[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Το πρώτο τεχνολογικό
πάρκο στην Κύπρο

(Εφημερίδα "ΧΑΡΑΥΓΗ" Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2004)

Τεράστιο το όφελος για την οικονομία, δηλώνει
ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος επισημαίνει ότι
αρχές του 2005 θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις

Σήμερα συνάντηση για το πάρκο

Σήμερα, στις 10 π.μ., θα γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το θέμα της ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο.

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος η Αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για την Ερευνα, η Γαλλική Αντιπροσωπεία από τη Νίκαια (Σοφία - Αντίπολις), το Εμπορικό/Βιομηχανικό Επιμελητήριο Γαλλικής Ριβιέρας, Εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ και άλλων Υπηρεσιακών Παραγόντων.

Στη συνάντηση η Γαλλική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τα Πορίσματα του Σεμιναρίου που οργανώθηκε στις 6/9/2004 γι' αυτό, με σκοπό να ετοιμαστούν οι όροι εντολής για την τεχνοοικονομική μελέτη της ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για την παραπέρα προώθηση του θέματος.

Εντός του 2005 θα ληφθούν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το όφελος από τη δημιουργία του πάρκου «θα είναι τεράστιο για την οικονομία» του τόπου και πολλαπλάσιο από τα έξοδα επένδυσης. Σε δηλώσεις, στο περιθώριο Ημερίδας με θέμα «Δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο - Δυνατότητες και προοπτικές», το οποίο διοργανώνει το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της γαλλικής Ριβιέρας, ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το πάρκο να διαδραματίζει περιφερειακό και όχι κυπριακό ρόλο, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί η εμπλοκή στο θέμα γειτονικών χωρών με την Κύπρο, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογειακής Ευρώπης.

«Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από του να ακολουθήσει το δρόμο της έρευνας και της νέας τεχνολογίας, διότι η παραδοσιακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στις τιμές, από την Ασία», επισήμανε ο υπουργός Εμπορίου.

Ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχει, λόγω του υψηλού επιπέδου μόρφωσης, του επαγγελματισμού και της γεωγραφικής της θέσης «πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μπούμε στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας και δίπλα από τις βιομηχανίες κέντρα που θα παράγουν τη γνώση και την τεχνολογία».

Αναφερόμενος στο σεμινάριο, ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό θεωρείται η πρώτη από τις τρεις φάσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα καθοριστούν «τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το κυπριακό τεχνολογικό πάρκο, όπως είναι το είδος της τεχνολογίας που θα στοχεύσει, η αρμοδιότητα στη δημιουργία και στη διαχείριση του τεχνολογικού πάρκου και η χωροταξική πτυχή, δηλαδή σε ποια περιοχή της Κύπρου προσφέρεται καλύτερα η δημιουργία του πάρκου». Με βάση, συνέχισε, τα πορίσματα που θα εξαχθούν από αυτό θα καθοριστούν οι όροι εντολής για τη δεύτερη φάση που είναι η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το 2005. Ανέφερε ότι μετά την κατάρτιση της μελέτης «θα οδηγηθούμε στη λήψη της πολιτικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ξεκινήσει η τρίτη φάση, που είναι η επένδυση, ο σχεδιασμός και η δημιουργία πλέον τεχνολογικού πάρκου».

Σε σχέση με το κόστος δημιουργίας του Πάρκου, ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι ένας μέρος του κόστους θα ανήκει στο δημόσιο και θα αφορά στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής (δρόμοι, παροχή διευκολύνσεων στις τηλεπικοινωνίες και στον ηλεκτρισμό), προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα ή από τις τοπικές αρχές.

Σε σχέση με τον φορέα που θα διαχειρίζεται το Πάρκο, ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό θα προκύψει μέσα από τη συζήτηση και από τη μελέτη βιωσιμότητας. Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε ως στόχο για τα επόμενα χρόνια να ξοδεύει 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για έρευνα έτσι ώστε να ικανοποιήσει το ελάχιστο στόχο της Ε.Ε. για επενδύσεις 3% του ΑΕΠ για σκοπούς δραστηριοτήτων έρευνας.

Σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της γαλλικής Ριβιέρας Francis Ρerugini είπε ότι θα είναι «λαμπρό το μέλλον» για την Κύπρο από τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου. Αναφερόμενος στο πάρκο της Νίκαιας, ο κ. Ρerugini είπε ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το πρώτο σε τεχνολογία στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι από τη δημιουργία του έχει επωφεληθεί σημαντικά η οικονομία και η κοινωνική ζωή της περιοχής.

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του SΕΑΜ SΑCΑ Jacques Μasboungi είπε ότι η περιοχή που βρίσκεται το τεχνολογικό πάρκο της Νίκαιας αποτελεί πλέον «ευρωπαϊκή και όχι μια φτωχή γαλλική περιοχή» και προσελκύσει τόσο εγχώριες όσο και ξένες επενδύσεις.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]