Σε στενή συνεργασία με τη διεύθυνση Τεχνολογικού Πάρκου στη Γαλλία βρίσκεται η Κυβέρνηση, με σκοπό να αποκτήσει εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες, για τη λειτουργία του δικού μας Τεχνολογικού Πάρκου, το οποίο θα λειτουργήσει στο Πεντάκωμο.

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της προώθησης του πάρκου τεχνογνωσίας στο «χωριό της γνώσης», το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως δήλωσε στη «Σ» ο Ανώτερος Λειτουργός βιομηχανικών εφαρμογών της Υπηρεσίας Τεχνολογίας, Παναγιώτης Κουτσουπίδης, ανέθεσε σε ελληνικό οίκο τη μελέτη (μάστερπλαν) για τον γενικό τρόπο λειτουργίας του Πάρκου.

Ο κ. Κουτσουπίδης είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε έναν οίκο συμβούλων-μελετητών, ο οποίος θα κάνει συγκρίσεις με άλλα τεχνολογικά πάρκα, για τον προσανατολισμό του, δηλαδή, αν θα ασχοληθεί με τη βιοτεχνολογία ή τη βιοϊατρική, ή ποιους άλλους τομείς. Αντικείμενο της μελέτης θα είναι και το κατά πόσο θα ήταν σωστό να λειτουργήσει το Πάρκο η Κυβέρνηση, ή αν θα είναι καλύτερα να γίνει με τη μέθοδο του ΒΟΤ (αυτοχρηματοδότησης με την εμπλοκή ιδιωτών).

Ήδη, το Κτηματολόγιο προχωρεί στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης έκτασης γης νοτίως του Πεντακώμου, όπου θα αναπτυχθεί το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο (Ε.Τ.Π.). Όπως είπε ο κοινοτάρχης Χριστάκης Φιλίππου, τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες κτημάτων πήραν τη γνωστοποίηση του Κτηματολογίου, για την πρόθεση απαλλοτριώσεων. Παράλληλα, έγιναν και οι μετρήσεις για δημιουργία του οδικού δικτύου. «Πρόκειται, είπε, για δύο δρόμους που θα ξεκινούν από τις παραλίες της «Ακτής του Κυβερνήτη» και της Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, και που θα καταλήγουν κάπου στην περιοχή της γέφυρας Αγίου Γεωργίου, παρά τον υπεραστικό δρόμο. Πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου ότι ξεπεράστηκε και το πρόβλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας (που όπως είναι γνωστό δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί) και που βρίσκεται εντός του αναγκαίου χώρου που θα χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή της με χαλίτικη γη στην περιοχή.

Χάρβαρντ

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Κουτσουπίδη, στα πλαίσια της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που σκοπεύει να χρησιμοποιεί μέρος του Τεχνολογικού Πάρκου για σκοπούς εκπαίδευσης, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Χάρβαρντ έφερε ένα κλιμάκιο στην Κύπρο από 15 μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνεργάτες, και είδαν από κοντά την περιοχή στο Πεντάκωμο. Επέλεξαν ένα τμήμα της γης, όπου θα κατασκευαστούν οι πρώτες εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούν.

Για τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χάρβαρντ είπε: «Ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προέβλεπε η συμφωνία, θα τους παρέχουμε ένα χώρο για να λειτουργήσει στα πρώτα του στάδια, συνολικού εμβαδού 2,000 τ.μ. με αίθουσες διαλέξεων κ.λπ. Τώρα στις σκέψεις του, το Πανεπιστήμιο έχει πιο μεγαλεπήβολα σχέδια και σκοπεύει να ζητήσει μέχρι το 2010 περίπου 10.000 τ.μ., δεδομένου ότι από φέτος άρχισε και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα. Ήδη έχουμε και τη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, για την οποία είμαστε υποχρεωμένοι ως Κυπριακή Δημοκρατία, εντός τριών χρόνων να τους προσφέρουμε τη στέγη τους».

