[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ 17 ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ

"Ζητούνται £9-10 εκ. για το 2005"

(Της Σταυρούλλας Στεργίδου, Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" Κυριακή 8 Αυγούστου 2004)

Κανονικά προχωρούν όλες οι διαδικασίες, που αφορούν στη λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, όπως διαβεβαιώνει, με δηλώσεις στη «Σ», ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου. Όπως είπε, έχει ήδη υποβληθεί πλήρης προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ για το 2005, που υπολογίζεται γύρω στα 9-10 εκατομμύρια λίρες. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό του νέου πανεπιστημίου, ο κ. Δημητρίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, παρόλο που διευκρίνισε ότι δεν έχει ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ταυτόχρονα, έχουν υποβληθεί πλήρη σχέδια για τη μορφή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, αλλά και για τη διοικητική δομή και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Για το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ανέφερε ότι έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πέντε κτιρίων (Τμήμα Υδάτων, Είσπραξης Φόρων, πρώην Κτηματολογίου, παλαιού Ταχυδρομείου και πρώην Κλινικής Τριτοφτίδη) στη Λεμεσό, που προτάθηκαν για να στεγάσουν το νέο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας προς το Κτηματολόγιο και διαπιστώθηκε ότι και τα πέντε ανήκουν στο κράτος. Συνεπώς αναμένεται η τελική απόφαση για την αξιοποίησή τους. Μάλιστα, στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ για το προσεχές οικονομικό έτος, περιλαμβάνεται και ειδικό κονδύλι, για αναπαλαίωση αυτών των κτιρίων.

Ενδεικτικό της ομαλής πορείας των διαδικασιών για το ΤΕΠΑΚ είναι και το γεγονός ότι έχουν κιόλας προκηρυχθεί θέσεις για διοικητικό προσωπικό, ενώ σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν και θέσεις για ακαδημαϊκούς. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, ακριβώς για να συζητηθούν οι οικονομικές πτυχές του προτεινόμενου σχεδίου δράσης για το ΤΕΠΑΚ. Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ληφθεί και πολιτική απόφαση για το θέμα, αφού το πακέτο-πρόταση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο νέο πανεπιστήμιο. Στόχος είναι να λειτουργήσουν κάποια τμήματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.

Βάσει νόμου, στο ΤΕΠΑΚ ιδρύθηκαν πέντε σχολές, ενώ η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή προτείνει τη λειτουργία 17 τμημάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρίου, πρόκειται για καινούριους κλάδους, που υφίστανται σε όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θα έχουν επίκεντρο την έρευνα, αλλά δεν θα συγκρούονται με τους κλάδους που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πανεπιστήμιο, με βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του τη διεπιστημονικότητα και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και αυτήν την αίσθηση έχουμε και μέσα από τις συζητήσεις μας με την Πολιτεία», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Σχολές και Τμήματα

Α. Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας
(1) Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου.
(2) Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών.
(3) Τμήμα Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων.

Β. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
(1) Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής.
(2) Τμήμα Διαχείρισης και Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής.
(3) Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Γ. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
(1) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής.
(2) Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.
(3) Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
(4) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυτικής Τεχνολογίας.
(5) Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής.

Δ. Σχολή Υπηρεσιών Υγείας
(1) Τμήμα Νοσηλευτικής.
(2) Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας.
(3) Τμήμα Βιοϊατρικής Πληροφορικής.

Ε. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

(1) Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού.
(2) Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας.
(3) Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]