[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Στο Χάρβαρντ για υπογραφή συμφωνίας ο Τάσσος
Επιμέλεια Πέτρου Θεοχαρίδη
(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος" 8 Μαΐου 2004)

Ερευνητικό κέντρο στην Κύπρο με κρατική συνεισφορά μερικών εκατομμυρίων

Στο Χάρβαρντ θα βρίσκεται το πρώτο διήμερο Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συμφωνία με το περίφημο ακαδημαϊκό ίδρυμα για τη δημιουργία κοινού ερευνητικού κέντρου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», το πρόγραμμα επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Χάρβαρντ, που ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία και επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, προβλέπει μεταξύ άλλων και ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου στο «Kennedy School of Government» την οποία θα παρακολουθήσουν προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής των ΗΠΑ. Κατά τη διήμερη επίσκεψη Τάσσου Παπαδόπουλου στο Χάρβαρντ που εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική υπό τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, ο Πρόεδρος της Κύπρου θα δώσει και συνέντευξη Τύπου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα αργότερα, στις 10 Ιουνίου, σε ειδικό κύκλο σεμιναρίων στο Χάρβαρντ θα μιλήσει ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στο περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί, αφού αυτή καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πρώτο ερευνητικό κέντρο του εν λόγω ακαδημαϊκού ιδρύματος εκτός ΗΠΑ.

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, σε συνεννόηση μεταξύ Νομικής Εισαγγελίας και του Νομικού Τμήματος του Χάρβαρντ. Ο Υπουργός Εμπορίου, θα πρέπει να παρουσιάσει τη συμφωνία έγκαιρα στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, ενώ ο ίδιος αναμένεται ότι λόγω της σοβαρότητας που αποδίδει στη συμφωνία, να ενημερώσει και τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Το ερευνητικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα ώστε να προσελκύσει επιστήμονες αλλά και χρηματοδοτήσεις από γειτονικές χώρες. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακηρίζεται η πρόβλεψη στη συμφωνία για δημιουργία Εδρας Κύπρου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο έλεγχος του ερευνητικού Κέντρου θα ανατεθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο και Ακαδημαϊκή Επιτροπή. Στα δύο σώματα τόσο το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα διορίσουν τους δικούς τους εκπροσώπους.

Το ερευνητικό Κέντρο Χάρβαρντ στην Κύπρο προβλέπεται να στεγαστεί στο τεχνολογικό Πάρκο που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί. Η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη λειτουργία του ερευνητικού Κέντρου θα ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια λίρες, ωστόσο το ακριβές ποσό της εισφοράς δεν έγινε γνωστό. Παράλληλα όμως η Δημοκρατία αναμένεται να έχει μερίδιο στα οφέλη από τα αποτελέσματα των ερευνών.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]