα-πάϊς. Πατήστε για μεγένθυνση.


Πατήστε στον χάρτη για μεγένθυνση της τοποθεσίας του χωριού Μπέλλα-πάϊς στην Επαρχία Κυρηνείας στην ΚΥΠΡΟ.

[Κύρια Ιστοσελίδα][Αββαείο Μπέλλα-πάϊς][Αγνοούμενοι][Κυρηνειώτικες Ιστοσελίδες]


Πατήστε στο εικονίδιο πιο πάνω για να επισκεφθείτε άλλες σελίδες για την Κατεχόμενη ΚΥΠΡΟ.


Βαθμολογία Περιεχομένου

Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Nεοφύτου
Τελευταία ενημέρωση:  28-08-2005 17:27:01 +0300 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού