[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Επιμέλεια Πέτρος Θεοχαρίδης
(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος" Κυριακή 8 Μαΐου 2005)

Για να εξηγήσει σε διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών και Παιδείας, την πρότασή του για δημιουργία Κυπριακού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής στα πλαίσια του προγράμματος για Τεχνολογικά Πάρκα, βρέθηκε στην Κύπρο ο συμπατριώτης μας Κυριάκος Αθανασίου, ειδικός σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας σε βιοϊατρική και ορθοπεδική, με πολλές περγαμηνές και πρόεδρος μέχρι πρόσφατα της Παγκόσμιας Ένωσης Βιοϊατρικής.

Η πρόταση υποβλήθηκε μετά από συζήτηση που είχε ο Κύπριος επιστήμονας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι με παρόμοιο σκεπτικό έχουν κληθεί από την κυβέρνηση για να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για Τεχνολογικά Πάρκα και ο καθηγητής Χρυσόστομος Νικίας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας, που θεωρείται παγκόσμια κορυφή σε θέματα υπολογιστών, Ιντερνετ και εικονικής πραγματικότητας, όπως και ο καθηγητής Κυριάκος Νικολάου, κορυφαίος ειδικός στη χημική σύνθεση και στο μοριακό σχεδιασμό.

Ο Κυριάκος Α. Αθανασίου θεωρεί πως η ερευνητική δραστηριότητα στην Κύπρο μπορεί να ενδυναμωθεί ουσιαστικά με τη δημιουργία «Κέντρων Αριστείας», τα οποία να βασίζονται σε διακεκριμένους, διεθνούς αναγνώρισης Κύπριους επιστήμονες. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να επικεντρώνονται σε πολύ συγκεκριμένους τομείς έρευνας υψηλής τεχνολογίας, κτίζοντας πάνω στις δεξιότητες των επιστημόνων αυτών. Επίσης, εκτιμά πως τα κέντρα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με αδελφό οργανισμό (εμπορική επιχείρηση), στόχος του οποίου θα είναι η εμπορικοποίηση των προϊόντων που απορρέουν από την ερευνητική δραστηριότητα των κέντρων.
Σε ό,τι δε αφορά την ευρύτερη δομή των δύο αυτών αδελφών οντοτήτων, εισήγησή μου είναι όπως αυτά ανήκουν σε ένα ινστιτούτο και υπάγονται σε μια κοινή διευθυντική ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία των οντοτήτων αυτών θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες δύο βασικές αρχές:

-Τα κέντρα θα δραστηριοποιούνται σε τομείς εφαρμοσμένης έρευνας με υψηλή προοπτική απόδοσης σε εμπορεύσιμα προϊόντα. Έτσι, το κάθε κέντρο θα έχει διπλή αποστολή: Τη δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά επιπέδου και, παράλληλα, τα οικονομικά οφέλη που θα πρέπει να απορρέουν από την εμπορικοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

-Ο ερευνητικός τομέας τον οποίο θα πραγματεύονται τα κέντρα δεν θα πρέπει να επιλέγεται εκ των προτέρων αλλά να βασίζεται στο ερευνητικό πεδίο των συγκεκριμένων επιστημόνων που θα έχουν επιλεγεί. Η επιτυχία των κέντρων θα κριθεί αποκλειστικά από την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που θα τα στελεχώνει. Γι' αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση όπως η εργοδότηση διακεκριμένων, διεθνούς φήμης ερευνητών, να γίνεται με υπευθυνότητα, συνέπεια και με προσωπική επαφή από υψηλά ιστάμενους λειτουργούς του κράτους. Ο Κυριάκος Α. Αθανασίου εκτιμά πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει δύο με τρία τέτοια κέντρα σε τομείς όπως βιοιατρική, επικοινωνίες, πληροφορική και βιομηχανία.

Το αρχικό και πιο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του ινστιτούτου είναι η δημιουργία του πρώτου κέντρου, σε συνδυασμό με την αδελφή επιχείρηση, με βάση το οργανόγραμμα που σκιαγραφείται πιο κάτω. Προτείνει όπως η προσθήκη άλλων κέντρων στο ινστιτούτο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και αφού τα βασικά κριτήρια επιτυχίας επιτευχθούν από το πρώτο κέντρο.

Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Κύπρου

Ο ίδιος στρέφει τη προσοχή του αναλύοντας λεπτομέρειες της πρότασής του στο θέμα που εξειδικεύεται, δηλαδή την εισήγηση για ίδρυση Ινστιτούτου Βιοϊατρικής, το οποίο να αποτελείται από τους δύο αδελφούς οργανισμούς, δηλαδή, το «Κέντρο Αριστείας» και το φορέα εμπορικοποίησης της τεχνολογίας (Εταιρεία Ανάπτυξης). Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής, όπως εξήγησε και την Παρασκευή στην ανάλυσή του ενώπιον των υπουργών Γιώργου Λιλλήκα, Μάκη Κεραυνού και Πεύκιου Γεωργιάδη, δεν χρειάζεται να εστιάσει τη δραστηριότητά του σε περισσότερους από τέσσερις τομείς. Αυτοί θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να είναι οι εξής: Ορθοπεδική, Μυοσκελετική Μηχανική Ιστών (Ορθοπεδική και Γναθοπροσωπική), Καρδιοαγγειακή, και Διαβήτης. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για να αναλάβει διοικητικό ή διευθυντικό ρόλο σε ένα τέτοιο ινστιτούτο στην Κύπρο, δεδομένων και των πολλών υποχρεώσεών του σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ. Βασική αρχή που θα πρέπει να διέπει το ινστιτούτο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Α. Αθανασίου, είναι η προώθηση όχι της βασικής έρευνας αλλά της εφαρμοσμένης, με στόχο την ανάπτυξη καθορισμένων προϊόντων

Βέβαια η Κύπρος θα μπορούσε να αποκομίσει οφέλη και από τη προώθηση της βασικής έρευνας, όμως, δυστυχώς, η υφιστάμενη υποδομή δεν μπορεί να στηρίξει κάτι τέτοιο σήμερα, επισημαίνει. Τόσο η απουσία ιατρικής σχολής όσο και το νεαρό της ηλικίας της πολυτεχνικής σχολής, καθιστούν τη δραστηριοποίηση σήμερα σε βασική έρευνα μάλλον ανέφικτη. «Δεν υποβαθμίζω τη σημασία που μπορεί να έχει για μια χώρα η ύπαρξη πυρήνων βασικής έρευνας σε θέματα επιστημονικής παρουσίας και διεθνούς αναγνώρισης». Όμως, συνεχίζει στην πρόταση που παρουσίασε στην ειδική διυπουργική επιτροπή, «ρεαλιστικά σκεπτόμενοι, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή και με εστιασμένη προσπάθεια».

Η προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας φαίνεται πιο εφικτή σήμερα (χωρίς να παραγνωρίζουμε τη δυσκολία και προς αυτή την κατεύθυνση ενόψει ελλιπούς υποδομής), ενόσω θα βασιστεί σε καταξιωμένους ερευνητές που επιδεικνύουν πρωτοβουλία και καλή θέληση να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην Κύπρο. Η εμπορικοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων του ινστιτούτου θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των στόχων του, καθώς επίσης και η εφεύρεση ή/και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που να απορρέουν από ίδια ερευνητικά προγράμματα και η αξιολόγηση υποσχόμενων τεχνολογιών από τρίτους.

Αφού γίνει η ανακάλυψη και ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής της πατέντας, ο επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία εταιρείας η οποία να τύχει χρηματοδότησης από πηγές, όπως κρατικές χορηγίες και επιχειρηματικά κεφάλαια. «Το ινστιτούτο θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να διαδραματίσει ουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του μηχανισμού χρηματοδότησης των νεοσύστατων αυτών εταιρειών. Συμμετοχή στη χρηματοδότηση με επιχειρηματικά κεφάλαια των εταιρειών αυτών θα πρέπει να έχουν, εκτός από το κράτος, και ιδιώτες».

Το στρατηγικό πρόγραμμα του ινστιτούτου θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά στοιχεία:

1) Εφαρμοσμένη έρευνα (σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από προγράμματα χορηγίας έρευνας)

2) Ανάπτυξη τεχνολογίας

3) Αξιολόγηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο την μεταφορά και εμπορικοποίηση των τεχνολογιών

4) Κατασκευή και δοκιμές πρωτοτύπων (χρηματοδότηση από χορηγίες)

5) Δημιουργία νέας εταιρείας - ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου, παροχή αρχικών κεφαλαίων από πόρους που διαχειρίζεται το ινστιτούτο

6)Στρατηγική εξόδου από τις εταιρείες - απόδοση κεφαλαίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος της Κύπρου, σε συνδυασμό με την έλλειψη της σχετικής υποδομής, δεν θα πρέπει να στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ινστιτούτο που να καλύπτει τα πάντα», αναφέρει ο διακεκριμένος Κύπριος επιστήμονας. «Προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ινστιτούτου εστιασμένου σε ένα πολύ εξειδικευμένο τομέα ώστε να είναι αποτελεσματικό, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους (ανθρώπινους και άλλους) που θα του διατεθούν».

