[Αρχική Σελίδα] [Εισαγωγή] [Νέα Βιομηχανική Πολιτική] [Γιατί Ψηλή Τεχνολογία στην Κύπρο]
[Ερευνητικές Δραστηριότητες στην Κύπρο] [Πρόγραμμα Εκκολαπτηρίων] [Τεχνική Επιτροπή]
[Σεμινάρια] [Ομιλίες/Συνεντεύξεις] [Δίκτυο Κυπρίων Επιστημόνων (CSN)]
[Ανακοινώσεις] [Δεσμοί για την Κύπρο] [Άλλοι Δεσμοί] [Αγγλική Εκδοση]

Προς τελική ευθεία οι αποφάσεις για το Τεχνολογικό Πάρκο

(Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2004)

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 θα ληφθούν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το όφελος από τη δημιουργία του πάρκου «θα είναι τεράστιο για την οικονομία» του τόπου και πολλαπλάσιο από τα έξοδα επένδυσης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο ημερίδας, με θέμα «Δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο – Δυνατότητες και προοπτικές», το οποίο διοργανώνει το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γαλλικής Ριβιέρας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στόχος της Kυβέρνησης είναι το πάρκο να διαδραματίζει περιφερειακό και όχι κυπριακό ρόλο, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί η εμπλοκή στο θέμα γειτονικών χωρών με την Κύπρο, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογειακής Ευρώπης.

«Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από του να ακολουθήσει το δρόμο της έρευνας και της νέας τεχνολογίας, διότι η παραδοσιακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στις τιμές, από την Ασία», επισήμανε ο υπουργός Εμπορίου.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχει, λόγω του υψηλού επιπέδου μόρφωσης, του επαγγελματισμού και της γεωγραφικής της θέσης, «πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα».

Στο μεταξύ, στο χαιρετισμό του στο σεμινάριο, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τις αντιπροσωπίες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γαλλικής Ριβιέρας και του τεχνολογικού πάρκου «Σοφία Αντίπολις» για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους στις προσπάθειες της κυπριακής Kυβέρνησης για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο.

Αναφέροντας τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυπριακή Kυβέρνηση, όπως είναι μεταξύ άλλων η υπογραφή συμφωνίας με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γαλλικής Ριβιέρας και με τις Aρχές του τεχνολογικού πάρκου «Σοφία Αντίπολις», ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στόχος αυτών των πρωτοβουλιών «είναι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές μας για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και μια γέφυρα μεταξύ ΕΕ, Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής».

[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ομιλιών / Συνεντεύξεων] [Πάνω]