ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Παρασκευή, 8/12/2000

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

Την εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι ο νευραλγικός τομέας της υψηλής τεχνολογίας θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στον τόπο εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Α. Ρολάνδης κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε  σήμερα με την ευκαιρία της υπογραφής των πρώτων συμβολαίων μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών που επιλέγηκαν για την ίδρυση εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.    Οι εταιρείες που επιλέγηκαν κατόπιν διαδικασίας προσφορών είναι η Proplan Ltd και η Cyber Group Ltd. (Ομιλία του Υπουργού).

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου κ. Γιώργος Μυτίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Πανίκος Πούρος, η Διευθύντρια Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Ολυμπία Στυλιανού, ο Διευθυντής Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Χρίστος Λοϊζίδης  και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής στην οποία ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η προώθηση των θεμάτων υψηλής τεχνολογίας.

Μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο κ. Ρολάνδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.  Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν ληφθεί μέτρα για αποφυγή της γραφειοκρατίας από τη δημιουργία δυο επιτροπών για θέματα  εκκολαπτηρίου, ο κ. Υπουργός, αφού σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κωλυσιεργία, υπέδειξε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από τη στιγμή που δίδονται  δημόσια χρήματα και επειδή πρόκειται για ένα τομέα που θα παρουσιάζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό αποτυχίας.   Οι δυο επιτροπές έχουν σημαντικό έργο να κάνουν και δεν είναι αρκετό να κρίνουν αν ένα προϊόν αξίζει τον κόπο από επιστημονικής πλευράς αλλά πρέπει να το κρίνουν και από εμπορικής πλευράς.   Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια εξαιρετική επινόηση ενός επιστήμονα η οποία δεν θα έχει εμπορικότητα, παρατήρησε ο κ. Ρολάνδης.  Ενδιαφερόμαστε, τόνισε,  όχι μόνο για επιστημονική έρευνα αλλά και για βιομηχανική παραγωγή.   Το θέμα αυτό μελετήθηκε στο Υπουργείο και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια  και από το Υπουργείο και από την επιτροπή για να μη εμπλακούμε σε χρονοβόρες διαδικασίες.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο θα επιτρέπονται συνεργασίες για τη δημιουργία ενός εγκεφαλικού προϊόντος ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει κάποιος επινοητής που θα αποταθεί για ένταξη, είτε άτομο είτε εταιρεία, που θα πρέπει να έχει 50% συν 1 μετοχή της εταιρείας που θα δημιουργηθεί.  Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι παράλληλα με τον πυλώνα του εκκολαπτηρίου θα υπάρχει και ο πυλώνας της έρευνας και ανάπτυξης που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για να μπορέσει η υψηλή τεχνολογία να κινηθεί.   Αυτή, είπε, είναι η βοήθεια που θα δώσουμε σε εκείνους που θα  μπουν στο εκκολαπτήριο.   Επισήμανε δε ότι στον ευρωπαϊκό χώρο  ξοδεύεται ένα ποσό  ίσο με 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πάνω στην έρευνα και ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι στο Ισραήλ το ποσό για έρευνα και ανάπτυξη αναλαμβάνεται κατά το ήμισυ από το δημόσιο ταμείο, ένα άλλο ποσό από πανεπιστημιακά ταμεία και ένα άλλο ποσοστό από εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το Υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με τους Κύπριους  επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με το δίκτυο Κυπρίων επιστημόνων στο οποίο ανήκουν 160 επιστήμονες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πιθανής συμμετοχής.  Εξήγησε δε ότι επειδή πολλοί από αυτούς εργάζονται σε πανεπιστήμια και σε πολυεθνικές εταιρείες θα αποταθούν μέσω συνεργατών τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα  δημιουργίας νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.  Εάν το επιστημονικό  προϊόν που θα προσφέρουν στα εκκολαπτήρια της Κύπρου κριθεί ότι μπορεί να προωθηθεί τότε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.  Μπορεί, είπε ο κ. Ρολάνδης, κάποιος Κύπριος επιστήμονας να μπει στο εκκολαπτήριο και εμείς πέραν της υπηρεσίας που προσφέρουμε στον εκκολαπτικό χώρο θα προσφέρουμε σε περίπτωση επιτυχίας και βοήθεια για να έλθει σε επαφή με τα μεγάλα κέντρα επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) για να μπορέσει να προωθήσει περαιτέρω την εφεύρεσή του στους διεθνείς χώρους. 

Ο Υπουργός Εμπορίου  ανέφερε ότι σε πέντε με δέκα χρόνια αναμένει να υπάρχουν  οκτώ έως  δεκαπέντε  εκκολαπτήρια με  δεκαπέντε εργαστήρια στο καθένα όπου επιστήμονες  θα δουλεύουν  συνεχώς.  Αναμένω επίσης, είπε, ότι   θα  εκκολάπτονται μετά από χρόνια  πενήντα περίπου εταιρείες κάθε χρόνο, οι οποίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με επιχειρηματικό κεφάλαιο ή να μπουν στο Χρηματιστήριο Κύπρου για να αρχίσουν να παράγουν.  Κατ’ αυτό τον τρόπο θα έχουμε βιομηχανική παραγωγή υψηλής τεχνολογίας όπως έγινε και στο Ισραήλ.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα εκκολαπτήρια θα είναι κρατικά ή ιδιωτικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι θα είναι ιδιωτικά και ότι τα πρώτα χρόνια απλώς θα ενισχύονται με κάποια χρηματική χορηγία από το κράτος που έχει συμφωνηθεί.  Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών είναι που αποφασίζει για το κάθε εκκολαπτήριο και κατά πόσο έχει τα εργαστήρια και τους χώρους και την υποδομή που χρειάζονται. 

Τέλος, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση  ότι αν τα εκκολαπτήρια συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα με Κύπριους ή ξένους επιστήμονες να εργάζονται σ’ αυτά για προώθηση των εφευρέσεων τους τότε σε λίγα χρόνια οι βιομηχανικές εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας θα ξεπεράσουν τις υφιστάμενες βιομηχανικές εξαγωγές.  Πρέπει όμως, πρόσθεσε,  να επιδειχθεί  συνέπεια και από το  κράτος και από τον ιδιωτικό τομέα και σταδιακά να κτίσουμε την έρευνα και ανάπτυξη που χρειάζεται  και η Κύπρος για να μπει στο χάρτη των χωρών που έχουν τεχνογνωσία και εργαστηριακή υποδομή για να μπορέσουν να  δημιουργήσουν αυτό που τόσοι άλλοι δημιούργησαν.  Με τα διάφορα κίνητρα που προσφέρουμε στους Κύπριους επιστήμονες του εξωτερικού θέλουμε να έλθουν και αυτό που θα δημιουργούσαν αλλού να το δημιουργήσουν εδώ.

[Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]