[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Σημαντικά οφέλη για την οικονομία

Αποκλειστικές δηλώσεις του Έρνεστ Μόνιτς
στον "Φ" για το Ινστιτούτο Κύπρου

(Του Δημήτρη Ιωαννίδη, εφημερίδα "O Οικονομικός
Φιλελεύθερος"
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005)

Δουλειά πιάνει από τον προσεχή Ιούνιο το Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός καινοτόμου ιδρύματος που θα στεγαστεί στο νησί και θα έχει έντονο επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό. Βασικό ρόλο συντονιστή για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου ανέλαβε ο καθηγητής Φυσικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, πρώην υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και επίσης μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων, Έρνεστ Μόνιτς, ο οποίος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Φ» ανέλυσε τους στόχους και το όραμα του Ινστιτούτου.

«Με την ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου, προσδοκούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα έρευνας στην Κύπρο, προσελκύοντας στο νησί καταξιωμένους Κύπριους και ξένους επιστήμονες, προκειμένου να διεξάγουν έρευνα σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο τομέας του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, της πληροφορικής και της επίλυσης συγκρούσεων». Η επιστήμη, είπε, είναι η βάση για επίλυση σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, τις πηγές ενέργειας και τις διάφορες διενέξεις, επισημαίνοντας πως «στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με το Ινστιτούτο Κύπρου». Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ίδρυσης του Ινστιτούτου για την Κύπρο, ο κ. Μόνιτς ανέφερε πως μεταξύ άλλων θα ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια οικονομία, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν μονάδες τους στο νησί.

Υπογράμμισε επίσης ότι «στόχος είναι η μετεξέλιξη του Ινστιτούτου σε πανεπιστήμιο το οποίο θα εξειδικεύεται στις Αρχές της επιστήμης και της τεχνολογίας».
Το Ινστιτούτο θα ξεκινήσει με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Υδάτινους Πόρους, ζητήματα τα οποία, όπως είπε, «είναι πολύ κρίσιμα ιδιαίτερα για αυτή την περιοχή του πλανήτη. Θα προσφέρεται πρώτης τάξης επιστημονική ανάλυση για αυτά τα θέματα».

Είπε επίσης ότι έχουν προγραμματιστεί άλλα έξι ερευνητικά κέντρα, για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, μεταξύ των οποίων «το Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Υγείας, το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Επίλυσης Συγκρούσεων και το Κέντρο Τεχνολογίας σε Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά. Τα κέντρα αυτά θα ενοποιηθούν στο Ινστιτούτο Κύπρου, ούτως ώστε να δημιουργηθεί το πανεπιστήμιο το οποίο θα μπορεί πλέον να δίνει και τα ανάλογα πτυχία στους σπουδαστές του».

Κάνοντας μια αναδρομή για το πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα, ο κ. Μόνιτς είπε πως η αρχή έγινε από την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, πριν από περίπου πέντε χρόνια και με την βοήθεια της κυβέρνησης η όλη διδικασία έχει περάσει στο στάδιο της υλοποίησής της. Ήδη, σημείωσε, το Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση εργαστηρίων για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Υδάτινους Πόρους. Το πρώτο προγραμματίστηκε για τον προσεχή Ιούνιο και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ανά έξι μήνες έκαστο.

Το πρώτο εργαστήριο θα έχει ως θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές και τις συνέπειες τους στη Μεσόγειο. Αργότερα, σε ένα χρόνο περίπου, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συμπόσιο, για το Αστικό Περιβάλλον, στο οποίο θα συμμετάσχουν πολύ σημαντικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων Νομπελίστες ακαδημαϊκοί και ερευνητές, νυν και τέως υπουργοί από διάφορες χώρες του κόσμου και πρόεδροι διεθνών οργανισμών.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]