Πέραν του Χάρβαρντ, η Κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επαφή και με άλλα ιδρύματα, πολυεθνικές εταιρείες και επιστημονικά κέντρα που επέδειξαν ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στο Πεντάκωμο. Μια τέτοια εταιρεία είναι και η πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής «Microsoft» με την οποία γίνονται επαφές. Ο χώρος στη περιοχή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου, πρέπει να παρέχει και άλλες ανέσεις, οι οποίες να υπάρχουν σε μικρή απόσταση, όπως για παράδειγμα μαρίνες. «Αυτοί που επισκέπτονται τέτοια κέντρα, είπε, είναι μεγάλοι επιστήμονες, που παίρνουν πολλά λεφτά και αν κάποιος για παράδειγμα έχει λίγη ώρα, θα έρθει με το γιοτ του στην Κύπρο. Θέλουμε να φέρουμε και μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλη οικονομική ευρωστία».

Απαλλοτριώσεις – προσλήψεις

Η έκταση του προκαταρκτικού χώρου που επιλέγηκε, στο Πεντάκωμο είναι 1.783.000 τ.μ. και αποτελείται από ελληνοκυπριακή γη (982.800 τ.μ.) τουρκοκυπριακή (434.970 τ.μ), εκκλησιαστική (29.770τ.μ) και κρατική γη (340.240τ.μ.). Το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για τις απαλλοτριώσεις (εκτός της κρατικής γης) ανέρχεται σε £17,5 περίπου εκατομμύρια.
Όπως είπε στη «Σ» ο κοινοτάρχης Πεντακώμου Χριστάκης Φιλίππου, μετά τις επιστολές που πήραν οι ιδιοκτήτες, διά των οποίων τους γνωστοποιείται η απαλλοτρίωση, επικρατεί ανησυχία για τα ποσά που θα καταβληθούν, ως αποζημίωση. Είπε: «Η γη που θα χρησιμοποιηθεί, για το Πάρκο, αρχίζει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, νότια του χωριού. Στην παραλία, πωλήθηκαν πρόσφατα τεμάχια έναντι ποσού 50 χιλιάδων λιρών ανά σκάλα. Όσο προχωρούμε βορειότερα οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 20 χιλιάδες τη σκάλα. Πέραν των πραγματικών τιμών αποζημίωσης, ζητούμε σαν αντιστάθμισμα να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης και να ενταχθούν νέες περιοχές στην οικιστική ζώνη». Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η περιοχή καθώς και οι γύρω κοινότητες, θα επωφεληθούν από το έργο του Ε.Τ.Π., ενώ με τη λειτουργία του, το Πεντάκωμο θα θέσει αίτημα όπως στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, προτιμηθούν κάτοικοι της κοινότητάς του και των γύρω χωριών.

Προσοχή στο περιβάλλον

Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο χωρίζεται σε δυο ζώνες, αυτήν του Πανεπιστημίου (οροπέδιο) και αυτήν των Μεικτών Χρήσεων (κοιλάδα), η οποία περιλαμβάνει τον πυρήνα υπηρεσιών, την είσοδο του Πάρκου και το χώρο των επιχειρήσεων. Εντός των ορίων του Πάρκου προβλέπονται να χωροθετηθούν ερευνητικά κέντρα, εκκολαπτήρια, κέντρα επιχειρήσεων, οικόπεδα και υποστατικά επιχειρήσεων κ.λπ. Το Ιδεόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ενός Πάρκου μέσα στο σύστημα ελεύθερων χώρων πρασίνου, διαφόρων κλιμάκων. Το σύστημα αυτό, πέραν της οργάνωσης και των διευκολύνσεων που θα προσφέρει, στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας, ανάμεσα σε δομημένες και μη επιφάνειες και στη διατήρηση και διαφύλαξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τοπίου.

