[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

 Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο στη Γεροσκήπου

(Της Ντόρας Χριστοδούλου, Εφημερίδα "Φιλελεύθερος" Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, 2006)

Και κυπριακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των αρχαιολογικών ερευνών, με έμφαση τις ενάλιες αρχαιότητες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετάσχει στην πρωτοποριακή για την Κύπρο κίνηση ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να δημιουργήσουν στη Γεροσκήπου το πρώτο Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας. Αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η αποκάλυψη του σχεδίου των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Τουλούζ από την εφημερίδα μας πριν δύο εβδομάδες, προκάλεσε το συγκεκριμένο πλέον ενδιαφέρον από την εν λόγω κυπριακή εταιρεία, που εδρεύει στη Λεμεσό, με στόχο να εμπλακεί στην προσπάθεια αν αποδειχθεί ότι ο σχεδιασμός των ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων συμπίπτει με το δικό της πεδίο έρευνας και δράσης.

Η εν λόγω εταιρεία έχει έρθει σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σε επαφή με τον Δήμο Γεροσκήπου ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες και έχουν αποσταλεί σε αυτήν τα έγγραφα της προκαταρκτικής μελέτης που εκπόνησαν οι καθηγητές των τριών ξένων πανεπιστημίων που έφθασαν για τον σκοπό αυτό στη Γεροσκήπου τα τέλη Νοεμβρίου. Αναμένεται πλέον ότι σε διάστημα λίγων εβδομάδων θα ξεκαθαρίσει αν υπάρχει υπαρκτό ενδιαφέρον από την κυπριακή εταιρεία για συμμετοχή στο πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα, αλλά και αν οι ξένοι οργανισμοί θα ενδιαφερθούν να συμπεριλάβουν στους σχεδιασμούς τους την κυπριακή εταιρεία. Οι αρμόδιοι του Ερευνητικού Κέντρου υπολογίζουν ότι το αρχικό κόστος σε εξοπλισμό της πρωτοποριακής μονάδας θα είναι 11 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε χρόνων, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια το χρόνο για την πρώτη πενταετία.

Στο μοναδικό αυτό σε ευρωπαϊκή κλίμακα κέντρο, θα έρχονται οι αρχαιολογικοί θησαυροί που θα βλέπουν το φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορες χώρες της Μεσογείου με αρχαιολογική παράδοση και στις εγκαταστάσεις του θα τυγχάνουν επιστημονικής επεξεργασίας ώστε να δίνονται απαντήσεις σε σειρά θεμάτων ή διχογνωμιών που απασχολούν τους επιστήμονες.

Η Κύπρος είχε επιλεγεί από την διεθνή επιτροπή προώθησης του έργου με το σκεπτικό ότι βρίσκεται περίπου στο κέντρο των αρχαίων πολιτισμών που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και παράλληλα προσφέρει την αναγκαία σταθερότητα σε όλους τους τομείς για φιλοξενία ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος.
Το τεμάχιο που παραχωρήθηκε από το κράτος για τη δημιουργία του σημαντικού αυτού πανεπιστημιακού επιπέδου ιδρύματος βρίσκεται δίπλα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γεροσκήπου και το αγρόκτημα της «Γερμανίας», σε πολύ μικρή απόσταση από την παραλία του Δήμου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Μείζονος σημασίας
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γεροσκήπου, Τάσος Κούζουπος, χαρακτήρισε μείζονος σημασίας για την Κύπρο τη δημιουργία στη Γεροσκήπου του Διεθνούς Αρχαιολογικού Κέντρου Ερευνών και τόνισε ότι απομένει να καθορισθούν μια σειρά πρακτικών ζητημάτων όπως το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία του, ο βαθμός εμπλοκής της κυπριακής Πολιτείας και της δημοτικής Αρχής και άλλα. «Θα πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο στον εξοπλισμό και τις μεθόδους κέντρο αρχαιολογίας», ανέφερε, «ώστε να μη χρειάζεται πλέον η αποστολή των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται στις ΗΠΑ όπου λειτουργούν αντίστοιχα κέντρο. Θα διαβιούν και θα εργάζονται εδώ επιστήμονες, φοιτητές του κλάδου και εξειδικευμένο προσωπικό ως μια μικρή αυτόνομη επιστημονική κοινότητα».

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]