black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Back ] Up ] Next ]    
Görüşme Prosedürü

Acquis Screening

Üyelik prosesinin birinci safhası, aday devletin yasalar, kurallar ve kurumlarının acquis communautaire’e hangi derecede uymasını incelemeyle ilgilidir. Bu prosedür ''acquis screening'' de olarak bilinir. Bu prosedür, Avrupa Komisyonu tarafından hem altı ana aday ülkeyle beraber (yani çok taraflı görüşmeler), hem de onların her biriyle yapılan ikitaraflı görüşmeler vasıtasıyla üstlenir.

Çok taraflı görüşmelerin sırasında Komisyon, altı aday ülkenin temsilcilerine Acquis communautaire’e sunup açıklar.

Komisyon ile her devlet arasındaki ikitaraflı görüşmelerde ise proses her devletin kendi yasal yapı, kurumlar ve politikasının acquis communautaire’e hangi derecede uymasını bildirmesiyle devam eder. Bunun yanı sıra her devlet, acquis'e uyma prosesinin tamamlanması için teklif edilen zaman süresi de belirtir. Bu ikitaraflı görüşmelerde her aday devlet, Bölümlere uyan özel anlaşmalar üzerinde müzakere etmek niyetini ilk defa olarak açıklar. Bu bölümlerde ya üyeliğe gösterilen tarihte uyumlaştırmanın mümkün olması, ya ülkenin ciddi problemleri olacağını önceden tahmin edilir.

Aralarında Kıbrıs da olmak üzere aday devletlerin çoğu, planlama amacıyla üyelikleri için varsayılan bir tarih olarak 1 Ocak 2003 tarihini seçmiştir. Bununla birlikte bu tarih yalnız planlama ve uyumlaştırma amacıyla kullanılır. Üyeliğin gerçek tarihi, her aday devletin yapacağı ilerleme ve Birliğin karşılayacağı problemlerin çözülmesine bağlı olacak.

Böylelikle screening prosesi, çoktaraflı ve ikitaraflı görüşmelerin vasıtasıyla her devletin yasaları, kurumları ve politikasının uyumlaştırmasını inceler.

Acquis communautaire, üyelik görüşmelerinin sırasında düzenli ve ayrıntılı olarak ele alınabilmek amacıyla, 31 bölüme ayrılmıştır. Onların 29'u screening'in bağlamında incelenmiş ya da incelenecek. Bu 29 bölüm, Tablo 1 ve 2 olarak gösterilmiştir.

Screening prosesi tarafından kapsanmayan iki bölüm daha var, ki onlar şunlardır:

(a) ''Kurumlar'', ki bu her muhtemel üye devletin Birliğin Kurumlarına katılması (Konsey, Komisyon, Parlamento, Adalet Divanı, Sayıştay v. b.)

(b) ''Başka Konular'' denilen ve önceden sezilmeyen ya da her aday ülke için özel eşsiz olan meselerle ilgilendiren bir bölüm.

 

Back ] Up ] Next ]