Το περιβάλλον, όπως αναφέρεται, αποτελεί το βασικότερο κληροδότημα της περιοχής και η σημασία της διασφάλισης σημαντικών του στοιχείων πρέπει να αναγνωριστεί πλήρως και να κατοχυρωθεί. Γι' αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, στη διατήρηση της ξεχωριστής της ταυτότητας και στην ελκυστικότητά της, ως χώρου ΕΤΠ, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό, ή διεθνές επίπεδο. Για όλους τους πιο πάνω λόγους, επιβάλλεται η υιοθέτηση ενός ειδικού πλαισίου και κατευθυντήριων οδηγιών, για την επίτευξη αναπτύξεων υψηλής ποιότητας και για τη σωστή ένταξη των οικοδομών στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον. Νοείται ότι ο σχεδιασμός της περιοχής θα είναι ενιαίος, ώστε ο χώρος να αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα, αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα δεδομένα της περιοχής και έχοντας υπόψη τις διάφορες φάσεις ανάπτυξής της.

Παραγωγή γνώσης

Το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Τεχνολογικό Πάρκο στόχο έχει την παραγωγή γνώσης στην Κύπρο, έτσι ώστε να καταστεί περιφερειακό κέντρο έρευνας και τεχνολογίας. Η συμβολή του θα είναι καθοριστική στην κυπριακή οικονομία.

Κατά τη συζήτηση που έγινε παλαιότερα στη Βουλή, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η δημιουργία του αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, όχι μόνο γιατί πρέπει να αναπτύξουμε την προσφορά υπηρεσιών, αλλά και γιατί συνάδει πλήρως με το στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης, όπως αυτός καταγράφεται στη στρατηγική της Λισαβόνας για την ευρωπαϊκή πρακτική. Η όλη φιλοσοφία είναι να αναπτυχθεί η τεχνολογία, ή η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και για να γίνει αυτό, πρέπει η Κύπρος να παράγει γνώση.

Στα αποτελέσματα συναντήσεων που είχαν λειτουργοί της Κυβέρνησης με πολυεθνικές εταιρείες υπήρξαν συμπεράσματα πολύ καλών προοπτικών συνεργασίας και δραστηριοποίησής τους στην Κύπρο.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ πότε, χρονικά, θα είναι πλήρως ανεπτυγμένο το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο, ο κ. Κουτσουπίδης απάντησε: «Μιλούμε για ένα διαχρονικό έργο και δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, ξεκίνησαν και ύστερα από 15 χρόνια φάνηκε η δυναμικότητα που θα είχε το δικό τους Πάρκο. Εμείς στην Κύπρο, επειδή είναι και η τάση τώρα στην Ε.Ε. ότι πρέπει να αναπτυχθεί η έρευνα, ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε πιο νωρίς. Το πώς και πότε θα προχωρήσει θα εξαρτηθεί κατά πολύ και από το μάστερπλαν. Ο οίκος που ανέλαβε τη μελέτη για το πώς θα λειτουργήσει το Ε.Τ.Π., ευελπιστούμε το πρώτο εξάμηνο του 2007 να μας δώσει αποτελέσματα για να δούμε στη συνέχεια πώς προχωρούμε για υλοποίηση του οράματος.

Αναφερόμενος στο όραμα του Υπουργείου και γενικά της Κυβέρνησης είπε: «Έχουμε όραμα και δεν είναι μόνο η εξάρτηση από τον τουρισμό, αφού ενόσω ανεβαίνει διεθνώς η τιμή πετρελαίου, αυξάνεται και το κόστος των εισιτηρίων και όλα τα συνεπακόλουθα. Εξάλλου, στην Κύπρο, έχουμε και μεγάλο αριθμό δυναμικό που αδρανεί. Να σκεφτούμε ότι έχουμε το πιο ψηλό ποσοστό στην Ευρώπη σε αποφοίτους Πανεπιστημίου».