[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Χέρι - χέρι με το Χάρβαρντ
Τεράστια τα οφέλη για την Κύπρο, άγνωστο μέχρι στιγμής το κόστος

Επιμέλεια Γιάννης Σελινόπουλος
(Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" 27 Αυγούστου 2003)

Το ερευνητικό κέντρο θα καλύπτει τους τομείς περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, και θα καλύπτει όλη την Ευρώπη και την Αφρική (ΠΡΟΤΑΞΗ)

Κοντά σε συμφωνία με το πανεπιστήμιο Harvard για δημιουργία ερευνητικού ιδρύματος εφαρμοσμένης τεχνολογίας βρίσκεται η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αντιπροσωπεία καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Harvard συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν και τα πρότυπα για τη δημιουργία αυτού του ερευνητικού κέντρου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπ. Εμπορίου μετά τη συνάντηση, το ερευνητικό κέντρο θα καλύπτει τους τομείς περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα καλύπτει όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Η αντιπροσωπεία του Harvard θα συνεχίσει τις συναντήσεις με διάφορα υπουργεία και με το πανεπιστήμιο, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα συμφωνηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, με απώτερο στόχο -αν όλα πάνε καλά- μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει συμφωνία.
Ευχής έργον

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο αφού θα τοποθετήσει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας. Όπως δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, η δημιουργία αυτού του ερευνητικού κέντρου θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο ερευνών όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημείωσε την επιθυμία της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση ότι "για να μην μείνουμε στις δηλώσεις που για δεκαετίες κάνουμε, θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα με αξιόπιστους οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας". Αξίζει να σημειωθεί ότι αν όλα πάνε καλά και υπογραφεί η συμφωνία, θα είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστήμιο του Harvard θα δημιουργήσει εκτός Αμερικής ερευνητικό κέντρο.

Το κόστος
Ο κ. Λιλλήκας δεν θέλησε να γνωστοποιήσει το κόστος της δημιουργίας του κέντρου, ξεκαθάρισε όμως ότι υπάρχει μελέτη και για το κόστος και για τον τρόπο με τον
οποίο θα εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια, τα οποία όπως είπε "υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς και στις γειτονικές χώρες". Στόχος είναι όπως το ερευνητικό κέντρο εργάζεται στα πρότυπα του ιδίου του Harvard μετά την πάροδο κάποιας χρονικής διάρκειας, δηλαδή το κέντρο να αυτοσυντηρείται από ερευνητικά κεφάλαια και από σχέδια, τα οποία εξασφαλίζει το πανεπιστήμιο από διάφορες χώρες ή ιδιωτικές εταιρείες.

Το γοργόν...

Στο χώρο που θα δημιουργηθεί το πρώτο τεχνολογικό πάρκο, θα στεγαστεί πιθανότατα και το ερευνητικό κέντρο. Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι εάν μέσα στον επόμενο χρόνο προωθηθεί η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου, τότε ο φυσικός χώρος του ερευνητικού κέντρου θα είναι εντός αυτού, του οποίου η δημιουργία θα είναι τέτοια που θα στηρίζει την έρευνα και την τεχνολογία. Η δημιουργία του κέντρου θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή μέσα στο 2004.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]