black_horizontal.gif (38 bytes)

 

black_vertical.gif (38 bytes)
Back ] Up ] Next ]    
Belgeler

Genel İşler Bakanlar Konseyinin Kıbrıs’ın üyeliği üzerindeki kararı, 6 Mart 1995

Başkanlığın önerisi

Kıbrıs:

Bakanlar Konseyi, bundan önce olan Korfu ve Essen Avrupa Konseyleri kararları ve sonuçlarının ışığı altında Kıbrıs’ın müracaatını yeniden inceledikten sonra ve A.B Kıbrıs özel temsilcisinin raporunu iyice gözden geçirdikten sonra şunları kaydetmiştir:

  • Kıbrıs’ın üyeliğe uygun olduğunu ve Avrupa Birliğinin Kıbrıs’ı genişlemesinin gelecek aşamasında içermeye istekli olduğunu bir daha doğrulamaktadır.
  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin himayesi altında olan toplumlararası görüşmelerde ilerleme olmadığına üzgünlüğünü ifade edip iki tarafın Kıbrıs sorununun B.M Güvenlik Konseyi kararlarına uyan ve temeli iki toplumlu ve iki bölgeli bir federasyon olan etraflı bir çözüm bulunması yönünde harcadıkları çabaları yoğunlaştırmasını çağırmaktadır.
  • Son aylarda vukua gelen gelişmelerin bir çözüm belirtilmesine yararlı olabilecek unsurlar sağladığı fikrindedir.
  • Kıbrıs’ın A.B’ye katılmasının Adadaki her iki topluma artırılmış güvenlik ve refah getirmesi gerektiğini saymaktadır. Özellikle Kuzeyin ekonomik kalkınmasına izin verilmeli, hele de Türk toplumunun büyüme ve meşguliyet görünüşü iyileştirilmelidir. Konsey, sözü geçen toplumun A.B üyeliğinin avantajlarını daha açık bir biçimde anlaması gerektiğini ve bu perspektife karşı duyduğu endişenin yatıştırılması gerektiğini sanmaktadır. Konsey, Komisyonun Kıbrıs hükümetine danışarak Kıbrıs Türk Topluluğu ile bu amaca yönelik gereken temasları organize etmesini çağırmaktadır.

 

Bu şartlar altında Konsey şunları düşünmektedir:

  • Kıbrıs’ın üyeliği bütün topluluklara yaramalı ve sivil barış ile uzlaşma hakim olmasında yardım etmelidir.
  • Üyelik müzakereleri, Komisyonun teklifleri esasında, 1996 konferansının bitiminden altı ay sonra ve konferansın sonuçlarını göz önünde tutarak başlayacaktır.
  • Komisyonun, bir yıl önce başlattığı Kıbrıs yönetimini acquis communautaire’e tanıtma çalışmalarını Kıbrıs ile Ortaklık Konseyinin gelecek görüşmesi için zamanında sürdürmesini çağırmaktadır. Üyeliğe hazırlamasında, tam ayrıntıları şimdiye kadar ilavelere uyarınca kurulacak olan bir planlı diyalog dahil olmak üzere spesifik bir strateji için somut teklifler kabul etmeye niyetlenmektedir.
  • Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs sorununa etraflı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalarını A.B’nin sahip olduğu bütün araçlarla desteklemeye devam edeceğine niyetlendiğini doğrulamaktadır.

 

A.B- Kıbrıs Planlı diyalogu

1. Çeşitli konularda ve düzeylerde Kıbrıs ile A.B arasında planlı bir diyaloga başlatılmalı. Bu diyalogun çerçevesinde:

(a) Avrupa Konseyi kenarlarında Devlet Başkanları görüşmeleri yapılacaktır.

(b) Bakanlar düzeyinde ve diğer düzeylerde Ortak bir Dış Politika ve Güvenlik Politikası’na ilişkin konularda toplantı ve görüşmeler yapılacaktır. (İkinci Sütun)

(c) Bakanlar düzeyinde ve diğer düzeylerde Adalet ve İçişleri konularında toplantı ve görüşmeler yapılacaktır. (Üçüncü Sütun)

(ç) Gerekirse ve gerek ortaya çıkınca bakanlar düzeyinde ve diğer düzeylerde ortak ilgisi olan konularda toplantı ve görüşmeler yapılacaktır. ( Mesela, çevre, turizm ve denizciliğe ait konular)

 

2. Kıbrıs ile A.B arasında olan Ortak bir Dış Politika ve Güvenlik Politikası konularında diyalog, zirve toplantıları ve bakanlar düzeyinde görüşmelerden başka, şu görüşmeleri ve uygulamaları içine almak için genişletilmelidir:

(a) siyasi müdürler arasında görüşmeler,

(b) İnsan hakları, silahsızlanma, güvenlik, A.G.İ.T planlaması, terörizm, Birleşmiş Milletler ve saire gibi konularda uzmanlar arasında görüşmeler,

(c) Birlik tarafından yapılan deklarasyonlarla hizaya gelmek,

(ç) Birlik tarafından yapılan girişimlerle işbirliği ve ortak hareketler,

(d) Uluslararası teşkilatlarda ve konferanslarda işbirliği,

(e) Kıbrıs’la ilgili Avrupalı bir muhabir yardımcısının atanması,

(f) Üçüncü ülkelerde bulunan A.B ve Kıbrıs diplomatik temsilcilikleri arasında sık temaslar.

 

Back ] Up ] Next ]