ΑγιΕπικτήτες

[Κύρια ιστοσελίδα] [Τοποθεσία] [Ιστορία] [Άνθρωποι] [Φωτογραφίες] [Αγνοούμενοι] [Ταινίες] [Αρχαιότητες] [Πολιτιστική καταστροφή] [Επίσκεψη στην Κύπρο]

[Ποίηση - Χλόη Προκοπίου][Οικογένειες][Χλωρίδα/Πανίδα]

Πριν από την Βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974

Πριν από την βάρβαρη Τουρκική επίθεση και απόβαση στις 20 Ιούλη 1974 στη Κύπρο, και κατά τα χρόνια πρό της ανεξαρτησίας του 1960 οι κάτοικοι του Αγίου Επικτήτου ασχολούνταν με γεωργικές εργασίες όπως λαχανικών, χαρουπιών (εξού και τα "τζιρτζελλούθκια" ή "κουλλουρούθκια" που ψήνονταν μέσα σε σιρόπι χαρουπιών το οποίο ετοίμαζε παραδοσιακά η νοικοκυρά με το βράσιμο των σπασμένων χαρουπιών), ελιών και παρασκευή εύγευστου ελαιολάδου, χρυσομηλιών, αμυγδαλιών, εσπερειδοειδών, σιτηρών, άνυδρων, και άλλων καλλιεργιών τά οποία επέφεραν ένα αξιόλογο εισόδημα για τις οικογένειες του χωριού. Πολλές οικογένειες είχαν και περιβόλια στα οποία καλλιεργούσαν ή και έκτρεφαν, ό,τι αναγκαίο, και όχι μόνο, για τις ανάγκες τους. Όπως ξέρουμε η έλλειψη νερού στην Κύπρο δεν είναι νέο φαινόμενο αλλά οι φιλοπρόοδοι ΑγιΕπικτήτες  για τις αρδευτικές τους ανάγκες χρησιμοποιούσαν την μέθοδο των λαγουμιών. Τα λαγούμια ήταν υπόγεια οριζόντια κανάλια που σκαλίζονταν με το χέρι  και με το σμιλάρι μετά που έβρισκαν πέτρα στο βάθος του πηγαδιού, το οποίο σημειωτέον ήταν και αυτό σκαμμένο με το χέρι. Έτσι κατάφερναν να έχουν περισσότερες ποσότητες νερού αποθηκευμένες παρά από το παραδοσιακό πηγάδι, ανάλογα με το πόσο "θαραλλέος" ήταν αυτός που έσκαβε το λαγούμι, που σημειωτέον ήταν πολύ επικίνδυνη εργασία λόγω του κινδύνου υπόγειας κατολίσθησης. Ακόμα ασχολούνταν και με την κτηνοτροφία κυρίως για τις οικιστικές τους ανάγκες.
Άλλοι, και κυρίως μετά τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας του 1960 εργάζονταν σε διάφορες εργασίες και έτσι μετέβαιναν στην Κυρήνεια και την Λευκωσία κάθε μέρα. Μερικά από τα επαγγέλματα ήταν αστυνομικοί, εργολάβοι οικοδομών, βιοτέχνες, δασκάλοι, και δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο πληθυσμός του Αγίου Επικτήτου αυξανόταν σταδιακά αλλά σταθερά από την πρώτη απογραφή του πληθυσμού το 1881, 3 χρόνια μετά την μεταβίβαση του νησιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πίνακας αυτής της ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:
Year
Population


Η νέα εκκλησία του Αγίου Επικτήτου
Από Αριστερά: Χρύσω Σαββίδου, Ευτυχία Νεοφύτου, Αντώνης Χρ. Νεοφύτου, Σταύρος Κ. Σταυρόπουλος

1881
398
1911
753
1946
1109
1961
1764
1973
2252
1974
ALL REFUGEES

17 αγνοούνται


Κατά το πέρασμα των χρόνων, ο Άγιος Επίκτητος αποδείχθηκε ένα από τα χωριά με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην επαρχία Κυρηνείας. Αυτή η σταθερή πρόοδος φαίνεται και από τον ακόλουθο πίνακα που δείχνει τους μαθητές των δημοτικών σχολείων το 1892.

Μετά την βάρβαρη Τουρκική Εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974

Λόγω της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στο νησί, ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του Αγίου Επικτήτου εξαναγκάσθησαν να εγκαταλείψουν το χωριό για να σωθούν και είναι τώρα πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Όμως, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιούλη και Αύγουστου του 1974, 15 συγχωριανοί μας, συλλήφθηκαν από τον Τουρκικό στρατό και η τύχη τους ακόμα αγνοείται.

Οι περισσότεροι ΑγιΕπικτήτες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Άλλοι αναγκάσθηκαν να φύγουν από την Κύπρο. Οι περισσότεροι από αυτούς πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλοι ατην Αυστραλία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μερικοί βρίσκονται στην Ελλάδα, Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.


Η νέα εκκλησία του Αγίου Επικτήτου στο χωριό Μονή της Επαρχίας Λεμεσού

Η επιθυμία για επιστροφή στον Άγιο Επίκτητο δεν εξανεμίστηκε με την πάροδο των χρόνων. Αντίθετα, οι ΑγιΕπικτήτες είναι πάντοτε εργατικοί και δραστήριοι, εκδίδουν βιβλία για το χωριό για τους μικρούς να μαθαίνουν και τους μεγαλύτερους να θυμούνται. Επίσης γίνεται συλλογή ταινιών, και φωτογραφικού υλικού και πάντα βρισκόμαστε σε εγρήγορση για ό,τι αλλαγές κάνουν οι Τούρκοι στο χωριό μας. Ακόμα λαμβάνουμε μέρος στις εκδηλώσεις της "Αδούλωτης Κυρήνειας" καθώς επίσης διοργανώνουμε δικές μας εκδηλώσεις μέσω των παραρτημάτων Λευκωσίας και Λεμεσού του σωματείου μας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ".

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΙΕΠΙΚΤΗΤΩΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το βιβλίο "ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ - Η γή μας" Ιούλιος 1999
Επιτροπή έκδοσης: Χλόη Προκοπίου, Ξένια Χρυσοστόμου, Ντίνα Φιλαρέτου, Αντρέας Σταύρου.
Επιτροπή οικονομικών: Κυριάκος Νεοφύτου, Σοφία Σπύρου, Αντρέας Έλληνας, Κούλλης Χρυσοστόμου.

Ιδιοκτήτης/ Ταχ. Διεύθυνση:
Σωματείο "Ελεύθερος Άγιος Επίκτητος"
Γρηγόρη Αυξεντίου 5, 2407 Έγκωμη

Χρονικό "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ" Ιούλιος 1999 - Ιούλιος 2000
Επιτροπή έκδοσης: Χλόη Προκοπίου, Δήμητρα Σιαξιατέ, Αντρέας Σταύρου, Ξένια Χρυσοστόμου, Αστέρω Παναγή.
Επιτροπή Οικονομικών: Κυριάκος Νεοφύτου, Αντρέας Σταύρου, Σοφία Σπύρου, Ντίνα Φιλαρέτου.

Ιδιοκτήτης/ Ταχ. Διεύθυνση:
Σωματείο "Ελεύθερος Άγιος Επίκτητος"
Γρηγόρη Αυξεντίου 5, 2407 Έγκωμη

Το βιβλίο "Το δάκρυ των γιασεμιών" αποτελεί ποιητική συλλογή της Χλόης Προκοπίου, για τον Άγιο Επίκτητο, την Κυρήνεια, και τα κατεχόμενα μας εδάφη της Κύπρου. Η Χλόη Προκοπίου είναι διακεκριμένη Φιλόλογος, Συγγραφέας, Ποιητής, και Εκπαιδευτικός, και Άξιο τέκνο του Αγίου Επικτήτου. Σε κατοπινό στάδιο θα γίνει παρουσίαση του ποιητικού αυτού έργου, τόσο σε γραπτό κείμενο, όσο και σε ηχογραφημένη απαγγελία.

Κύπρος.  Το ταλαίπωρο νησί μας ανά τους αιώνες.Τα χωριά μας.  Τα σπίτια μας.  Οι άνθρωποί του.  Πώς έζησαν σε καιρούς χαλεπούς.  Πώς  χάρηκαν λίγα χρόνια ελεύθερα.

Το βιβλίο «Νάμαν Αγίου Επικτήτου Κερύνειας» σκοπό έχει να ζωντανέψει στον καθένα Κύπριο στιγμές που έζησαν οι πρόγονοί μας εδώ, στην Κύπρο, σ’ ένα χωριό της κατεχόμενης τώρα περιοχής.  Οι αφηγήσεις ζωντανεύουν ημέρες από το τέλος της τουρκοκρατίας και μέχρι το 1974, όταν αναγκάστηκαν πολλοί  κάτοικοι να προσφυγοποιηθούν, όπως ακριβώς και οι Μικρασιάτες αδελφοί μας πριν μόλις 52 χρόνια.  Τα  κείμενα ενδιαφέρουν τον καθένα, ανεξαρτήτως καταγωγής, οι δε φωτογραφίες συγκινούν, καθότι κατορθώθηκε να επισημανθούν με μεγάλη δυσκολία, εφ’ όσον η πρόσβαση στο χωριό είναι ανέφικτη.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία καθώς και από την συγγραφέα Καίτη Φράγκου Αναστασιάδου στα τηλέφωνα 22463050 και 99307220

Για προβλήματα, ή ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Θανάση Α. Νεοφύτου, ή με τον Μανώλη Χατζημανώλη
Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία Ενημέρωση: 01-05-2002 07:53 -0800 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού