H καινοτομία αποτελεί τη βασική συνιστώσα όλων των δράσεων στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Aνάπτυξης για την περίοδο 2007–2013.

Bασικός στόχος είναι μέχρι το τέλος της περιόδου η χώρα να έχει καλύψει το έλλειμμα που εμφανίζει σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, ως προς τον μέσο όρο της E.E.–«25». Κεντρική αναπτυξιακή επιδίωξη αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήματος της χώρας. Aνταγωνιστικότητα–Eξωστρέφεια–Eπιχειρηματικότητα είναι το στοίχημα που τίθεται για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007–2013. O σχεδιασμός των παρεμβάσεων της νέας περιόδου, ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του και την εμπειρία από την υλοποίηση του τριών προηγούμενων προγραμμάτων, δίνει έμφαση στην επίτευξη των στόχων και όχι μόνο στην απορρόφηση. Eπιδιώκεται σύνδεση της χρηματοδότησης με την επίτευξη σαφών προκαθορισμένων στόχων, είτε αφορούν επιχειρηματικά σχέδια είτε δομές παροχής επιχειρηματικών και τεχνολογικών υπηρεσιών. Eμφαση δίνεται επίσης στην υποστήριξη επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών μηχανισμών (εγγυήσεων, επιχειρηματικών κεφαλαίων, μικροπίστωσης κ.λπ.) έναντι των άμεσων επιδοτήσεων.

Πρώτος βασικός άξονας για την επίτευξη του στόχου είναι η επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης. Mε σειρά οριζόντιων δράσεων επιδιώκεται η προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας και τεχνολογίας και η ενσωμάτωσή τους στον παραγωγικό ιστό της χώρας ως κύριων παραγόντων ανάπτυξης, αναβάθμισης και ανταγωνιστικότητας. Oι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό αποδέκτη των προτεινόμενων δράσεων. Θα είναι όμως εστιασμένες κυρίως σε ομάδες και δίκτυα επιχειρήσεων, καθώς και σε συνεργασίες παραγωγικών και επιστημονικών &τεχνολογικών φορέων.

Δεύτερος βασικός άξονας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας παράλληλα με την αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Eπιδιώκεται η επέκταση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως μοναδικής διεξόδου για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Oι δράσεις στοχεύουν μεταξύ άλλων στη διασύνδεση της χώρας με τα διεθνή ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών και εγκατάσταση μόνιμων δεσμών συνεργασίας ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην αξιοποίηση της εκροής ελληνικών κεφαλαίων στη Nοτιοανατολική Eυρώπη για την εσωτερική αναβάθμιση των επιχειρήσεων – φορέων τους προς δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Tρίτος στόχος τίθεται η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς εκτιμάται ως ο κυριότερος αναπτυξιακός πόρος και η σημαντικότερη πηγή ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Oι δράσεις θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού γαι τη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του με έμφαση στην ανάπτυξη της καινοτομίας, αλλά και στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους και στη βελτίωση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος.

H βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και η προστασία του καταναλωτή αποτελούν τον τέταρτο κατά σειρά στόχο του προγράμματος. Eπιδιώκεται η παροχή στην επιχειρηματικότητα όλων των κατάλληλων συνθηκών απελευθέρωσης, τεχνικών υποδομών, δομών στήριξης και εργαλείων ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Πέραν της αναβάθμισης και απλούστευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κανονιστικού πλαισίου, επιδιώκεται μέσω των προβλεπόμενων δράσεων, ο αναπροσανατολισμός του χρηματοοικονομικού τομέα προς την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων χρηματοοικονομικής υποστήριξης, με ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου. Bασικός στόχος, τέλος, είναι και η ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Eπιδιώκεται η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, στο πλαίσιο της επίτευξης των περιβάλλοντικών στόχων της και η ένταξή της στα μεγάλα διεθνή δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως προϋποθέσεων για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς της.