[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Έτοιμη για υπογραφή η συμφωνία με το Χάρβαρντ
Επιμέλεια Χρύσανθος Χρυσάνθου
(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος" Κυριακή 21 Μαΐου 2004)

Πολλά τα οφέλη, διαβεβαίωσε τα μέλη των Επιτροπών Παιδείας και Εμπορίου ο Γ. Λιλλήκας

Με την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Ιουνίου, θα επισφραγιστεί η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για αυτή τη συμφωνία, τα σχετικά έγγραφα είναι σχεδόν έτοιμα. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση στις προετοιμασίες, μεταξύ άλλων και λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά αυτή τη στιγμή η συνομολόγηση της συμφωνίας βρίσκεται στην τελική της ευθεία.

Ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε χθες τους βουλευτές σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εμπορίου και Παιδείας. Η προσέλευση των βουλευτών όμως δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού πολλά από τα μέλη των επιτροπών ήταν εμπλεκόμενα στην υποβολή υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Πάντως, στην πλειοψηφία τους οι παριστάμενοι βουλευτές εξέφρασαν ευαρέσκεια για την προωθούμενη συμφωνία, με βάση την οποία θα δημιουρηθεί στην Κύπρο διεθνές ινστιτούτο, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργεί ερευνητικό κέντρο ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η δαπάνη που θα απαιτηθεί και θα καταβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι 17 εκατομμύρια λίρες για τα επόμενα δέκα χρόνια. Όμως η δαπάνη αυτή ενδεχομένως να επιμεριστεί και σε άλλες γειτονικές χώρες, με τις οποίες υπάρχει επαφή για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ινστιτούτο, το οποίο θα επικεντρώνεται σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, θα μπορεί να παρέχει και τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ υπάρχει συμφωνία για την παραχώρηση 10 υποτροφιών ετησίως, σε Κύπριους φοιτητές.

Στο ερώτημα ποιος θα έχει τον έλεγχο στο Ινστιτούτο, ο κ. Λιλλήκας υπέδειξε ότι με βάση τη συμφωνία, πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά τη χωροθέτηση του ιδρύματος, ο υπουργός ανέφερε ότι γίνονται διάφορες σκέψεις για ενοικίαση κτιρίων επί του παρόντος, ενώ μελετήθηκαν διάφορες περιοχές (στον Κόρνο, στην Αγλαντζιά, στην Επισκοπή κ.λπ.) για την ενδεχόμενη μόνιμη στέγαση του ινστιτούτου.

Όσον αφορά στα οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην κυπριακή βιομηχανία, την ανάπτυξη και απασχόληση επιστημονικού δυναμικού, την τοποθέτηση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, την προσέλκυση κονδυλίων κ.ά.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνονται μέσω του Πανεπιστημίου οι προσπάθειες για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο επιστημονικής έρευνας, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι όσες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο τυγχάνουν υποστήριξης από την Κυβέρνηση. Αυτή είναι μια νέα πρωτοβουλία μεγαλύτερης εμβέλειας, πρόσθεσε, για την οποία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον 25 νομπελίστες, οι οποίοι δεν θα έρχονταν στην Κύπρο μέσω των διαδικασιών επιλογής ακαδημαϊκού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]