[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Σύντομα οι πρώτες αποφάσεις
για το τεχνολογικό πάρκο

(Εφημερίδα "Φιλελεύθερος online" Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004)

Tο δρόμο για την εισαγωγή του πρώτου πάρκου τεχνολογίας στην Κύπρο φαίνεται ότι παίρνουν τα πράγματα. Την περασμένη εβδομάδα σειρά επαφών στην Κύπρο έχουν προωθήσει το θέμα. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, προήδρευσε ειδικής σύσκεψης για το θέμα, στην οποία μετείχαν η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, η γαλλική αντιπροσωπεία του θεματικού πάρκου Σοφία-Αντίπολις της Νίκαιας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γαλλικής Ριβιέρας, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η συνάντηση είχε ως κύριο στόχο την προετοιμασία των όρων εντολής για την τεχνοοικονομική μελέτη της ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εμπορίου προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δημιουργίας του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο, η οποία αφορούσε τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου από τους διαχειριστές του θεματικού πάρκου Σοφία-Αντίπολις, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την κυβέρνηση της Γαλλίας για να διαμορφώσουμε τους βασικούς άξονες που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία για τη δημιουργία του. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα είναι σημαντική για την κυπριακή οικονομία στις επόμενες δεκαετίες.

 Έγινε παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων του σεμιναρίου και ανάλυση των παραγόντων που θα συμβάλουν στην επιτυχία ενός Τεχνολογικού Πάρκου, όπως είναι η δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος με τις ευνοϊκές συνθήκες υλοποίησης ενός τέτοιου μεγάλου προγράμματος, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος έναντι ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης και η αποτελεσματική διαχείριση ενός τέτοιου πάρκου που συνίσταται στη δημιουργία ενός κοινού οράματος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις μιας χώρας αλλά και των κοινωνικών εταίρων.  

Επίσης, σημαντικά στοιχεία αποτελούν η διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας στρατηγικής και ο καθορισμός της ταυτότητας ενός Τεχνολογικού Πάρκου.  Ανάμεσα στα πρώτα συμπεράσματα που μας έχουν παρουσιάσει, περιλαμβάνεται η αξιολόγηση της Κύπρου με βάση τη γεωγραφική μας θέση, τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος, τα οποία ανέλυσαν συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές γειτονικές μας χώρες, τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο του Πάρκου, δηλαδή οι τομείς επιστημονικής έρευνας όπου η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει κέντρα και επιχειρήσεις καθώς επίσης και διάφορα μοντέλα διοίκησης του Τεχνολογικού Πάρκου, διαμόρφωση δηλαδή εκείνου του θεσμού που θα αναλάβει τη διαχείριση του Τεχνολογικού Πάρκου.

Η εισήγηση αυτή αφορά έναν ευέλικτο θεσμό με δυνατότητα ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σχέδιο το οποίο συνολικά θα απαιτήσει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ επένδυση. Η επένδυση αυτή θα προέλθει μερικώς από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα.  Το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης μελέτης βιωσιμότητας. Έχουν καθοριστεί τα βασικά κεφάλαια που θα πρέπει να μελετηθούν και εκτιμήθηκε ότι θα απαιτηθούν γύρω στους επτά με οκτώ μήνες για την ολοκλήρωση της βασικής μελέτης και άλλοι τρεις-τέσσερις μήνες για την πλήρη ολοκλήρωση της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου και ενός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης αλλά και ενός σχεδίου δράσης.

Εντός Σεπτεμβρίου ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τα πορίσματα αυτού του σεμιναρίου αλλά και για τα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις, όπως για τη δεύτερη και την τρίτη φάση του σχεδίου που αφορά τη μελέτη βιωσιμότητάς του».

Επίσης ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η βασική υποδομή του Πάρκου θα διαμορφωθεί στα πρώτα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι στα πρώτα δύο χρόνια θα έχουν ανεγερθεί το κέντρο έρευνας που θα δημιουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπως, επίσης, και το άλλο κέντρο έρευνας που αποτελεί πρωτοβουλία της Τράπεζας Αναπτύξεως μαζί με ομάδα από νομπελίστες. Μέχρι τότε πιστεύω ότι θα έχουν δημιουργηθεί και άλλες προτάσεις για άλλα κέντρα έρευνας ή πανεπιστήμια του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο στον τομέα της έρευνας. Ανέφερα ένα συνολικό χρονοδιάγραμμα δέκα χρόνων διότι ανάλογα με την ικανότητά μας να παρουσιάσουμε και να προβάλουμε στο εξωτερικό το Τεχνολογικό μας Πάρκο, θα προσελκύουμε χρόνο με το χρόνο εταιρείες, κέντρα έρευνας κ.λπ. Συναφώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εντάσσεται σε προγράμματα που μπορούν να τύχουν βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού από την κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί σεμινάριο που διοργανώνουν στη Λευκωσία το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γαλλικής Ριβιέρας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γαλλικής Ριβιέρας, Francis Perugini, μιλώντας στο σεμινάριο, είπε ότι «λαμπρό θα είναι το μέλλον» για την Κύπρο από τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου. Αναφερόμενος στο πάρκο της Νίκαιας, ο κ. Perugini είπε ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το πρώτο σε τεχνολογία στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι από τη δημιουργία του έχει επωφεληθεί σημαντικά η οικονομία και η κοινωνική ζωή της περιοχής.

Σημείωσε ότι η Γαλλική Ριβιέρα αποτελεί σήμερα την «πιο δυναμική και αναβαθμισμένη περιοχή στην Ευρώπη».

Σε χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής του SEAM SACA, Jacques Masboungi, είπε ότι η περιοχή που βρίσκεται το τεχνολογικό πάρκο της Νίκαιας, αποτελεί πλέον «ευρωπαϊκή και όχι μια φτωχή γαλλική περιοχή» και προσελκύει τόσο εγχώριες όσο και ξένες επενδύσεις. Το πάρκο, συνέχισε, αποτελεί «μια δεύτερη οικονομική μηχανή, πέρα από τον τουρισμό», για την περιοχή της Ριβιέρας, η οποία δεν είναι πλέον, όπως είπε, απομονωμένη στα νότια της Γαλλίας.
Ο κ. Masboungi αναφέρθηκε στη σημαντική υποστήριξη που πρόσφερε η γαλλική κυβέρνηση για τη δημιουργία του πάρκου, καθώς και στα χαρακτηριστικά και στις υποδομές του πάρκου της Γαλλικής Ριβιέρας και σημείωσε ότι εντός του πάρκου δημιουργήθηκαν πέραν των 26.600 νέων θέσεων εργασίας.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]