[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Πιάνει δουλειά το Χάρβαρντ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Πρωτοβουλία

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει ο συνεταιρισμός
μεταξύ του φημισμένου Πανεπιστημίου και της Κύπρου.
Ετοιμάστηκε το λογότυπο και ενημερωτικό δελτίο.

(Της ΧΡΥΣΩΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" Κυριακή  12 Σεπτεμβρίου 2004)

Νοέμβριο το πρώτο συμπόσιο με επιφανείς ομιλητές καθηγητές του Χάρβαρντ

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία η οποία αναλαμβάνεται από την Κυπριακή Δημοκρατίας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η «Σ» αποκαλύπτει σήμερα το λογότυπο του Διεθνούς Ινστιτούτου στην Κύπρο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Σχολή Δημόσιας.Υγείας του Πανεπιστημίου. Μέσα από ένα ενημερωτικό και ολοκληρωμένο δελτίο, το οποίο μόλις ετοιμάστηκε, παρέχονται όλες οι πληροφορίες αναφορικά με τη Διεθνή αυτή Πρωτοβουλία η οποία θα υποβοηθήσει την Κύπρο να αναπτύξει την υποδομή και τις επιστημονικές γνώσεις στον τομέα του περιβάλλοντος διεθνώς και τοπικώς, καθώς και στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Πρωτοβουλία αυτή θα φέρει κοντά επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές από το Χάρβαρντ, την Κύπρο και τη Μεσόγειο, οι οποίοι θα εργαστούν σε περιβαλλοντικά θέματα τα οποία επηρεάζουν την Κύπρο και την περιοχή. Μερικά από αυτά είναι η ποιότητα του νερού, ο έλεγχος της βιομηχανικής ρύπανσης και διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, ο έλεγχος της ποιότητας της ατμόσφαιρας και της διαχείρισης των αποβλήτων.

Για υλοποίηση της Πρωτοβουλίας, όπως έγραψε η «Σ» παλαιότερα, εγκαθιδρύεται το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία με έδρα την Κύπρο, το οποίο σε συνεργασία με το Χάρβαρντ θα παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις σε ερευνητές στην Κύπρο. Το Ινστιτούτο αναμένεται να προσελκύει επιστήμονες από την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι θα έρχονται στην Κύπρο για εκπαίδευση, έρευνα και για να συμμετέχουν σε φόρουμ, διασκέψεις και συμπόσια. Προσωρινός διευθυντής του .Κέντρου τοποθετείται, με απόφαση .του Πανεπιστημίου, ο Δρ Φίλιππος Δημοκρίτου, Κύπριος στην καταγωγή, καθηγητής στο; τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Χάρβαρντ.

Στη Βοστόνη δημιουργείται ανάλογο πρόγραμμα, το οποίο θα παρέχει εκπαίδευση σε φοιτητές από την Κύπρο και την περιοχή και το οποίο θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με .το Ινστιτούτο στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων. Επικεφαλής του προγράμματος έχει τεθεί ο καθηγητής δρ Πέτρος Κουτράκης, Ελλαδίτης στην καταγωγή.

Η Πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να βοηθήσει την Κύπρο στις προσπάθειες που καταβάλλει για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εντείνει τις προσπάθειες του προς αυτή την κατεύθυνση.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]