[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Πρώτο ΝΑΙ για το τεχνολογικό πάρκο

Πορίσματα μελέτης

(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος online" Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2004)

Θετικό έδαφος φαίνεται να υπάρχει, εκ πρώτης όψεως για την ίδρυση Τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα την οποία διενήργησε αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γαλλικής Ριβιέρας, τα πορίσματα της οποίας παρουσίασε, χθες, σε συνάντηση στο υπουργείο Εμπορίου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για την έρευνα, η Γαλλική Αντιπροσωπεία από τη Νίκαια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γαλλικής Ριβιέρας, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και άλλων Υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, εντός του 2005 θα ληφθούν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο.

Την εξέλιξη αυτή, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως «το όφελος από τη δημιουργία του πάρκου θα είναι τεράστιο για την οικονομία του τόπου και πολλαπλάσιο από τα έξοδα επένδυσης». Παράλληλα, σημείωσε πως το υπουργείο Εμπορίου θα διενεργήσει δική του έρευνα για το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο, έτσι ώστε να διασταυρωθούν τα συμπεράσματα της μελέτης που ετοίμασε η γαλλική αντιπροσωπεία.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σχέδιο το οποίο συνολικά θα απαιτήσει γύρω στα 200 εκ. ευρώ επένδυση. Η επένδυση αυτή θα προέλθει μερικώς από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα. Εντός Σεπτεμβρίου ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τα πορίσματα αυτού του σεμιναρίου αλλά και για τα ζητήματα στα οποία η Κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις, όπως για τη δεύτερη και την τρίτη φάση του σχεδίου που αφορά τη μελέτη βιωσιμότητάς του», σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]