black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Up ] Next ]    
Οφέλη απο την Ένταξη στην ΕΕ

Ερωτήσεις που αφορούν ολόκληρη την Κύπρο

  1. Ποία είναι τα οφέλη για την Κύπρο στο σύνολο της από την ένταξη στην ΕΕ;
  2. Ποία είναι τα ειδικά πολιτικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ;
  3. Ποία είναι τα οικονομικά οφέλη της ένταξης;
  4. Ποία άλλα οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την ένταξη στην ΕΕ;
  5. Θα προκύψουν πολιτικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ;

 

1. Ποία είναι τα οφέλη για την Κύπρο στο σύνολο της από την ένταξη στην ΕΕ;

Τα οφέλη για την Κύπρο στο σύνολο της από την ένταξη στην ΕΕ θα είναι αρκετά ουσιαστικά και ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού θα έχει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα πλεονεκτήματα. Παρά το ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η ένταξη στην ΕΕ απαιτεί επίσης υποχρεώσεις και δεσμεύσεις καθώς και μια περίοδο προσαρμογής που θα προκαλέσει με βεβαιότητα μερικά προβλήματα, γενικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πλεονεκτήματα της ένταξης ξεπερνούν κατά πολύ τα μειονεκτήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος η οποία οπωσδήποτε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ και επηρεάζεται πολύ από τις αποφάσεις της. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το 50% των εξαγωγών του ελεγχόμενου από την Κυβέρνηση μέρους της Κύπρου και 64% των Τουρκοκυπριακών εξαγωγών γίνονται σε χώρες της ΕΕ, για να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ΕΕ για το νησί.

 

2. Ποία είναι τα ειδικά πολιτικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ;

Τα πολιτικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για τις δύο κύριες κοινότητες του νησιού καθώς και για το ίδιο το κράτος. Τα κύρια οφέλη είναι:

  1. Βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας αφού θα ακολουθούν το πρότυπο της ΕΕ και θα συμμετέχουν στους μηχανισμούς της. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, από την οποία προήλθε η ΕΕ, γεννήθηκε από την πικρή εμπειρία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη διαπίστωση ότι η επανάληψη των αποτρόπαιων πολέμων μπορούσε να σταματήσει μόνο με τη στενότερη συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών συμφερόντων από τις εθνότητες και τα κράτη της Ευρώπης. Η Κύπρος θα ωφεληθεί από την εμπειρία που απέκτησε η Ευρώπη στην δημιουργία γεφυρών μεταξύ λαών και κοινοτήτων καθώς και από την συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ολοκλήρωσης.
  2. Αυξημένη ασφάλεια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου που θα προέλθεί από την συμμετοχή σε μια κοινότητα εθνών και κυρίαρχων κρατών που τονίζει την προσήλωση της στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθερίων και του κράτους δικαίου. Οι αρχές αυτές επιβεβαιώνονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επειδή αυτά είναι θεμελιώδη για την ΕΕ παραβίαση τους από ένα Κράτος Μέλος, ή σε ένα κράτος μέλος θα είναι απαράδεκτη. Η Ενωση των 15 κρατών έχει την οικονομική, πολιτική και τελικά την στρατιωτική ισχή τόσο για να ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγων για τέτοιες παραβιάσεις όσο και για να επιβάλλει διορθωτικές ενέργειες όπου σημειώνονται παραβιάσεις.
  3. Δέσμευση για προσφυγή στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα για επίλυση προβλημάτων, και κατά συνέπεια, ύπαρξη σημείου αναφοράς για επίλυση διαφορών και προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά συμφέροντα πολιτικών ομάδων, κοινοτήτων και ομάδων πιέσεως. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θα κρίνει τα πάντα αλλά μάλλον ότι οι βασικές αρχές που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της φιλοσοφίας της ΕΕ, όπως είναι η αρχή της μη διάκρισης, θα πρέπει να τηρούνται.
  4. Η ικανότητα συμμετοχής ως μέλος με δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ ώστε να είναι σε θέση να επηρεάζει αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο και ολόκληρη την Ευρώπη.
  5. Απόκτηση της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας από τους πολίτες της Κύπρου.

 

3. Ποία είναι τα οικονομικά οφέλη της ένταξης;

  1. Πρόσβαση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια τεράστια ενιαία αγορά που αποτελείται σήμερα από τις 15 πλέον οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με πληθυσμό πέραν των 370 εκατομμυρίων, ακαθάριστο εθνικό προϊόν $7,269,116 εκ. και εισαγωγές $1,644,806 εκ. (πηγή IBRD Atlas, 1992) που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κυπριακών εξαγωγών στα Κράτη Μέλη.
  2. Συμμετοχή της Κύπρου στην εσωτερική αγορά της Ενωσης, μια περιοχή όπου διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, ανθρώπων και αγαθών θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε πιο αποτελεσματική κατανομή των μέσων παραγωγής σε δραστηριότητες στις οποίες η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
  3. Συμμετοχή στην ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομίας της ΕΕ.
  4. Προσέλκυση επενδύσεων από την ΕΕ σε δραστηριότητες όπου η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, επιταχύνοντας έτσι την μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.
  5. Υιοθέτηση του Ευρώ και συμμετοχή της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), μια περιοχή όπου επικρατούν συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας, αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων, αυξημένων επενδύσεων και υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή στην ΟΝΕ θα πρέπει να δώσει ώθηση στις κυπριακές εξαγωγές λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξει μείωση των εξόδων συναλλαγών που θα προκύψει από την κατάργηση τόσο των κινδύνων από το συνάλλαγμα και των εξόδων μετατροπής του ντόπιου νομίσματος σε Ευρώ, κατά τις εμπορικές συναλλάγες με άλλα μέλη της ΟΝΕ.
  6. Υπαρξη μεγαλύτερης επιλογής για τους καταναλωτές όσο αφορά προϊόντα και υπηρεσίες.
  7. Αυξημένη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ προς την Κύπρο το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα δοθεί στην γεωργία και μέσω διαρθρωτικών ταμείων.

 

4. Ποία άλλα οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την ένταξη στην ΕΕ;

Αναμένεται ένα ολόκληρο φάσμα πλεονεκτημάτων που καλύπτει τους περισσότερους τομείς των επιχειρήσεων και της ζωής γενικά. Οι νόμοι και τα πρότυπα θα πρέπει να αναβαθμιστούν και εκσυγχρονιστούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα κοινωνικά προγράμματα θα ευθυγραμμιστούν με τα υψηλά επίπεδα του Κοινωνικού Χάρτη, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του περιβάλλοντος, των επιπέδων ασφάλειας και της αναβάθμισης της ποιότητας. Γενικά προβλέπεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής ιδιαίτερα στις λιγότερες αναπτυγμένες περιοχές του νησιού που θα πληρούν τα κριτήρια για μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ.

 

1.5. Θα προκύψουν πολιτικά οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ;

Η σημασία της Κύπρου παγκόσμια θα ενισχυθεί και η χώρα θα είναι σε θέση να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ και να συνεργαστεί με τους εταίρους της στην ΕΕ στην εφαρμογή πολιτικών.

 

Up ] Next ]