Back to Kypros-Net main page
Home News Agrino Search Eureka Projects Mirrors

Cyprus News Agency (CNA) News

[10] Γαλανός - διάσκεψη (2)

Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ)

Ο Αλέξης Γαλανός κάλεσε τους ψηφοφόρους του να "υπερψηφίσουν στην επαναληπτική εκλογή της Κυριακής την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη".

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κληρίδης θα εργαστεί για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί του.

Πλαισιούμενος από τον Αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, και τέως Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, τον τέως Υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούττα, τη βουλευτή Κερύνειας Κατερίνα Παντελίδου και τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πέτρο Βοσκαρίδη, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι πήρε την απόφαση με "πλήρη συναίσθηση ευθύνης έναντι όσων με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και έναντι των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η πατρίδα μας".

Εξηγώντας, ο κ. Γαλανός είπε ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε τόσο με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας αλλά και με τους συνυποψηφίους του στον α' γύρο των εκλογών και μετά από διαβουλεύσεις με τους στενούς συνεργάτες του και πρόσωπα που εργάστηκαν μαζί του, κατέληξε στην απόφαση "μετά τη δέσμευση που εξασφάλισε από τον κ. Κληρίδη ότι θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει κατορθωτό σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής". Η θέση αυτή, είπε, υπήρξε πάγια δική του επιδίωξη.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιος ότι ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης "αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι θα συνεχισθεί η σημερινή πορεία στο Κυπριακό" που τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, όπως και θα διασφαλισθεί η συνέχιση της εφαρμογής του ενιαίου αμυντικού δόγματος και η στενή συνεργασία και άριστες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης είπε ότι έχει εξασφαλίσει, ανάμεσα σ'άλλα, "τη διαβεβαίωση του κ. Κληρίδη ότι υιοθετεί τις προγραμματικές του θέσεις για θεσμικές και άλλες διευθετήσεις για την κατοχύρωση της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, την παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες και την καταπολέμηση του ρουσφετιού".

Παραδεχόμενος ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέκριναν με τόλμη σημαντικά λάθη της προηγούμενης διακυβέρνησης Κληρίδη, εντούτοις είπε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό έργο που πρόσφερε η κυβέρνηση με τη συμβολή και των υπουργών του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι στην απόφασή του έλαβε σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του ΔΗΚΟ τάχθηκε κατά της απόφασης της ηγεσίας του κόμματος και "έδειξε να μην εγκρίνει και να μην εμπιστεύεται την επιλογή Γιώργου Ιακώβου και την επιχειρούμενη αναβίωση του εγχειρήματος της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Αυτό έχει "απορριφθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία η οποία επιτάσσει εδώ και τώρα λαϊκή συμφιλίωση", είπε.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι μόνο ένα "μικρό ποσοστό της δύναμης του ΔΗΚΟ που δεν ξεπερνά το 5 - 6% ψήφισαν τον κ. Ιακώβου, αποδεικνύει πετρίτρανα ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γ. Ιακώβου βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τη θέληση και επιθυμία της κομματικής βάσης".

Ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι η υποψηφιότητα Κληρίδη είναι η μόνη υποψηφιότητα νίκης στο β' γύρο και που βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του ΔΗΚΟ και εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κόμματος αλλά και του τόπου.

Επανέλαβε ότι δεν επεδίωξε ούτε και θα αποδεχθεί οποιοδήποτε αξίωμα για την υποστήριξή του προς τον κ. Κληρίδη. "Επεδίωξα μόνο και εξασφάλισα μια συνεργασία στη βάση αρχών και θέσεων", είπε και τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι μπορεί και δεν επιδιώκει να δεσμεύσει κανένα με τις επιλογές του. "...η απόφαση αυτή είναι στη δική τους κρίση", κατέληξε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν έκανε προσπάθεια για να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού γιατί ο τελευταίος τον αποκάλεσε "αποστάτη" και τον έθεσε εκτός κόμματος "αντικανονικά", και έτσι δεν άφησε περιθώριο για συνάντηση. Ωστόσο είπε ότι αν ήθελε να τον καλέσει, ο ίδιος ήταν στη διάθεσή του.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Γαλανός είπε ότι "είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας".

Χαρακτήρισε "ταυτόσιμα" την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την οικουμενική κυβέρνηση. Απάντησε θετικά σε ερώτηση αν θα παροτρύνει τον Πρόεδρο Κληρίδη να υιοθετήσει την πρόταση της ΕΔΕΚ.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Λυσσαρίδη, ο κ. Γαλανός τη χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη. Ξεκαθάρισε ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει όλοι να μελετήσουν το ενδεχόμενο και να εργαστούν για να επιτευχθεί ο μεγάλος σοσιαλδημοκρατικός χώρος.

Σημείωσε ότι αν και συμφωνεί με την ουσία της πρότασης του κ. Κυπριανού, είπε ότι τη θεωρεί "κίνηση τακτικής και όχι κίνηση ουσίας στο χρονικό πλαίσιο που έγινε".

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη.

Η ενότητα του ΔΗΚΟ, επεσήμανε, δεν διακυβεύεται αλλά έχει ρυθμιστικό ρόλο "δια της δικής μου θέσης. Η ενότητα του κόμματος διακυβεύεται όταν ακολουθούνται προσωπικές επιλογές και όχι επιλογές που συμφέρουν στο κόμμα", είπε.

Ο ρυθμιστικός ρόλος, πρόσθεσε, δεν έχει την έννοια των υπουργείων αλλά έχει σχέση με το εθνικό θέμα, τον ΕΑΧ, με τις εσωτερικές αλλαγές, τη χρηστή διακυβέρνηση".

Ντίνος Μιχαηλίδης

Σε δήλωσή του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στις κρίσιμες φάσεις που εισέρχεται το Κυπριακό, "ο άνθρωπος... που μπορεί και πρέπει να γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί και πρέπει να γίνει η αιχμή του δόρατος όλου του λαού μας, μέχρι την πολυπόθητη δικαίωση, δεν μπορεί να είναι άλλος από το σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκο Κληρίδη".

Ο κ. Κληρίδης, θεμελίωσε και θωράκισε ως στενός συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης το ΕΑΧ και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της Ευρώπης. "Ο Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και αξιόπιστη εγγύηση για τον Κυπριακό Ελληνισμό", σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι προέβη στη δήλωση γιατί θεώρησε σκόπιμο, μέσα στα πλαίσια της πενταετούς συνεργασίας του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, να κάνει αυτήν την ξεχωριστή δήλωση, στην οποία συμφωνεί και ο κ. Μουσιούττας.

Τέλος, σε ερώτηση αν οι κύριοι Μουσιούττας, Μιχαηλίδης, και Βοσκαρίδης θα αποδεχθούν οποιαδήποτε πρόταση για υπουργοποίησή τους, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι αυτό θα πρέπει να αφεθεί στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Please Visit: Donate $5 to $20 to Kypros-Net

[Home] [Current News] [Kypros-Net] [Projects] [Government of Cyprus] [Mirrors]
[Arachne] [Eureka] [Message Boards] [Chatroom] [Postcards] [Site-map] [What's New] [Feedback]
[Free Webpages] [Auctions] [Learn Greek] [Real Video] [Guestbook] [Awards] [Bookmark] [Search] [Statistics]