Ο Κυριάκος Α. Αθανασίου παρέθεσε στους υπουργούς μερικά παραδείγματα νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με το δικό του ερευνητικό πεδίο και που θα μπορούσαν, σχετικά γρήγορα, να εισαχθούν στην αγορά:

1) Χρήση βιοδιαλυτών υλικών σε εφαρμογές ορθοπεδικής

2) Ανάπλαση του αρθρικού χόνδρου και του μηνίσκου

3) Συσκευές που σχετίζονται με τη πρόληψη επιπλοκών στα κάτω άκρα διαβητικών

4) Μείωση λιπιδίων αίματος (π.χ. χοληστερόλη και τριγλυκερίδια).

«Το ινστιτούτο χρειάζεται να στεγαστεί σε κατάλληλο χώρο ο οποίος να εμπνέει και να συμβάλλει θετικά σε ένα περιβάλλον δημιουργικής εργασίας. Εγώ φαντάζομαι το ινστιτούτο σε ένα χώρο μακριά από τις πόλεις, σε κάποιο ύψωμα με θέα τη Μεσόγειο».

Το ινστιτούτο θα πρέπει να αποτελείται από τα ακόλουθα:

1) Κέντρο Αριστείας για εφαρμοσμένη βιοϊατρική έρευνα (μη κερδοσκοπικός οργανισμός)

2) Εταιρεία Ανάπτυξης Τεχνολογίας (εμπορικός οργανισμός)

3) Διευθυντική ομάδα της οποίας να ηγείται ο πρόεδρος του ινστιτούτου

4) Επιστημονικό συμβουλευτικό Σώμα

5) Διοικητικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά, το Κέντρο Αριστείας θα λειτουργεί ως ένα παραδοσιακό κανάλι εφαρμοσμένης έρευνας σε ορισμένους, επιλεγμένους τομείς βιοϊατρικής. Τα μέλη του θα εργοδοτούνται ως ερευνητικοί συνεργάτες, αλλά για ορισμένους από τους βασικούς ερευνητές θα πρέπει να προσφερθούν παράλληλα και ακαδημαϊκές θέσεις. Οι ερευνητικές μελέτες του κέντρου θα είναι αντανάκλαση των μελών του και ως τέτοιες θα πρέπει να είναι δημοσιεύσιμες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά επιπέδου. Είναι αναγκαίο το κέντρο να προσελκύσει εξαιρετικούς μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σημειωτέο πως το κέντρο θα πρέπει να υιοθετήσει το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας των ακαδημαϊκών ινστιτούτων, δηλαδή να λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Οι επιστήμονες του κέντρου θα πρέπει να είναι εξαίρετοι επιστήμονες και να διέπονται από ανταγωνιστικό πνεύμα, επιδιώκοντας με σθένος τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από κυπριακούς και ευρωπαϊκούς φορείς χρηματοδότησης έρευνας. Ως κίνητρο, οι απολαβές τους θα πρέπει να ενισχύονται με φιλοδώρημα με βάση τις χορηγίες που επιτυγχάνουν, χωρίς την επιβολή ανώτατου ορίου, και οι προαγωγές τους να βασίζονται καθαρά στην παραγωγικότητά τους. Ο προϋπολογισμός του κέντρου θα καθοριστεί ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει. Οι αρχικές δαπάνες για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, την εξεύρεση και προσέλκυση των βασικών στελεχών του Κέντρου κ.λπ. θα είναι σημαντικές. Μεταγενέστερα όμως ο ετήσιος προϋπολογισμός που θα κληθεί το κράτος να καλύπτει αφορά μόνο τις απολαβές τού προσωπικού και τα έξοδα συντήρησης των κτιριακών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Χωρίς να έχω μελετήσει σε λεπτομέρεια τις απαιτούμενες δαπάνες, υπολογίζει πως αυτές θα ανέλθουν στα 16 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου, με τα ετήσια έξοδα να ανέρχονται γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί βασίζονται στη υπόθεση πως στο Κέντρο θα δημιουργηθούν και εξοπλιστούν πλήρως τέσσερα εργαστήρια έρευνας.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης θα παρέχει στο κέντρο την εμπορική κατεύθυνση και θα λειτουργεί ως χρηματοδότης, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο επιχειρηματικού κεφαλαίου. Θα πρέπει να αποτελείται από μικρή ομάδα (2-3 άτομα) με βαθιές γνώσεις στη βιοϊατρική, στις διαδικασίες εγγραφής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντας) και εμπορικοποίησης προϊόντων, στη σύσταση νέων εταιριών και γενικά στον τομέα των επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά, η Εταιρεία Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει τα ακόλουθα στάδια:

1) Αξιολόγηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του κέντρου με βασικό κριτήριο την εμπορικοποίηση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως θα ήταν επιθυμητό η εταιρεία, εκτός από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του κέντρου που θα αποτελεί και το επίκεντρο της προσοχής της, να αξιολογεί και αποτελέσματα άλλων ερευνητικών κέντρων.

2) Εμπορικοποίηση, έχοντας το δικαίωμα πρώτης επιλογής, εκείνων των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Κέντρου που θεωρεί κατάλληλα και σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Εάν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης η εταιρεία κρίνει πως δεν είναι σε θέση να προχωρήσει με την εμπορικοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος, θα δύναται, σε συνεργασία με τους επινοητές, να εξερευνήσει και εντοπίσει άλλους πιθανούς οργανισμούς για ανάληψη της διαδικασίας εμπορικοποίησης.

3) Ανάληψης ευθύνης της όλης διαδικασίας εμπορικοποίησης. Η διαδικασία αυτή πιθανόν να περιλαμβάνει την σύναψη συμφωνίας εκμετάλλευσης της τεχνολογίας με υφιστάμενη εταιρεία ή τη σύσταση νέας εταιρείας. Στο πρώτο σενάριο, η Εταιρεία Ανάπτυξης θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας εκμετάλλευσης. Στο δε δεύτερο σενάριο, η Εταιρεία Ανάπτυξης θα αναλάβει την ευθύνη εξεύρεσης της διευθυντικής ομάδας για τη διαχείριση της νεοσύστατης εταιρείας και θα συνδράμει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός πειστικού επιχειρηματικού σχεδίου.

4) Αρχική επένδυση για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορικοποίηση της νέας τεχνολογίας που έχει επιλεγεί. Επίκεντρο της στρατηγικής υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου της νεοσύστατης εταιρείας θα πρέπει να αποτελεί μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου της Εταιρείας Ανάπτυξης, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδυτικών της κεφαλαίων.

5) Επιπρόσθετη οικονομική και άλλη στήριξη της νεοσύστατης εταιρείας αν χρειαστεί. Ο δε πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης δυνατόν να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης αυτής εταιρείας.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης πρέπει να έχει τον έλεγχο του Επενδυτικού Ταμείου από ώστε να διασφαλίζεται το αρχικό κεφάλαιο στις επιλεγμένες προς εμπορικοποίηση τεχνολογίες. Οι πόροι του Επενδυτικού Ταμείου θα πρέπει να προέρχονται από συνδρομές του κράτους, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιωτικών κεφαλαίων. Η εμπλοκή ιδιωτών, είτε ατόμων είτε εταιρειών, στο Ταμείο αυτό, χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη και πρέπει να διέπεται από παρόμοιες αρχές με αυτές των επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ο Κυριάκος Α. Αθανασίου εκτιμά πως με μια δεκαετή λειτουργία της Εταιρείας Ανάπτυξης το κληροδότημα του ταμείου θα πρέπει να είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο 2 εκατομμύρια ευρώ ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του ταμείου.

Τα επόμενα 2 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να διασφαλιστούν μέχρι το 3ο έτος λειτουργίας και άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 5ο έτος λειτουργίας, με τη προσπάθεια να συνεχιστεί η ενίσχυση του ταμείου μέχρι το επίπεδο των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο στόχος των 10 χρόνων για την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοσυντήρησης του ινστιτούτου ώστε να αποτελεί και πηγή εσόδων για τους επενδυτές του (δημόσιο και ιδιώτες) είναι ρεαλιστικός. Αν επιλεγούν σχετικά ώριμα τεχνολογικά προϊόντα (δηλ. αναπτυγμένα προϊόντα σε στάδιο έτοιμων πρωτότυπων και σε διαδικασία εγγραφής των σχετικών πατέντων), τότε η διαδικασία εμπορικοποίησης δυνατόν να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Ινστιτούτο πριν από το 5ο έτος λειτουργίας του.

Εδώ, σημειώνει στην πρότασή του, θα πρέπει να τονιστεί εκ των προτέρων πως η εμπορικοποίηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε οποιαδήποτε χώρα, και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κύπρος που στερούνται βασικής υποδομής, αποτελεί μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία γεμάτη από κινδύνους αποτυχίας. Εφόσον η επιτυχία γεννά επιτυχία, εκτιμά πως το ινστιτούτο δεν θα χρειαστεί, οικονομικά μιλώντας, πέραν των μια ή δύο επιτυχιών.

Η συνύπαρξη του Κέντρου και της Εταιρείας Ανάπτυξης κάτω από την ομπρέλα του Ινστιτούτου είναι απαραίτητη. Ο πρόεδρος του ινστιτούτου θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για την καθοδήγηση και των δύο αυτών οντοτήτων. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι έμπειρος ερευνητής, διεθνούς εμβέλειας, με σημαντική εμπειρία στη σύσταση και χρηματοδότηση νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η επιτυχία του Ινστιτούτου θα εξαρτηθεί από τα προσόντα και επισταμένη προσπάθεια του προέδρου. Γι' αυτό, υπογραμμίζει ο Κύπριος διακεκριμένος επιστήμονας, η επιλογή και προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπου σ΄ αυτή τη θέση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη προσπάθεια δημιουργίας του Ινστιτούτου. Το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Σώμα θα πρέπει να το αποτελούν υψηλής στάθμης επιστήμονες οι οποίοι να παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση σε ό,τι αφορά την επιστημονική κατεύθυνση του ινστιτούτου. Το δε Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί με τη συνήθη ιδιότητα των συμβουλίων επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο τα στελέχη

Το ινστιτούτο πρέπει να λειτουργήσει ως πυρήνας ερευνητικών προγραμμάτων σε τεχνολογίες αιχμής στην εφαρμοσμένη βιοϊατρική. Είναι απαραίτητη η επιλογή ορισμένων διακεκριμένων, διεθνούς φήμης, επιστημόνων για δραστηριοποίησή τους σε μερικούς τομείς βιοιατρικής. Η επιλογή των ανθρώπων αυτών θα πρέπει να προηγηθεί της δημιουργίας του Ινστιτούτου, το οποίο θα πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νουν τους συγκεκριμένους επιστήμονες. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλους τους απαραίτητους πόρους ώστε να στήσουν ενεργά εργαστήρια και να τύχουν ενθάρρυνσης ώστε να επιδιώκουν χορηγίες με την υποβολή προτάσεων σε ανταγωνιστικά προγράμματα επιχορήγησης έρευνας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ερευνητική τους εργασία θα πρέπει να παρουσιάζεται σε διεθνή συνέδρια. Η έρευνα στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ισάξια των καλύτερων κέντρων έρευνας στον κόσμο, υπογραμμίζει στη πρότασή του ο Κυριάκος Α. Αθανασίου. Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως περίπου μία στις δέκα νέες εταιρίες επιτυγχάνουν, συμπληρώνει ο ίδιος, η καλύτερη απόδειξη επιτυχίας του ινστιτούτου θα είναι η δημιουργία μιας οικονομικά και εμπορικά βιώσιμης εταιρείας. Μια τέτοια επιτυχημένη παρουσία στο εμπορικό χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι αρκετή για να αλλάξει την ευρύτερη αντίληψη για τη Κύπρο, ως χώρα φτωχή σε δραστηριότητα στο χώρο της βιοιατρικής. Επίσης θα πείσει επενδυτές (Κύπριους και άλλους, ιδιώτες ή θεσμικούς, διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά.) πως η Κύπρος προσφέρεται πλέον για επενδύσεις στην βιοϊατρική.

Απαραίτητα τα κίνητρα

Διευκρινίζοντας ότι είναι φανατικός υποστηρικτής της παροχής κινήτρων, ο Κυριάκος Α. Αθανασίου προτείνει όπως υιοθετηθεί από το Ινστιτούτο σύστημα ανταμοιβής παρόμοιο με αυτά που εφαρμόζονται σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα (για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες). Το επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με την ερευνητική/εφευρετική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταμοίβεται με ποσοστό των δικαιωμάτων από τις άδειες εκμετάλλευσης ή με μετοχές στις νέο -συσταθήσες εταιρείες. Επιπρόσθετα, να δίνεται η δυνατότητα εμπλοκής του επιστημονικού προσωπικού και στην εμπορική πτυχή της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]