[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Λιλλήκας: Το Harvard είναι μόνο η αρχή
Επιμέλεια Πέτρος Θεοχαρίδης
(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος online" Δευτέρα 7 Ιουνίου 2004)

Ακολουθούν σχέδια για νομπελίστες, Γάλλους και Ινδούς εμπειρογνώμονες

Η Κυβέρνηση θέλει να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό κέντρο στον τομέα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος στα πλαίσια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με ομογενειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η ανάπτυξη βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στη Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής πολιτικής που αποσκοπεί στο ξεπέρασμα ορισμένων προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η παραδοσιακή βιομηχανία με την ένταξη, λόγω κατάργησης των δασμών εισαγωγής, αλλά και λόγω συμφωνιών που έχει η ΕΕ με μια σειρά από τρίτες χώρες για κατάργηση δασμών που δεσμεύουν και την Κύπρο.

Οι πολλοί και υψηλού μορφωτικού επιπέδου επιστήμονες που διαθέτει η Κύπρος αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας μιας τέτοιας πολιτικής, αφού το κόστος εργασίας τους είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πράγμα που επιτρέπει στην Κύπρο να είναι ανταγωνιστική, εξήγησε ο Γιώργος Λιλλήκας στους εκπροσώπους των παροικιακών Μέσων Ενημέρωσης. Τα κέντρα έρευνας αποτελούν αναγκαίο κομμάτι της υποδομής για μια τέτοια πολιτική, αφού προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην υψηλή τεχνολογία, υπέδειξε ο υπουργός.

Ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρηκε στα σχέδια συνεργασίας με Γάλλους εμπειρογνώμονες για να δημιουργηθεί το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο στην Κύπρο, όπως επίσης, με πρωτοβουλία της ινδικής κυβέρνησης, συνεργάζεται με την Ινδία για τη δημιουργία στην Κύπρο Πάρκου Πληροφορικής. Ενδιαφέρον επιδείχθηκε και από το ακαδημαϊκό ίδρυμα MIT (Massachu-setts Institute of Technology).

Η Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Harvard είναι η πρώτη που υπογράφεται προς αυτή την κατεύθυνση και προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο από το κράτος και με την συμμετοχή του Harvard Κέντρου Έρευνας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με το Harvard. Το Harvard από τη πλευρά του θα διορίζει τον επιστημονικό διευθυντή στην έδρα του, στη Βοστόνη, ο οποίος θα κατευθύνει τις έρευνες αλλά και θα μας εισηγείται και το διευθυντή του κέντρου στην Κύπρο. Στο Harvard δημιουργείται ταμείο, βασιζόμενο στη χορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα προσφέρει δέκα υποτροφίες το χρόνο σε Κύπριους στο Harvard ή από χώρες που θα συνεργάζονται με το Κέντρο στην Κύπρο. Το Κέντρο που θα δημιουργηθεί στη Κύπρο θα καλύπτει τους τομείς του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας και θα εξυπηρετεί όλη την Ευρώπη και την Αφρική, εξήγησε ο υπουργός. Προωθείται επίσης πρόταση της Τράπεζας Αναπτύξεως για άλλο κέντρο έρευνας με τη συμμετοχή 25 νομπελιστών, σχέδιο που κοστολογήθηκε γύρω στα 500 εκατ. λίρες και θα συμπληρώνεται σταδιακά.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]