Τι είναι το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα;

Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο είναι ένα παρεπόμενο έγγραφο στο Σύμφωνο το οποίο μπήκε σε εφαρμογή το 1976 ταυτόχρονα με το Σύμφωνο. Οι Χώρες που αποδέκτηκαν το Προαιρετικό Πρωτόκολλο εξουσιοδότησαν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ιδρύθηκε κάτω από το Σύμφωνο, να παίρνει πληροφορίες για παράπονα από άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι θύματα παραβίασης οποιουδήποτε δικαιώματος που παρατίθεται στο Σύμφωνο. Πρακτικά, η Επιτροπή δέχεται επίσης πληροφορίες από τους νόμιμους αντιπροσώπους των εν λόγω ατόμων ή από στενά οικογενειακά μέλη, αν το άτομο δεν είναι σε θέση να υποβάλει την πληροφορία προσωπικά.

Η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει ένα παράπονο από ένα άτομο, μόνο ύστερα από την εξάντληση όλων των διαθέσιμων τοπικών ενδικών μέσων δηλαδή μετά που θα τεθεί το ζήτημα ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ή των αρμόδιων διοικητικών αρχών. Επίσης, η Χώρα εναντίον της οποίας γίνεται το παράπονο πρέπει να είναι συμβαλλόμενο μέρος και του Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου.

Μετά που το παράπονο θα έχει γίνει αποδεκτό προς εξέταση, η Επιτροπή σε κλειστή σύνοδο εξετάζει τις πληροφορίες και συζητά τα ειδικά δεδομένα της υπόθεσης. Οταν η Επιτροπή θα έχει τελειώσει την εξέταση του παραπόνου του ατόμου και της απάντησης της Χώρας που είναι συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να καταστήσει τις απόψεις της γνωστές, κατά πόσο τα δικαιώματα στο Σύμφωνο τυγχάνουν σεβασμού ή όχι.

΄Εχουν την ισχύ νόμου τα Σύμφωνα και το Πρωτόκολλο; Ναι. Οι πρόνοιες των Συμφώνων δεσμεύουν τις Χώρες που τα επικυρώνουν. Τα δικαιώματα που αναγνωρίζουν οι συμβαλλόμενες Χώρες μέρη αναμένεται ότι θα κατοχυρωθούν νομοθετικά. Γι'αυτό το λόγο τα Σύμφωνα περιέχουν "μέτρα εφαρμογής" - διευθετήσεις για διεθνή έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι Χώρες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κάτω από τα Σύμφωνα.

Τον Οκτώβρη του 1987, το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα επικυρώθηκε από 91 Χώρες, το Σύμφωνο για Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα από 87 Χώρες και 37 χώρες αποδέκτηκαν το προαιρετικό Πρωτόκολλο.

Οι 91 Χώρες που επικύρωσαν ή αποδέκτηκαν το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα ήταν : ΄Αγιος Μαυρίκιος, ΄Αγιος Μαρίνος, ΄Αγιος Βικέντιος και Γκρεναδίνες, Αίγυπτος, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βολιβία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Γκάμπια, Γκαπόν, Γουιάνα, Γουινέα, Δανία, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Δημοκρατική Υεμένη, Δομηνικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ελλάδα, Ζαϊρ, Ζάμπια, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισημερινή Γουινέα, Ισημερινός, Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κένυα, Κολομβία, Κόνγκο, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλί, Μαρόκο, Μεξικό, Μογγολία, Μπαρπέϋτος, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Σολομόντος, Νιγηρία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Ονδούρες, Ουγάνδα, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σοβιετική ΄Ενωση, Σουδάν, Σουηδία, Σουρινάμ, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Τζιαμάικα, Τυνησία, Τόγκο, Τρίνινταντ και Τοπάγκο, Τσεχοσλοβακία, Φιλλανδία, Φιλιππίνες και Χιλή.

Οι 87 χώρες που επικύρωσαν ή αποδέκτηκαν το Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα ήταν : Άγιος Μαυρίκιος, Άγιος Μαρίνος, Άγιος Βικέντιος και Γκρεναδίνες, Αίγυπτος, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βολιβία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Γκάμπια, Γκαπόν, Γουιάνα, Γουινέα, Δανία, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Δημοκρατική Υεμένη, Δομηνικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ελλάδα, Ζαϊρ, Ζάμπια, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισημερινή Γουινέα, Ισημερινός, Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κένυα, Κολομβία, Κόνγκο, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλί, Μαρόκο, Μεξικό, Μογκολία, Μπαρπέϋτος, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Ουγγαρία, Ουκρανία SSR, Ουρουγουάη, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σοβιετική ΄Ενωση, Σουδάν, Σουηδία, Σουρινάμ, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Τζιαμάικα, Τυνησία, Τόγκο, Τρίνινταντ και Τοπάγκο, Τσεχοσλοβακία, Φιλλανδία, Φιλιππίνες και Χιλή.

Οι 39 Χώρες που επικύρωσαν ή αποδέκτηκαν το Προαιρετικό Πρωτόκολλο ήταν : Άγιος Μαρίνος, Άγιος Μαυρίκιος, Άγιος Βικέντιος και Γκρεναδίνες, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γαλλία, Δανία, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Δομηνικανή Δημοκρατία, Ζαϊρ, Ζάμπια, Ισημερινή Γουϊνέα, Ισημερινός, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καμερούν, Καναδάς, Κολομβία, Κόνγκο, Κόστα Ρίκα, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μπαρπέϋντος, Νιγηρία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Περού, Πορτογαλία, Σουηδία, Σουρινάμ, Τζιαμάϊκα, Τρίνινταντ και Τοπάγκο, Φιλλανδία.
Human Rights 1998 All rights reserved
Designed by Logosnet Group