Αρχαία στον Άγιο Επίκτητο

[Κύρια ιστοσελίδα] [Τοποθεσία] [Ιστορία] [Άνθρωποι] [Φωτογραφίες] [Αγνοούμενοι] [Ταινίες] [Αρχαιότητες] [Πολιτιστική καταστροφή] [Επίσκεψη στην Κύπρο]

- Άγιος Επίκτητος, Βρυσί

Ο Άγιος Επίκτητος, Βρυσί, είναι ένας αρχαίος συνοικισμός που βρίσκεται πάνω σε μια φτερκά σχεδόν πάνω στην θάλασσα. Πήρε το όνομα βρυσί λόγω μιας φυσικής πηγής που βρισκόταν στην περιοχή.


Αρχαιολογικός χώρος  "Βρυσί" - νοτιοανατολική άποψις - πατήστε για μεγένθυνση

Μετά τον συνοικισμό στην Χειροκοιτία είναι ο πιο αρχαίος συνοικισμός στην Κύπρο, και χρονολογείται πέραν του 4000 προ Χριστού.


Η σπουδαιότητα αυτού του χώρου έγγειται στο ότι βρίσκουμε τις πρώτες ενδείξεις Αγγειοπλαστικής και Υφαντουργίας στην Κύπρο. Επίσης βρέθηκαν υπολείμματα σταφίδων και ελιών και ως φαίνεται είναι ο πρώτος συνοικισμός που κατασκευάστηκε το κρασί. Ακόμα βρέθηκαν χρυσά σκουλαρίκια, και άλλα είδη πολυτελείας που καταδείχνουν πως ο συνοικισμός στο Βρυσί ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένος από αυτόν στην Χειροκοιτία.

Τα επόμενα είναι διάφορες ιστοσελίδες στην Αγγλική γλώσσα που αναφέρονται σε αυτόν τον πολύ σημαντικό συνοικισμό μέσα στον Άγιο Επίκτητο, το κατεχόμενο σήμερα χωριό μας.
1. ...The earliest evidence for the existence of wild grapes in Cyprus, came to light in 1973 during archaeological excavations at the Neolithic site of Ayios Epiktitos-Vrysi in the Kyrenia District (Kyllo 1982)...
2. ...After assisting Peter Gelling and Trevor Watkins on their excavations at Philia-Drakos A, he directed the excavation of Ayios Epiktitos Vrysi (1969-73)...
3. ...Red-on-White at Vrysi - all hand-built in a limited range of shapes. Olive and grape remains from Vrysi indicate the colonists introduced specialized horticulture to Cyprus soon after it had originated on the mainland. ...

Μια πρώτη έρευνα έγινε το 1969, με την χρησιμοποίηση εναέριας φωτογράφισης για τον καλύτερο σχεδιασμό των ανασκαφών οι οποίες άρχισαν το 1972 και συνεχίστηκαν το 1973. Μια ομάδα ερευνητών και φοιτητών των πανεπιστημίων της Γλασκώβης και του Μπίρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, άρχισαν το σκάψιμο κάτω από την καθοδήγηση της Κυπριακής κυβέρνησης. 30 άτομα δούλευαν ανά βάρδιες όλο το καυτό καλοκαίρι, ανασκαύοντας το χώμα που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε τα 7 μέτρα.


Ανασκαφές στο Βρυσί στον Άγιο Επίκτητο. Πατήστε για μεγένθυνση

Η βάρβαρη τουρκική στρατιωτική επίθεση και απόβαση στις 20 Ιουλίου 1974 διέκοψε τις ανασκαφές και υποχρέωσε όλους τους κατοίκους του χωριού να προσφυγοποιηθούν. Ο Άγιος Επίκτητος και ο αρχαίος συνοικισμός στο Βρυσί βρίσκονται κάτω από τουρκική στρατιωτική κατοχή από τότε.

Οι Τούρκοι, ειδικοί μέχρι τώρα στο κλέψιμο περιουσιών αφού ρήμαξαν όλο τον τόπο, εκτίμησαν την σπουδαιότητα του συνοικισμού στο Βρυσί μέσα στον Άγιο Επίκτητο. Παράνομα, συνέχισαν αυτοί τις ανασκαφές και κατάφεραν να βγάλουν 62,000 κομμάτια αρχαιοτήτων από τον συνοικισμό στο Βρυσί. Τα εκθέτουν δε, μέσα στο Κάστρο της Κυρήνειας μαζί με το Αρχαίο Καράβι της Κυρήνειας που ανακάλυψε το 1967 ο Ανδρέας Καριόλου.


Αυτή είναι μια άποψη της φτερκάς στο Βρυσί που δείχνει την θαλάσσα να "τρώει" σιγά σιγά τη γή και που στο τέλος απειλεί να καταστρέψει αυτό το σημαντικό συνοικισμό. Επίσης δείχνει την αλλαγή της θάλασσας τα τελευταία 10,000 χρόνια.
Αυτό το σχεδιο δείχνει τον Αρχαιολογικό συνοικισμό στο Βρυσί στον Άγιο Επίκτητο, περίπου όπως είναι σήμερα.

Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Θανάση Α. Νεοφύτου, ή με τον Μανώλη Χατζημανώλη
Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία Ενημέρωση: 01-05-2002 07:53 -0800 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού