[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκου Α. Ρολάνδη κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για την υπογραφή των συμβολαίων για την ίδρυση εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 2000 και ώρα 12.15 μ.μ.

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη βιομηχανία της Κύπρου γιατί σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την εισαγωγή της Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο.

Ο τομέας της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Κύπρο αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντανακλούνται στη μείωση της συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στην απώλεια εξαγωγικών αγορών και στη διείσδυση εισαγόμενων προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τομέα σε μια περίοδο εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και κατάργησης των προστατευτικών μέτρων.

Η Υψηλή Τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής βιομηχανίας και για την προώθηση νέων δραστηριοτήτων. Αυτό παρατηρείται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες, όπου, τις τελευταίες δεκαετίες, η συνέχιση της βιομηχανικής τους ανάπτυξης επικεντρώνεται στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας, ο οποίος εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, επιφέροντας τεράστιες αλλαγές σε όλο το φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και μεγάλα οφέλη στους πρωτοπόρους.

H βασικότερη προϋπόθεση για ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, που αναφέρεται και ως "βιομηχανία έντασης γνώσης", είναι η ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, με ψηλό μορφωτικό επίπεδο και επιστημονικό υπόβαθρο, το οποίο θα ασχοληθεί με την εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, που αποτελούν και τη βάση της νέας αυτής βιομηχανικής κατεύθυνσης.

Γι΄ αυτό, η Κύπρος, μια χώρα με πολύ περιορισμένους φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το μόνο συγκριτικό της πλεονέκτημα - το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό κυπρίων επιστημόνων που σήμερα απασχολούνται στο εξωτερικό, όπως και την τεχνογνωσία ξένων επιστημόνων.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Νέα Βιομηχανική Πολιτική που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 1999 έχει ως ένα από τους κύριους άξονες της την προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας μέσω του θεσμού των Εκκολαπτηρίων Επιχειρήσεων και της Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη σε νέους επινοητές να αναπτύξουν νέες καινοτόμες ιδέες. Είναι συνδεδεμένα με την έρευνα και αποσκοπούν στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με την ανάπτυξη νέων προϊόντων που δεν υπάρχουν στην αγορά και τη δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς Υψηλής Τεχνολογίας.

 Η προώθηση της υλοποίησης των θεσμών αυτών ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σε Τεχνική Επιτροπή της οποίας προεδρεύει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στην οποία συμμετέχουν το Γραφείο Προγραμματισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.

Με βάση τις εισηγήσεις της Τεχνικής Επιτροπής, οι οποίες έτυχαν της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράφονται σήμερα συμβόλαια μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών PROPLAN LTD και CYBER GROUP LTD, οι οποίες επιλέγηκαν κατόπιν διαδικασίας προσφορών, να παρέχουν υπηρεσίες στην Κυβέρνηση για την εφαρμογή Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας μέσω του οποίου θα παρέχεται βοήθεια σε επινοητές να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του συμβολαίου, η κάθε μια από τις πιο πάνω εταιρείες αναλαμβάνει να δημιουργήσει εκκολαπτήριο επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και καινοτομίας, το οποίο θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές και απαιτήσεις που καθορίζονται στο συμβόλαιο.

Ενδιαφερόμενοι επινοητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας μπορούν από σήμερα να αποτείνονται σε οποιοδήποτε από τα συμβεβλημένα με το Υπουργείο εκκολαπτήρια, το οποίο θα προβαίνει σε πρώτη αξιολόγηση της ιδέας και, αν χρειάζεται, θα βοηθά τον επινοητή να ετοιμάσει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, να σχηματίσει ομάδα για διεκπεραίωση του σχεδίου και να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Η αίτηση θα αξιολογηθεί σε δεύτερο στάδιο από Επιτροπή που θα εγκαθιδρυθεί προς το σκοπό αυτό, με βάση κριτήρια όπως η καινοτομία, η τεχνολογική βιωσιμότητα και εμπορευσιμότητα της ιδέας, η δυνατότητα ανάπτυξής της στα πλαίσια του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος που προνοεί το σχέδιο, η καταλληλότητα και επάρκεια της ομάδας και το όφελος για την κυπριακή οικονομία.

Το άτομο ή η ομάδα που θα επιλεγεί θα έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και θα υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ των επινοητών, του Εκκολαπτηρίου και της Κυβέρνησης, η οποία θα καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κάθε μέρους. Η κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει ως εξής:

  1. Τουλάχιστον 50% συν 1 μετοχή θα ανήκει στον επινοητή ή επινοητές.

  2. Μέχρι 20% στο Εκκολαπτήριο.

  3. Οι υπόλοιπες μετοχές μπορούν να κατανέμονται σε τυχόν συνεργάτη ή συνεργάτες του επινοητή που θα καταθέσουν συμπληρωματική χρηματοδότηση και στο βασικό προσωπικό της εταιρείας (άλλο από τον επινοητή/επινοητές), αν υπάρχει.

Το εκκολαπτήριο μπορεί να έχει ψηλότερο ποσοστό από 20% σε περίπτωση που θα καταβάλει κεφάλαιο για χρηματοδότηση της υπό εκκόλαψη εταιρείας.

Η υπό εκκόλαψη επιχείρηση θα χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση με χορηγία μέχρι £100.000 για δύο χρόνια, η οποία θα καλύπτει καθορισμένες κατηγορίες δαπανών. Η χορηγία αυτή θα δοθεί υπό τον όρο ότι ο επινοητής ή/και συνεργάτης του θα καταθέσει ποσό τουλάχιστον £10.000.

Το εκκολαπτήριο θα είναι υπεύθυνο γα τη διοχέτευση και ορθή χρησιμοποίηση της κυβερνητικής χορηγίας προς τις υπό εκκόλαψη επιχειρήσεις που στεγάζονται σ’ αυτό, στις οποίες και θα προσφέρει είτε άμεσα, είτε μέσω τρίτων, σειρά υπηρεσιών που θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν, όπως βοήθεια στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου και την εφαρμογή του πλάνου έρευνας και ανάπτυξης, γραμματειακή, λογιστική και νομική υποστήριξη, επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη και βοήθεια στην εξεύρεση κατάλληλης χρηματοδότησης και στρατηγικών επενδυτών. Το εκκολαπτήριο θα δικαιούται να χρεώνει τις υπό εκκόλαψη επιχειρήσεις με τέλη που αντιστοιχούν στη χρήση του χώρου και στην προσφορά υπηρεσιών από το μόνιμο προσωπικό του.

Οι εταιρείες που αποφοιτούν από το εκκολαπτήριο θα αναλαμβάνουν δέσμευση ότι θα σχεδιάζουν και κατασκευάζουν στην Κύπρο το προϊόν για το οποίο πήραν τη χορηγία, εκτός αν τους δοθεί έγκριση από την Επιτροπή του Προγράμματος για διεξαγωγή δραστηριότητας στο εξωτερικό.

Το όλο πρόγραμμα που περιγράφεται πιο πάνω αποτελεί μια πραγματικά πρωτοποριακή προσπάθεια για την κυπριακή οικονομία, που αναμένεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην προώθηση της Υψηλής Τεχνολογίας και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της. Μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται και η δημιουργία πρόσθετων εκκολαπτηρίων και από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή η πρωτοβουλία, καθώς και άλλες που προγραμματίζονται για υλοποίηση του δεύτερου κεφαλαίου της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής, το οποίο αφορά την προώθηση της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, αναμένεται εν καιρώ να μεταμορφώσουν το βιομηχανικό τοπίο της Κύπρου.

Ένα σημείο που θα πρέπει να τονιστεί από την αρχή είναι το γεγονός ότι στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας επικρατεί υψηλός επιχειρηματικός κίνδυνος καθώς και εντονότατος διεθνής ανταγωνισμός. Γι’ αυτό, κάποιο ποσοστό αποτυχιών στις επιχειρήσεις που θα περάσουν από τα εκκολαπτήρια είναι αναμενόμενο και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκληφθεί ως ένδειξη αποτυχίας του θεσμού. Αυτό συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που έχουν εισαγάγει το θεσμό.

Εύχομαι στις εταιρείες που υπογράφουν σήμερα τα συμβόλαια με την Κυβέρνηση κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνουν.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και δημοσίως τις ευχαριστίες μου και τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής και ιδιαίτερα στην κα Ολυμπία Στυλιανού που είναι επικεφαλής του Προγράμματος και σε όλους τους άλλους λειτουργούς του Υπουργείου που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προώθησης του όλου Προγράμματος και έχουν επιτύχει μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε σήμερα όλοι μαζί εδώ για να κηρύξουμε την έναρξη του προγράμματος της Υψηλής Τεχνολογίας στην Κύπρο.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών] [Πάνω]